Suhtelise õhuniiskuse normiks peetakse 40-60% — kui õhuniiskus juhtub olema madalam, tunneb inimene väsimust, nahk ja limaskestad kuivavad, hommikuti ärgates võib olla nina kinni ja nohune ning silmad kipitavad ja väsivad kiiremini. Samuti on liiga kuivas ruumis haigestumise oht suurem — ka gripiviirused püsivad nakkusohtlikuna liigkuivas või -niiskes ruumis kauem. Veel võib liiga kuiv õhk põhjustada väsimust ja keskendumisraskuseid. Eriti terav on madala õhuniiskuse probleem vanemates keskküttega korterelamutes, kus aknad on vahetatud ja maja soojustatud, kuid ventilatsioon ei ole kõige parem. Külmemal ajal võib õhuniiskus langeda isegi 15-20%. Lisaks ebamugavale enesetundele teeb liiga kuiv õhk kahju ka toataimedele, muutes lehed hapraks ja kollakaks. Tasub teada, et paljud taimed ei hangi niiskust mitte ainult mullast, vaid ka õhust. Samuti teeb kuiv õhk kurja puidule, mis kipub kuivama ning põrandasse võivad tekkida isegi praod.

Lihtsaid nippe õhuniiskuse tõstmiseks:

1. Ära küta üle! Kui on võimalik radiaatoreid reguleerida, siis jälgi, et temperatuur ei tõuseks liiga kõrgele. Mida kõrgem on temperatuur, seda kuivem on reeglina ka õhk. Kui radiaatoritel ei ole võimalik temperatuuri reguleerida, ära unusta siseruume regulaarselt tuulutada!

2. Kuivata pesu mitte kuivatis vaid pesurestil või radiaatoritel (NB! pesu kuivatamiseks sobivad keskküttel toimivad radiaatorid ning mitte mingil juhul ei tohi kinni katta elektriradiaatoreid).

3. Too tuppa rohkem potitaimi. Mitmed liigid eritavad oma lehte kaudu õhku niiskust — nendeks on näiteks aaloe, kalanhoe ja sidrun.

4. Kui keedad kartuleid või köögivilju, jäta õhupuhastaja sisse lülitamata. Keemisel tekkiv veeaur teeb liigkuivas ruumis ainult head.

5. Hangi endale spreipudel, kust on võimalik vett peene uduvihmana välja pihustada. Lase pudelist paar korda päevas vett näiteks kardinatele, mis vett ei karda. Paari-kolme päeva tagant võid teha õrna vihma ka toataimedele — kindlasti on nad selle eest äärmiselt tänulikud!

6. Aseta radiaatorite kohale aknalauale veekausid. Poodidest ja internetist võib leida ka spetsiaalseid konksukestega veeanumaid, mida radiaatori külge riputada.

7. Kui käid duši all või võtad vanni, jäta vannitoauks lahti — nii jõuab õhuniiskus ka teistesse tubadesse.

8. Kui kasutad nõudepesumasinat, jäta uks peale pesu lahti, et niiskus saaks masinast õhku haihtuda.

9. Too tuppa rohkem lõikelilli ja täida lillevaasid veega. Ka sealt aurab õhku pisut vett.

10. Hangi endale elektriline õhuniisutaja!

Allikad: criticalcactus.com