Erinevalt interjöörist, mis on kogu aeg suures piirdes valgustatud, on aed nagu musta värvi lõuend, mille puhul saad ise valida, mida soovid esile tuua ja mida varju jätta. Võid isegi külalisi suunata aias liikuma selle järgi, kuidas oled erinevad kohad valgustanud. Lisaks pakub aia valgustamine võimalust esitleda aeda kui ruumi hoopis erinevalt sellest, kuidas see näib päevavalguse käes.

Millised on peamised valgustusvead?

Õuevalgustuse osas on igal juhul mõistlik professionaaliga nõu pidada. Spetsialisti nõuannetest lähtuvalt saad paika panna kohad, kuhu tulevad valgustid ja edasise otsustada ise.

Kuna silm haarab esmalt kõige eredamat kohta, siis võiksid valgustid olla suunatud vaateväljast eemale. Lisaks võid otsest valgusallikat moel või teisel varjata nii, et tulemus jääb efektne, kuid eredus ei paista otse silma.

Öisel ajal kandub valgus väga kaugele. Seetõttu on valguse suund oluline, sest nii on soovitud kohad valgustatud ja ülejäänu püsib varjus. Näiteks tüüpiline viga, mida aia valgustamisel tehakse, on üksikute puude ja põõsaste valgustamine. Mõneti on see efektne ja toob välja detailid, kuid samas ei teki aiast tervikut, vaid see jääb tükeldatuks. Aia valgustamisel on oluline, et ei tekiks liiga suuri kontraste. Kaunilt valgustatud aias on kasutatud nii valgust kui ka varjundeid.

Aiavalgustuse maksumus sõltub aiadisainist. Väiksemate aedade valgustamine on sageli ruutmeetri hinnalt kallim, kui suure aia valgustamine. Tavaliselt pannakse kõige rohkem rõhku nendele aiaosadele valgusefekti osas, mis on külalistele kõige nähtavamad või mõnel muul kaunil moel esilekerkivad.

Professionaali saladused aia valgustamisel:

  • Kuuvalguse matkimine. See tähendab, et puude või kõrgete põõsaste sisse on paigaldatud lambid, mis jätavad mulje nagu läbi puu paistaks täiskuu. Väga oluline on valgusallikas suunata allapoole, sest küljele suunates võib juhtuda, et see näib rohkem nagu turvavalgus.

  • Vähem on rohkem. Aeda on mugav valgustada LED-tuledega. Silmas peaks aga pidama, et sageli pole vaja sama võimsaid LED-lampe nagu siseruumides. Miks? Aias on LED-lambi mõte luua valgusefekt ja meeldivalt mahe atmosfäär, mitte erksalt valgustada.

  • Külm ja soe valgus. Müüakse kahte sorti LED-lampe: külma ja sooja valgusega. Seetõttu on oluline, et kõik LED-lambid, mida aias kasutaksid, oleksid kas ainult külma valgust andvad või ainult sooja valgust andvad. Nii on tulemus ühtlane.

aiavalgustus
  • Peidetud kaablid. Kõik kaablid, mis on mulla all või peidetud põõsastesse, peaksid olema kaitseümbrisega, sest nii ei lähe need kogemata katki. Kui kaablid on maapinnal, siis on oluline korraliku äravoolu olemasolu, sest muidu koguneb vesi kaabli ümbrusesse ja võib tekkida lühis.

  • Elektriühendused peavad olema tihendatud, sest õues sajab vihma ja aeg-ajalt on niiske ka. Seetõttu on väga oluline, et elektriühendus oleks tihendatud, sest lühise korral võivad kallid valgusallikad katki minna.

  • Tekita vastandlikkust. Näiteks kui valgustad trepiastmeid, siis tee seda üle ühe. Nii näib trepp palju efektsemana.

Allikas: gardendesignjournal.com