Anname ülevaate pabertapeedi omadustest, ajaloost ja selle paigaldamisest ja hooldamisest.

Pabertapeedi ajalugu

Paber on kõige vanem materjal, mida on sisekujunduses kasutatud tapeedina. Vanimad leiud ulatuvad esimese sajandi Hiinasse, kus paberit lihviti kokku puukoorest ja vanadest kaltsudest. Seejärel kasutati saadud paberlehti siseseinte katmiseks. Jaapanlased kasutasid seda ruumipoolitaja ja kardinana. Hiljem said ka araablased ja britid paberivalmistamise retseptid ja need levisid aegamisi Euroopa suunas.

16. sajandil hakati Prantsusmaal tootma väiksemõõtmelisi tapeeditükke ja järgneval kahel sajandil leiutati sealsamas meetod korduva mustri ja masin rullpaberi tootmiseks. 19. sajandil leiutati Inglismaal printer ja trükimasin Preston, mis ongi tänapäevase tapeedimasina prototüübiks. Ent isegi viimasel paaril kümnendil on pabertapeedi ajaloos toimunud palju edasiarendusi, mis on seinakatte muutnud palju kergemini käsitletavaks, tugevamaks ja kvaliteetsemaks.

Pabertapeedi omadused

Plussid:

  • Keskkonnasõbralik - pabertapeedi peamiseks koostisosaks on tselluloos, mis tagab materjalile tema kvaliteedi ehk hingavuse ja õhu läbilaskvuse. Lisaks on pabertapeet tervisele niivõrd ohutu, et neid soovitatakse kasutada ka väikelaste eluruumides. Tapeedimaailmas on see üks vähestest tüüpidest, mis on nii naturaalsete koostisosadega.

  • Lihtne ja roheline tootmistehnoloogia.

  • Rikkalik valik. Kaunistusena trükitakse või pressitakse tapeedile sisse erisuguseid mustreid, struktuure, reljeefe ja värvuseid.

  • Taskukohane - teiste tapeeditüüpidega võrreldes odavaim.

  • Pabertapeet on naturaalne ja hingav, mistõttu sobib hästi ka allergikutele.

Miinused:

  • Pabertapeet pole reeglina niiskuskindel. Märgumisel paisub ja võib vajada välja vahetamist. See omakorda välistab enamikel juhtudel vedelate pesuvahendite kasutuse ja seega raskendab seinakatte puhastamist.

  • Õrn - hõõrdumiste, kriimustuste, löökide suhtes tundlik. Rebeneb, jätab kortsud ja jäljed kergelt sisse.

  • Lühike eluiga - ka kvaliteetsed pabertapeedid ei kesta enamjaolt üle seitsme aasta, mille järel tuleb see välja vahetada.

  • Valguse suhtes tundlik - kui tegu on lihtsa ühekihilise pabertapeediga, siis pole see päikesevalgusele vastupidav ning muutub ajapikku tuhmimaks ja tumedamaks.

  • Nõudlik aluspinna suhtes. Nõuab pinna hoolikat eelviimistlust ja tasandust, mis on omaette ettevõtmine.

  • Imab endasse tugevaid lõhnu.

Pabertapeedi tüübid

Laias laastus saab pabertapeedid jagada kahte põhitüüpi, ehk ühe- ja kahekihiliseks.

  • Simpleks ehk ühekihiline tapeet. Selle pabertapeedi valmistamiseks kasutatakse kas sügav- või fleksotrükkimise tehnoloogiat. Värvus saadakse vees dispergeeritud värvidest.

  • Dupleks ehk kahekihiline tapeet. Esimeseks tapeedikihiks on alus, mis võib vahel olla ka valguskindel ning teiseks kihiks on paber, millele on peale trükitud joonis. Tootmisel pressitakse ja liimitakse need kaks kihti kokku. Vahel on viimane kiht varustatud ka täiendava kattega, mis kaitseb seinakatet niiskuse, päikesevalguse, kulumise, rebenemise ja muu sarnase välise mehaanilise kahjustuse eest. Kõrgemast vastupidavusest tuleneb loomulikult ka kõrgem hind.

