Selleks on hea oma kodu üle vaadata ja mõned detailid ehk ümber vahetada või mõnd hoopis uuendada. Margit ja Kadri ning Anita Karma ja Britta Kodres vaatavadki sügisele otsa.

Kodudisainer

VALGUS

Päevad lähevad aina lühemaks ja valgust jääb järjest vähemaks. Valgust aga vajame nii oma koduste toimetuste tegemiseks kui ka hubase meeleolu loomiseks. Ruumi eri tsoone saab kergesti kujundada just valgusega mängides – aseta lauavalgusti teleka juurde, põrandalamp diivani kõrvale lugemiseks jne. Olulise tähtsusega on ka küünlavalgus. Kui majapidamises on väikesed lapsed või koduloomad, leiab kaubandusest ka päris efektseid LED-küünlaid, mis tõetruult võbelevad kui elav tuli – ohutus ennekõike! Ärge unustage ka korstnapühkijaga aega kokku leppida, kui majas on ahjud-kaminad. Mis oleks idüllilisem õhtusest kaminatulest või pühapäevahommikustest pannkookidest, mis puupliidil küpsenud.

TAIMED

Rohelus väljas on muutumas ilusaks värvikirevaks paletiks, mis aga üsna pea hääbub. Rohelust ja looduslikku lopsakust saad sügisel tuppa tuua potitaimedega. Vali sellised, mille hooldamine üle jõu ei käi – valik on suur. Paljud neist on ka hea energiaga!

LUGEMISNURK

Pimedad õhtud on kui loodud raamatute lugemiseks. Sageli on kodudes kasutamata mõni toanurk, kuhu saaks kujundada justnimelt mõnusa pelgupaiga lugemiseks või muusika kuulamiseks. Paiguta sinna ka väike abilaud, kuhu kohvi- või teetass asetada, ja kvaliteetaeg iseendaga on garanteeritud. Ära unusta sobivat valgustust!

TEKSTIILID

Jahedate ilmade tulekuga on mõnus end kamina ees teki sisse kerra tõmmata ja raamatut lugeda. Kaunis pleed mitte ainult ei soojenda sind, vaid mõjub interjööris ka hubase elemendina. Erinevad mustrid ja tekstuurid toovad su koju eripära ja mitmekesisust. Tekstiilidega on kerge muuta suvine kodu sügiseseks, muutes ainult diivanil olevate patjade värvigammat või näiteks vahetades õhulised kardinad natuke paksemate vastu. Ka magamistoas võid kerge vaiba vahetada mõnusa karvase lambanaha vastu.

KODUNE SPAA

Alustame ja lõpetame oma päeva alati vannitoas ja miks mitte muuta see ruum sügise tulekuga veelgi hubasemaks. Too sinna nii taimi kui ka mõnusad lõhnaküünlad ja loo sellest oma isiklik kodune spaa, kus oleks lõõgastav teha iluprotseduure ning kuumas vannis end poputada, nautides klaasi veini ja lugedes lemmikajakirja. Päevavalguseta ruumi puhul on mõistlik investeerida ilusatesse kunsttaimedesse, mis ei vaja hooldust. Sisustuspoodidest leiab väga palju ehedaid valikuid.

Sisekujundaja Britta Kodres

EBATÄIUSLIK JAPANDI

Juba mõnda aega on sisekujunduse maailmas levinud ja aina rohkem populaarsust kogunud japandi stiil, mis on segu Skandinaavia põhjamaisest stiilist ja Jaapani esteetikast. See on loodusest lähtuv, harmooniat ja ilu otsiv lähenemine, mis püüab aga süvitsi minnes meid vabastada katsest olla kõiges täiuslik. Just nagu loodus, kus pole midagi korrapärast, ometi on kõik aga toimiv ja täiuslik. Ka interjööris võiks lasta loomulikkusel ja väiksel juhuslikkusel mängida, et tekiks ruumi enda nägu ja iseloom. Seda nimetataksegi ebatäiuslikuks täiuslikkuseks.

SÜGISESED VÄRVID

Jaheduse saabudes tekivad loodusesse uued soojad ja säravad värvid. Kõiki neid oranžikaid-beežikaid-pruunikaid toone võiks koos sügisega ka tuppa tuua. Nii hoiame oma ruumid harmoonias loodusega ja see laseb ka meil endil nendes kõige paremini lõõgastuda. Soe karvane pleed, küünlad, sügislilled vaasis või uus dekoratiivne lauavalgusti annavad kohe värskust ja uut hingamist juurde. Beežikad, oranžikad ja muud soojad toonid on praegu rohkem teemas kui külmad ja hallikad tonaalsused – ehk vajame me ka rohkem pehmust, soojust ja turvatunnet, et maailmas toimuvaga paremini toime tulla.

