Juba paar aastat tagasi tegin ma Google Sketchupis ideejoonise meie tulevase voodi peatsist. Mees ei olnud üldse vaimustuses, sest joonis oli kalasaba mustriga peatsist. Kui me paar aastat tagasi vannitoas plaate põrandale panime ja ma neid kalasabasse tahtsin, palus mees mul endal need sinna laduda ja jooned ette teha, kuhu ja kuidas plaadid asetuma peavad, sest talle see töö ei meeldinud. Mulle jälle väga meeldis.. Nii, et võite arvata, mis arvamusel ta oli, et peab jälle selle kalasabaga tegelema hakkama..

Voodi raami ehitamine

Enamasti on meie isetegemise projektid sellised, et mina teen umbkaudse joonise, milline asi olema peaks. Mees mõtleb välja, kuidas seda lahendada ja ehitab valmis ja mina viimistlen (enamasti õlitan). Voodi raami osas lasin mehel otsustada, mida ja kuidas teha. Ainult selles osas rääkisin kaasa, et ma ikkagi tahaks jalgadel voodit, mitte maani raamiga voodit, nagu me noorema lapse tuppa tegime ja algselt ka meie tuppa plaanisime.

Ideaalis võiks tulevikus selle voodi alt läbi minna üks mõnus suur vaip ja jalgadeta voodi all näeks see veider välja. Ja tolm koguneb voodi alla igal juhul – olenemata sellest, kas paned selle jalgadele või mitte.

Lisaks arutasime läbi põhjalipid – poe voodite põhjalipid paistavad enamasti ühekordseks kasutamiseks olevat. Meil on lapsed oma voodite lippe korduvalt puruks istunud või astunud, sest need lihtsalt on täiesti mõttetud klibakad, mis mitte mingit raskust ei kannata. Lõpuks vahetasime need tugevama puidu vastu välja. Kui kaalute, kas osta poest põhjalipid, siis soovitan seda mitte teha ja pigem osta ehituspoest korralikud höövellauad ja neid kasutada.

Kui poest puit koju toodud oli, siis sai hakata raami ehitama. Kasutasime männi liimpuitu.

Raami kokku laskmiseks kasutas mees nii kruve kui liimi. Kõik kruvid paneme alati nii, et neid kuskilt näha ei ole ja kui ei saa neid niimoodi paigutada, et need näha ei jääks, siis liimime puidust tüüblid kruviaukude peale.

Voodi raamile tegi mees iluliistu, mis on küll lihtne aga annab voodi välimusele palju juurde.

Voodi peatsi raami jaoks saime idee internetist voodite pilte otsides. Algselt nägi see välja selline (2tk selliseid):

Voodi tuli kokku panna magamistoas, sest garaažis pole kokkupanemiseks ruumi ja kokkupanduna oleks selle teisele korrusele saamine raskendatud.

Kui voodiraam oli enamvähem paigas, sai lipid ära katsetatud.

Lipid on korraliku paksusega höövellauad, millele hiljem ehitasime ka raami keskele toestused.

Seejärel sai voodi jalad alla ja lisatoed lippidele. Jalad on lihtsad kandilised klotsid, mis said kergelt faasitud.

Kuna aegajalt on vaja voodit liigutada, et selle alt tolmu võtta, siis said kõik jalad vildid alla. Selleks kasutasin lõigatavat mööblivilti:

Voodipeatsi ehitamine

Seejärel sai hakata voodi peatsiga tegelema. Kui me arutasime, millist voodit teha, siis mu esialgne ettekujutus oli, et voodipeats tuleb täiesti sirge ja raamiga 90kraadise nurga all. Kuna ma aga loen raamatuid pea alati voodis patjade najal istudes, siis mees pakkus välja, et teeb peatsiplaadi kerge kaldega. Kaldus peatsi taga oleks siis aga tühi ruum jäänud, aga selle jaoks oli meil idee olemas, millele internetist ka ideepildid leidsin. Otsustasime selle kalde all oleva tühja ruumi kitsasteks riiuliteks teha.

Puidust ehitamisel puurime alati kõikidele kruvidele augud ette – nii ei lähe puit kruvimisel katki. Kruvipeale teeme suurema ava, et see hiljem puidust nn korgiga katta.

