Kui kevadel sai niidukile hooldus tehtud, on seda vaja sellegipoolest ka sügisel teha. Pigem võib ära jätta kevadise hoolduse, kuid hooaja lõpus seda toimetust kevadesse lükata ei tohiks. Miks? Põhjus on väga lihtne - puhastamata niidukil hakkavad rohumahlad metalli sööma ning niidukisse jäänud bensiin kipub oksüdeeruma ja masinat kahjustama. Igasügisene hooldus tagab niidukile pikema eluea ja nii võib kindel olla, et masin ka kevadel käivitub ja seda pole vaja remonti viia.

Millal siis muruniiduki hooldamisega pihta hakata?

Viimane niitmine tehakse üldjuhul kas septembri lõpus - oktoobri alguses või siis, kui keskmine õhutemperatuur jääb 5 kraadi juurde. Siis muru enam ei kasva ja niitmisel puudub mõte. Muruniiduki võib spetsialisti juurde hooldusse viia, kuid tegelikult saab selle lihtsa tööga ka kodus hakkama.

Kuidas hooldust teha?

  • Esiteks tuleb niiduk korralikult murust, mullast ja muust sodist puhastada. Nagu varemgi öeldud, on muru happeline ja võib hakata niiduki metallist korpust söövitama. Masin tuleks seega korralikult pealt ja alt puhtaks pesta ning mitte unustada seda hiljem kuivatamast. Hea asi, millega vesi maha uhuda, on näiteks lehepuhur!

  • Järgmiseks sammuks tuleks bensiin niidukist välja saada või täita kütusepaak stabilisaatoriga bensiiniga, mis ei sisaldaks vaikaineid. Tavaline tanklabensiin ei ole mõeldud kuudepikkuseks paagis seismiseks ja lahtuvast bensiinist järgi jäävad vaikained ei tee mootorile head, põhjustavad sadet ja võivad põhjustada ummistusi. Kõige lihtsam ongi muruniiduki paak enne hooaega lihtsalt tühjaks sõita.

  • Oluline osa hooldusest on õlivahetus. Peale suviseid niitmisi on kütuse põlemisjäägid muutnud õli tõenäoliselt happeliseks ning kui ei soovi masinasse roostet, tuleks vana õli uue vastu vahetada. Et õli vedelaks muutuks ja seda oleks parem masinast kätte saada, tuleks mootoril lasta umbes pool minutit töötada. Ideaalne on muidugi teha hooldus kohe peale viimast niitmist. Parim viis õlipaagi tühjendamiseks on pumbaga täiteava kaudu vana õli välja imeda. Alternatiivne lahendus on tühjendada õli läbi niiduki põhjas oleva õlitoru. Mõne mudeli puhul sinna nii hõlpsasti ligi ei saagi ja eemaldada on vaja ka niiduki tera.

  • Õhufiltri puhastamine on samuti oluline samm - õhufiltri juures tuleb puhastada õhupuhasti element. Kui see väga määrdunud ja on näha, et oma tööd see tulevikus teha ei suuda, tuleb See muidugi välja vahetada.

  • Pisike, aga oluline detail on ka süüteküünla maha keeramine ja küünlavahe puhastamine. Kui küünal enam korralikult ei tööta, tuleks seegi välja vahetada.

  • Terade teritamine - kuigi niidukit talvel ei kasutata, on terad parem sügisel juba korda teha. Tõenäoliselt on need suvisest niitmisest nüriks muutnud. Et need seistes korrodeeruma ei hakkaks, kanna peale teritamist teradele peale õhuke kiht multisprei õli.

Kus niidukit hoiustada?

Tavaline bensiinimootoriga muruniiduk võib seista ka külmas. Peamine, et koht on kuiv. Akuga traktorniidukil tuleks eemaldada aku ja paigaldada see soojemasse kohta, vastasel juhul võib aku kevadeks omadega läbi olla. Soovitav on aku ka eelnevalt täis laadida ja talve jooksul veel paar korda laadimistsüklit korrata. Ka robotniidukil tuleks aku enne talveunne minekut täis laadida ja tõsta niiduk soojemasse kohta, kus miinuskraade oodata ei ole.