Kui asusin Merko Uus-Veerenni arenduses näidiskorterit sisustama, oli viimistluspakett juba valitud. Klassikaline kalasabaparkett, stiilsed valged tahveluksed, kõrged profiilliistud ja hallisäbrune esikuplaat olid küll iseloomuga valik, ent andsid ka võimaluse põnevust edasi kruttida.

Paketijärgse heleda seinatooni asemel sai esimene üllatus sisse toodud beebisinise värvusega, mille peale mõnedki, kes korterit enne sisustuse sissetoomist nägid, kulmu kergitasid. Ent värvid tulevad julgelt tagasi interjööri ja seda saigi sinisega kuulutatud. Eico värv tootena on iseenesest erakordne – täismatt, täisöko, täispestav. Toodetakse Islandil, kus geotermiline energia maakoore all huugamas, sideaine saamiseks keedetakse rabarberilehti, mis muidu toiduks kõlbmatud ja mida isegi sead ei söö; ka transport mandrile korraldatakse Islandile kaupu importivate kaubalaevadega, mis muidu tühjalt tagasi pöörduks.

Järgmise värvika lisandusena jõudsid korterisse köögid ja garderoobid. Helesinine taust loob intrigeeriva, ent samas rahulikuna mõjuva koosluse punakas koloriidis köögimööbliga. Ühtpidi naiselikud huulepulga- ja põseruužitoonid mõjuvad siiski sügavalt loomulike looduskooslustena, nagu mineraalsed värvimullad suvetaeva taustal.

Pestav seinavärv võimaldas ära jätta köögi taustaseina, mis liidab kokkamise tsooni elutoaga tervikuks. Mustad detailid lisavad alati peent elegantsi ja tõstavad muud toonid teravamalt esile. Köögivalmistaja tootis ka sobivas toonis seinalekinnitatavad sahtlid esikusse ja magamistuppa, et kogu korterikujundus saaks kontseptuaalselt sidus. Köök ja garderoobid on pärit firmalt Schmidt.

Muu mööbel köögis on õlitatud tamme täispuidust, mis nii mõnusa pinnaga, et tahaks kohe põse vastu panna. Eritellimusena sai laua mõõte korrigeeritud ja samas stiilis pink juurde tellitud. Ilma seljatoeta pink võimaldab mugavamalt köögisahtlitele ligi pääseda ja on ka muidu hea vaheldus toolidele. Toolid, muide, on kasutatavad ka õues, kuna tegu on esimese korruse korteriga ja mööblit arvatavasti statsionaarselt terrassil ei hoita. Ilmastikukindlad toolid pärinevad salongist Takara Nord.

Täispuitmööblit tellides sattusin hoogu ja lasin neil mõne olemasoleva mudeli detailide alusel välja töötada ka ratastel sahtliboksi lastetuppa. Sellel saab ka peal istuda, nii et see on hea lahendus, kui vaja aidata näiteks lapsel kodutöid teha. Lastetoa laud, mil palju kasulikke läbimõeldud lisandusi kitsaste sahtlite ja hoidikute näol, sai valitud sama tootja valmistoodete hulgast (Oriens).

Erilahendused sündisid ka pehme mööbli vallas. Disainitud sai kõrge seljatoe ja ümarate käetugedega retrolik diivan, et nii istudes kui ka pikutades oleks mugav pead toetada. Magamistuppa sai tehtud vormikatsetus tavapärasest lakoonilisema voodiraami ja lühikese seinapaneeli näol. Lastetuppa sai tellitud lihtne voodi ja lisaks seinapaneelid, kuhu kummipaela vahele hea pooleliolevat ajakirja või mõttepäevikut torgata. Valmistajaks meie oma Ra Sun.

Eesti tootjaid ja toodangut sai sisse toodud ka Annike Laigo disainvaipade ja 4Roomi disainvalgustitega, et kohalikke loomeinimesi ning ettevõtteid toetada ja ehitussektoriga kaasaskäivat keskkonnajalajälge natukenegi vähendada. Ja loomulikult ka seetõttu, et need on lihtsalt ilusad ja ammused favoriidid.

Seintel on veel ühe ammuse favoriidi, arhitekt Ahti Sepsivarti graafika, mida elutoa seeria tarbeks sai natuke suurendatud ja sära juurde keeratud. Esikuseinale sai originaalteos.

Viimane kirss sai tordile pandud aksessuaaridega, valitud sai põnevaid esemeid, mida ju tavaliselt sisearhitekt korterit kujundades välja ei raali. Samuti sai heldelt lisatud huvitavaid disainnagisid nii esikusse, lastetuppa kui ka sanitaarruumidesse, neid on ju alati puudu (aksessuaarid näiteks Elke Mööblist, Mustrist, Aatriumist jne).

Aga samaväärset silmarõõmu pakub ka altpoolt tumenev kardinakangas, mis värvimöllu omapoolseid lisandusi ei tee, kuid ümbritseb ruumi rahuliku massiivina, laenates oma sooje beeže noote ka Annike Laigo elutoavaiba esimesele prototüübile, mis kannab omakorda üsnagi koloriitseid diivanilaudu. Need lauad, sarnaselt toolidega, sobivad muide ka terrassile. Kardinad on pärit kardinasalongist Texstudio, lauad Elke Mööblist.

Kui telerit ja muid pretensioonikamaid tehnikatooteid näidiskorterites tavaliselt ei näe, siis sellesse majja palusime Miterassal sisse tuua ka suure ekraani koos soundbar’iga. Telesaateid seal hetkel keegi küll vaatama ei hakka, aga kui on vaja midagi suurelt ekraanilt näidata, siis mobiilist saab telerisse kiire ühenduse luua.

Sanitaarruumid olid võluvad juba ka paketijärgse sisustusega – mõnus terrakota tooni sein koos moodsa terratsoplaadi ja kvaliteetse mööbliga, kuid mõned lisatud elemendid. Näiteks betoonist WC-paberihoidja ja mustast metallist riiulid lisavad siiski oma jõulise nüansi ning räägivad kujunduse hoolikast läbimõeldusest. Aksessuaarid leidsime salongidest Hessen ja Tali.

Näidiskorteri kujundamine on omamoodi ülesanne – ühtpidi vaba looming, kuna pole konkreetset tellijat, kuid teisalt tuleb arvestada justnimelt kõikvõimalike erinevate korteriostjatega, keda see kujundus võiks kõnetada. Lõpuks leiab ka see korter endale omaniku ja pole ju ette teada, milline peremudel peab sinna sobituma. Seetõttu sai ka näiteks lastetuba tehtud selline, et sobis igas vanuses poisile või tüdrukule, ent võib-olla hoopis kodukontoriks või millekski muuks. Värviteraapia on igal juhul garanteeritud.

Lugu ilmus esimest korda Eesti Ekspressi erilehes Moodne Kodu oktoobris 2022.