Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu korraldatud konkursile laekus kokku 30 tööd. Võistluse eesmärgiks on populariseerida puidu kasutamist tulevikuarhitektuuris.

Võidutöö autor Joel Kopli (KUU arhitektid) sõnul oli projekti suurimaks väljakutseks linnaruumile sobilik disain. „Eriliseks muutis hoone tema funktsioon ja asukoht. Kuna hoone paikneb linna südames, pidi kõrgendatud tähelepanu pöörama ühtviisi nii sidusale avalikule ruumile kui ka hoone enda karakterile.“

Ehitajaks oli Revin Grupp. Kopli toob välja, et keskus rajati ristkihtpuidu konstruktsioonis ning kaeti väljast terasvõrguga, et peegeldada hoones töödeldavaid põhilisi materjale ka hoone arhitektuuris.

„Omanäoline katusemaastik tuleneb loodesse suunatud akendest, mis tagavad töökodades ja klassiruumides vajaliku päevavalguse. Siseviimistlus on teadlikult tooriklik, et puitu võimalikult ausalt ja rohkelt presenteerida. Rakvere põhikoolide ühine tööõpetuse maja on nutikas mõte - selle asemel, et igale koolile teha eraldi tööõpetuse klassid, on loodud avaramate võimalustega tehnoloogiakeskus, mis kaasab inimesi varem kasutamata jäetud väärikasse linnaruumi,“ kirljedas Kopli oma võidutööd.

Kopli lisas, et saavutatud tiitel on suureks tunnustuseks ka Rakvere Linnavalitsusele, kes ambitsioonika projektiga igal sammul kaasas käis.

Konkursi žürii esimehe Tarmo Stööri sõnul tõi tihedas konkurentsis Rakvere Töö Kojale tiitli hoone eesmärgipärane disain. „Aasta Puitehitis 2022 Rakvere töö- ja tehnoloogiakeskus võlus žürii hea ja nutika arhitektuuriga, kus puitu on kasutatud õigesti. Hoonel on kompaktne ja selge plaanilahendus. Keskus on ehitatud ristkihtpuit paneelidest, mis on jäetud siseruumis maksimaalselt nähtavale. Kõige selle tulemuseks on mõnus ruum, mis tekitab sooja tunde. Hea näide, kuidas hästi läbi mõeldes on võimalik väheste vahenditega saavutada suurepärane tulemus,“ hindas tööd Stöör.

Üheks suurimaks tugevuseks nimetas žürii hoone saagkatuse, mis Stööri sõnul sobiks tööõpetuse õppehoonele juba ainult nime poolest, kuid lahendab ka õpperuumidele kriitilise valguse küsimuse.

Konkursi korraldaja Erik Konze sõnul on positiivne, et võitjaks osutus hoone, mis nii väljast, seest kui ka funktsioonilt paneb mõtlema keskkonnasäästlikule arhitektuurile. „Puitehitise konkursi eesmärgiks on tuletada arhitektidele ja inseneridele meelde, et tegemist on kohaliku materjaliga, mida annab nii lihtsalt kui ka maitsekalt ära kasutada. Võistluse kirju nimistu tõestas jällegi, et tellijaid on hakanud puitu ehitusmaterjalina rohkem tunnistama ja ka nõudma. Eestis on puitarhitektuur kanda kinnitamas nii avalike hoonete kui ka eramajade puhul. See on meile hea võimalus tõusta maailmas jätkusuutliku arhitektuuri eestvedajaks,“ lõpetas Konze.

Peavõidu kõrval jagati auhindu ka teistes kategooriates.

Aasta puitehitise sisearhitektuuri preemia - Kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium

Arhitekt(id)/ büroo: Kavakava arhitektid: Siiri Vallner ja Indrek Peil
Ehitaja: Nordlin Ehitus

Fassaadi preemia - loodusvilla KÄBI

Arhitekt(id)/ büroo: Mari Hunt, Arvi Anderson / b210
Ehitaja: Otto Ehitab OÜ

Parima liimpuidu kasutamise preemia - kortermaja Aasa Kodu

Arhitekt(id)/ büroo: Lembit Tork, Kristo Põlluaas, Allan Pintson. Tork arhitektid OÜ.
Ehitaja: Dorpat Ehitus OÜ

Rahva lemmik ehk Delfi Moodsa Kodu lugejate valitud objekt - loodusvilla POKU

Arhitekt(id)/ büroo: Mihkel Tüür, Ott Kadarik, Aleksei Petrov / KTA - Kadarik Tüür Arhitektid
Ehitaja: Otto Ehitab OÜ

Palju õnne võitjatele!

Kõikidele nominentidele saad veel pilgu heita SIIN.