KURVID

Viimased aastakümned on pigem populaarsed püsinud kõikvõimalikud kandilised vormid ja tugevad nurgad. Nüüd on aga loomulik ümar vorm tegemas suurt tagasitulekut. Olgu need näiteks ümarad toolid, laud, kurvilise vormiga diivan, valgustid või ka ümarate nurkadega mööbel. See toob ruumi head tasakaalu ja pehmust ning mahendab muidu kõike nii kandilist.

TÕELISELT SUURED VALGUSTID

Kui rääkida sisustusest, siis oleme harjunud hästi reeglipäraselt käituma – kõik mõõdud ja joondumised võiksid omavahel klappida. Siinkohal näitab aga trendi mõistmine, et mõni tiba ebaloomulikult suur ese võib just ruumis ägeda efektipüüdjana mõjuda. Praegu räägitakse palju suurtest valgustitest, mis näiteks söögilaua kohal või magamistoas rohkem ruumilisust ja vürtsi lisavad ning tänu sellele ka kogu ruumi elama panevad. Kuid jääda tasuks ikkagi kuldreegli juurde, et ühes ruumis üks efektvalgusti.

TEADLIK VALIK JA JÄTKUSUUTLIKKUS

Hetketrendide kiirvoolu kõrval tõstab aga ühe rohkem pead teadlik valik ja jätkusuutlik tarbimine. Moes ei ole enam iga hooaeg endale emotsiooni pealt kümme uut asja osta, vaid pigem tunnetada ja valida teadlikult tooteid, mis kestaksid aastaid, sobituksid ruumis kõigega ja millest me nii kiirelt ei tüdine. Nii ei toeta me ületarbimist ning hoiame enda ja oma planeedi tervist.

Sisekujundaja Anita Karma

MANTEL SELGA

Sügise saabudes tuleb ka interjöörile „mantel selga“ tõmmata ehk lisada ruumile soojust ja pehmust: asendada õhukesed kardinad paksema kangaga, visata diivanile villane pleed, asetada voodile rohkem sametpatju ja lisatekke ning tuua põrandale kohev vaip. Nii on ruumid visuaalselt soojad, pehmed ja õdusad.

LINANE KIVIPESTUD KANGAS JA INSPIRATSIOON HOOAJA VILJADEST

Kõige lihtsam viis kodu ilmet muuta on vahetada välja kangad – kardinad, voodipesud ja laudlina. Eelistada võib ka sel hooajal kivipestud linast kangast, mis ilmestab nii modernset kui ka romantilises võtmes interjööri. Pärast kerget ja värvikat suve võib lisada tuppa sumedust sügava lilla, murtud telliskivipunase, maheda roheka, naturaalse beeži ja dramaatilise tumeda halli kangaga. Värvide osas saab kindlasti veel inspiratsiooni maalt, metsast või turult, kus on kõik hooaja viljad esindatud.

VIHMASAJUJÄRGNE LÕHN VÕI HOOPIS VÜRTSIKAS KÕRVITSA-LATTE

Interjööri on lihtne mõjutada ainuüksi ruumiparfüümiga ja miks mitte tuua sügisesed lõhnad tuppa. Poest leiab nii looduslähedasi ruumiparfüüme, nagu vihmasajujärgne lõhn, metsa- ja taimearoomid, küpsed viljad või hoopis vürtsikas kõrvitsa-latte.

Kui küpsetamine pole suurim lemmiktegevus, siis vabalt võib soetada erinevas suuruses õunakoogi- või ploomilõhnalisi küünlaid, mis on nii iluks silmale kui ka heaks lõhnaks ruumile.

PEHME VALGUS

Pimedat õhtut ilmestab kvaliteetne meeleoluvalgus. Õhtu saabudes ja ka varahommikutel, kui on üsna pime, ilmestab igat ruumi pehme ja sume valgus. Sellist meeldivat ja õdusat meeleolu on lihtne luua dimmerlülitiga põranda- või lauavalgustiga, samuti on igasse ruumi ideaalsed laetavad kaasaskantavad laternad. Hea õhkkonna loojateks on loomulikult ka klassikalised ja LED-küünlad.

SÜGISANNID KUI OSA RUUMI DEKOORIST

Kõrvitsad, õunad, sibulad, küüslaugud – ei tasu kohe kõike kappi peitu panna. Vabalt võib asetada erinevas suuruses kõrvitsad lauale, siduda mõni sibulapärg või täita suurem klaasanum õuntega. Samuti tasub täiendada vilju erinevate puuokste ja kuivatatud lehtedega. Sellised naturaalsed kompositsioonid on heaks vahelduseks ja loovad interjööris õdusa sügisese tunde.

Lugu ilmus esimest korda erilehes Moodne Kodu 28.9.