Tüüpiline lahendus sellisele probleemile on ergonoomne ja detailideni läbi mõeldud mööbel. Sisekujundajatel on aga lisaks ruumisäästvatele panipaikadele hulk teisigi leidlikke ideid, mille abil tuba visuaalselt suuremaks muuta. Panime kokku mõned väärt nõuanded, mille abil pisikeses magamistoas seinu ja lagesid nutikalt ära kasutada ning ruumi rohkem avarust ja helgust tuua. Vaata järgi ja ammuta inspiratsiooni!

Rõhuta lage

Pisikeses magamistoas on pindade hulk piiratud. Selle asemel, et niigi ülekuhjatud öökappe öölampidega koormata, riputa valgustid lakke! Pika juhtme otsas kõlkuvad lambid lisavad toale vertikaalset joont ja aitavad lagedel kõrgemana paista. Mängi julgelt ka lambivarjudega — kui lahtised metallvarjud loovad seinale põnevaid mustreid, siis kristall- ja klaasvarjudega saad ruumis elama panna omaette maailma täis peegeldusi. Kui soovid elegantset ilmet ja mahedat valgust, vali toonitud klaasist ümar kuppel. Võimalusi on väga palju!

Vana hea lahendus on ka seinavalgustite kasutamine öökappide kohal.

Kasuta nutikalt seinu

Suur ja kogukas mööbel röövib väärtuslikku põrandapinda. Kui aga arvel on iga ruutsentimeeter, tasub mõelda, kuidas seinad maksimaalselt ära kasutada. Näiteks öökapid ei pea asuma ilmtingimata põrandal. Kapp kinnitatuna seina või voodipeatsi taha täidab samuti oma funktsiooni, kuid loob õhulisema mulje. Lahmaka riidekapi asemel võib kasutada avatud garderoobi, mis tekitab samuti hulga avarama tunde. Ise mööblit seina kinnitades aga veendu, et kasutad kinnitusvahendeid, mis sobivad seinte materjaliga.

Öökapist võib ka üldse loobuda, kui selleks ruumi lihtsalt ei ole. Selles tillukeses magamistoas asendavad öökappi kitsad ja vähe ruumi nõudvad riiulid.

Koonda tähelepanu ühele objektile

Et ruum kaunimana mõjuks, koondatakse tihti tähelepanu ühele suuremale objektile. Pisikeses magamistoas ei ole ruumi muule, kui voodile — seega jälgi, et fookuses oleks voodi, mitte mõni hiiglaslik ja funktsioonitu ese. Kui suunata rõhk näiteks voodipeatsile ja kujundada ülejäänud tuba võimalikult lihtsalt ja minimalistlikult, ongi tulemuseks isikupärane ja avar tuba.

Kasuta lükanduksi

Väikestes tubades taandub teinekord mööbli paigutus ukse asukohale. Kui juhtub, et uks avaneb magamistuppa, võtab selle liikumise trajektoor enda alla hulga väärtuslikku põrandapinda. Kui sein võimaldab, tasuks mõelda lükanduksele. See kasulik lisandus ei pea ilmtingimata tähendama suurt väljaminekut. Originaalse ja pilkupüüdva lükandukse saab teha ka ise käepärastest materjalidest.

Peeglid seina!

Kui prantslaste või hispaanlaste kodudes on igas toas mitu peeglit, siis eestlastele on peeglite kasutamine elutubades üsna võõras traditsioon. Seda tõhusat nippi ei tasu aga karta, sest peegli kasutamine on usaldusväärne meetod, mis toimib alati ja igas ruumis. Eriti tõhus nipp on paigutada kaks peeglit kõrvalseintele 90 kraadise nurga all — nii tekib illusioon aknast ja ruum muutub märgatavalt avaramaks. Kui plaanid magamistuppa garderoobi, siis ära unusta võimalikult suuri peegleid!