1. Riiulisüsteemi koostamisel looge esmalt ülevaade, mida kapis hoidma hakatakse, selle alusel saate teha plaani, kui palju on vaja riiuleid, korve torusid jne.

2. Garderoobikapi plaani loomisele eelnevalt tuleks kindlasti sügavalt läbi mõelda, kuhu planeeritav kapp paigaldatakse ja mis mõõtudega see olla võiks. Kas on tegu magamistoa- või esikukapiga, või hoopis omaette garderoobitoaga? Mis on garderoobikapi otstarve, ehk mis riided ja muud esemed planeerite garderoobikappi ära paigutada? Kas on vajalik sahtlite olemasolu või eelistate pigem korve? Kui palju planeeritakse kappi riidepuutorudele paigutada riideid ja mis kõrguses need olema peaks? Kui palju on teil üldse ruumi garderoobikapi jaoks? Samuti on oluline teada, mis on teie eelarve?

3. Riiulid on soodsaim lahendus garderoobisüsteemi loomiseks, need asendavad lihtsasti korve ja sahtleid ning on hinnalt soodsamad.

4. Korve on soovitav kasutada T-särkide, voodipesu, saunalinade, sviitrite jne. hoidmiseks. Kõrgema servaga korvid võiksid olla suuremate esemete hoidmiseks, nagu tekid, padjad jne; madalamad korvid aga väiksemate asjade jaoks.

5. Tihti valitakse nähtavad kapiküljed ja liuguksed interjööriga sobivaimas toonis, kuid liuguste taha peitu jäävate osade (vaheseinte, riiulite ja sahtlite) jaoks valitakse mõni soodsama hinnaklassi materjal (näiteks sobib sel juhul hästi ühevärviline valge või hall jne.).

6. Garderoobikapi kogusügavus koos ustega võiks olla vähemalt 600mm ja võimalusel rohkemgi, kuid soovitatavalt mitte üle 800mm, kuna siis on juba väga raske riiulite tagumisele osale ligi pääseda. Riputatavate riiete jaoks on vajalik, et kapi sügavus oleks minimaalselt 50cm. Nii mahuvad riided mugavalt riidepuu abil rippuma ja ei sega liuguste liikumist.

7. Riiulite kõrgused kapi sees võiksid olla ca 25 – 35cm. Madalamate vahede kasutamine on ebamugav, eriti suurema sügavusega riiulite puhul; kõrgemad vahed aga raiskavad lihtsalt ruumi Teie kapis.

8. Riidepuutorud pikkusega üle 120cm tuleks keskelt toestada püsttoruga. See väldib riidepuutoru riiete raskuse all kõveraks paindumise.

9. Riidepuutorusid võib püsttoru abil panna kahele tasandile. Ülemine toru kõrgusele ca 1,9-2,0m. kõrgusele ja teine selle alla kõrgusele ca 1m. põrandast.

10. Lühemaid riideid saab riputada üldjuhul 90 -100cm kõrgusel asuvale torule. Pikemate riiete (mantlid, kleidid, jne.) jaoks soovitame jätta kõrguse ca 140-160cm.

11. Pikemate riiete toru alla võib jätta tühja ruumi, kuhu saab hõlpsasti näiteks talvesaapad karpidega suveperioodiks hoiule panna. Samuti võib seal kasutada mitmel tasandil kingareelinguid või väiksema sügavusega riiuleid, millele kingi asetada.

12. Kui on tegu magamistoas asuva garderoobikapiga, siis on mõttekas jätta kappi ka koht tolmuimeja, triikimislaua ja kokkupandava pesukuivatusresti jaoks. Selleks tuleks need ära mõõta ja vastavalt sellele see ruum kapis eraldada. Vahel on ka kasulik kapi ja nišši- või toaseina vahele jätta ca 20mm laiune riiuliteta osa, kuhu on mugav panna pikemad esemed nagu suusad või koristustarbed jne.

Allikas: L-uks.ee blogi, moodnekodu.ee arhiiv