Peale ülaltoodud liigenduse saab pabertapeete liigitada veel järgnevalt:

  • Reljeefne - kahekihiline, mille esikülg on mustrilise reljeefiga.

  • Struktuurne - värvile on lisatud purustatud materjale, nagu saepuru, liiva, koori vms.

  • Akrüül ehk vahttapeet. Kahekihiline, mille esiküljele on lisatud õhuke kiht vahustatud akrüüli.

  • Niiskuskindel - kaetud spetsiaalse vetthülgava kaitsekihiga.

Sobivat tüüpi valides pidage silmas ka tiheduse näitajat, millest sõltub tapeedi tugevus. Samal ajal on rasked ehk üle 140 g/m2 paberid vähem elastsed, seega on neid raskem liimida. Ka õhukesed ehk kuni 110 g/m2 tapeedid võivad lainetama hakata, seega on kõige optimaalsem ja mugavam hankida paber nende kahe vahemikus.

Efektne tapeet

Millistesse tubadesse pabertapeet sobib?

Et paber ise ja nende paigaldamiseks kasutatav liim on looduslikud ega pole mürgised, sobib pabertapeet hästi laste- ja magamistuppa ning ruumidesse, kus inimene veedab päevas pikalt aega, ehk ka elutuppa ja kontorisse. Küll aga peab silmas pidama, et paber on kiuline materjal, mille struktuuri rasv, niiskus, mustus ja mehaanilised jäljed kergelt kahjustavad. Seega ei sobi see kõrge õhuniiskuse ja tugevate lõhnadega ruumidesse nagu kööki ja vannituppa. Et ühekihilist pabertapeeti pole kuigi kerge puhastada, siis võib ka sobilikkuse lastetuppa küsimärgi alla seada.

Pabertapeedi paigaldamine

Pabertapeedi paigaldamine võib teistest tapeetidest osutuda veidi keerulisemaks seetõttu, et selle aluspind peab olema kvaliteetselt viimistletud. Juhul, kui aluspind pole sile, siis peab eeltööna selle korralikult siledaks lihvima, sest vastasel juhud jäävad ebatasasused kergelt nähtavale. Seejärel tuleb paanid liimiga põhjalikult läbi immutada ja alles seejärel seinale kanda. Ka seina võib vähesel kogusel liimi määrida, mille paksus sõltub aga tapeedilehe paksusest. Nõnda selgub, et hoolimata materjali madalast maksumusest nõuab paigaldustöö oskuslikkust ja vilumust, mistõttu oleks mõistlik kasutada spetsialistide abikäsi. NB! Pabertapeedi kvaliteetseks paigaldamiseks peab aluspind peab olema korrektselt viimistletud,

Pabertapeedi hooldus ja pesemine

Ühekordset pabertapeeti ei tasu kindlasti puhastada märja, vaid kuiva lapiga. Samal ajal on duplekstapeedid või niiskuskindlad tapeedid kaetud spetsiaalse lakikihiga selleks, et hooldus oleks kergem. Viimaseid on ka lihtsam remondi käigus seintelt eemaldada.

Kui soovite aga olemasolevat pabertapeeti kaitsva lakikihiga üle käia, siis veenduge esmalt, et see pole liiga libe ja läikiv, sest muidu ei haaku lakk hästi. Selleks puhuks on sobilik veel baseeruv saunalakk, mis erinevalt lahustipõhisest lakist ei jätta pinnale kollakat alatooni.

Ökoloogilise pabertapeedi populaarsus tuleneb selle looduslikkusest, laiast valikust ja taskukohasusest. Kitsaskohtadena saab aga välja tuua selle nõrga vastupanuvõime välismõjudele nagu niiskusele ja mustusele ning ka selle paigaldamine võib osutuda parajaks väljakutseks. Kui hindate pabertapeedi naturaalsust ent soovite ka vastupidavamat varianti, valige kahekihiline pabertapeet. Kuigi duplekstapeedid on tugevamad, võiks selle siseviimistlusmaterjali siiski jätta kontorisse, laste-, magamis- ja elutuppa.

Allikas: Hange.ee