Kruvikohad said puidust korkidega (vt ka oksakork, puidukork) peitu pandud (pva liimiga):

Kui liim kuivanud, siis sai üleliigne puit maha lihvitud, et puidust kork jääks raamiga tasa. Voodipeatsi plaadi jaoks ostsime ehituspoest vineerplaadi. Kuna vineerplaate müüakse aga enamasti vaid 152,5cm laiuseid, siis tuli seda plaati natuke pikendada. Selleks sai suvaline põrandast ülejäänud laudparketi tükike sinna otsa liimitud (punn-soonega), et õige pikkuse saaks. (Voodi on 160cm madratsile + raam teeb selle veel mõned cm laiemaks).

Kui alusplaat oli valmis, tuli hakata lippe kalasabasse laduma. Selleks määrasime esialgu peatsi keskkoha ja katsetasime erineva pikkusega puidust lippe ja mustrit laduda.

Kõikidele puidust lippide servadele freesisime faasid, et kalasaba muster paremini esile tuleks. Faasiks nimetatakse seda kui puidu servad on kergelt kumeraks lihvitud, et jätta kahe kõrvuti laua vahele väike vahe või vuuk (kasutatakse ka nt parketilaudadel):

Abiks oli nurgik, et kõik lipid õigesti jookseksid.

Ja seejärel sai natuke puslet tehtud:

Kui algselt oli mõte kõik lipid vaid liimiga kinnitada, siis lõpuks said need ikkagi korralikult kruvidega ka kinnitatud plaadi tagantpoolt. Kuna puit mängib kuivas ruumis päris korralikult (tõmbab kõveraks, kaheksasse või üldse liimist lahti), siis sellega tagasime, et need lipid lahti ei löö kui lõplikult ära kuivavad.

Esialgu said lipid paigaldatud kohati üle ääre ja siis hiljem kui liim kuivanud, sai üleliigse maha saagida.

Peatsiplaat valmis. Nüüd vaid liistud ja õlitamine teha jäänud:

Kui raam ka tehtud oli, sai esimest korda peatsit voodi külge katsetada. Vahepeal olime me juba madratsi raami sisse tõstnud, sest magamistoas olev segadus oli hakanud närvidele käima..

Peatsiplaati tuli veel õigesse mõõtu lõigata ja natuke parandada enne kui õlitama sain hakata. Selleks oli aga vaja korraks plaat paika tõsta ja vaadata, kuidas lõikama peaks:

Peatsiplaat õigesse mõõtu lõigatud ja saab õlitama hakata. Siin on näha ka peatsi raami, mis kalasabasse laotud puidu servad peitu pani ja peatsi veidi rohkem viimistletumaks tegi (raamikruvid jäid jällegi puidupunnide taha peitu):

Raami õlitamine

Õlitama pidin raami meie magamistoa põrandal. Selleks katsin voodi jalgade alused paberiga ja tõmbasin voodiraami sisse teibid, millega piirasin ära kuhu maani õlitan. Pole mingit vajadust raami seestpoolt õlitada ja teibiga jäi ilus sirge joon üleminekule.

Kasutasin Osmo antiiktamme toonis õlivaha. Õlivahaga viimistlemine on minu meelest palju lihtsam kui värviga – esialgu kannan pintsliga peale kattes kiirelt kogu puidu ja siis käin lapiga piki puidusüüd kogu pinna üle, et pühkida ära üleliigne õli. Õlivaha imbub puidu sisse ja toob puidumustri esile.

Peatsi õlitamine

Peatsi otsustasin õlitada kahes toonis, sest need on kogu me maja läbivad toonid ja samades toonides on ka magamistoas asuv ise ehitatud avatud garderoob. Põhitooniks on meil alati Osmo antiiktamm (3168):

Ühe kihiga jäi see aga liialt hele seekord. Ilmselt olid lauad tavapärasest siledamaks lihvitud. Lisaks avastasin ma poole õlitamise pealt, et üks laud on kergelt liimine. Kui laud on liimine, siis õli seal sisse ei imbu ja puit jääb laiguline. See üks laud tuli taas haljaks lihvida ja uuesti õlitada:

Peatsi liistud õlitasin Osmo katva musta õliga (3169) mustaks:

Riiulite tegemine

Kui kõik detailid said õlitatud jäi veel teha peatsi kinnitamine ja peatsitaguste riiulite paigaldamine.

Viimase liistu pidin veel järgmisel päeval õlitama, sest peale peatsi kinnitamist tuli jälle kruvisid peita ja liim pidi kuivama enne õlitamist.

Lõpptulemus

Selline ta siis sai:

Peatsi taha said sellised kitsad riiulid mõlemale poole. Peats on mugava kalde all, et istudes selga toetada.

  • Kui sulle see blogipostitus meeldis, siis võid Kodublogi tegemisi jälgida kodulehel, Instagramis: @minukodu ja Facebookis: Minu kodu.