Külmad ilmad toovad kaasa niisked aknad ja hallituse

Kuigi eluruumide liigse õhuniiskuse loob inimeste tavapärane eluviis – pesu kuivatamine, kuum dušš, söögitegemine ja isegi väljahingatav õhk –, siis hakkab see probleeme tekitama tavaliselt alles külmade ilmade tulekuga, mil inimesed aknaid enam avama ei kipu ja õues tihemini sadama hakkab.

Kui ruumide suhteline õhuniiskus püsib pikemat aega üle 60 protsendi, hakkavad ilmnema hallituse nähud.

Soojematel aegadel avatakse aknaid tihemini ja nii pääseb niiskus tubadest tavaliselt välja. Kui aga sügis kätte jõuab, võib akendel nägema hakata kondensatsioonivett, mis tekib siis, kui soe ja niiske õhk toas puutub kokku akende jaheda pinnaga. See on üks esimesi märke sellest, et õhus on liiga palju niiskust.

Kui niiskustase õhus märkimisväärselt tõuseb, loob see hallituse tekkimiseks väga soodsad tingimused. Esimese ohumärgina tekib koju niiskuse ja hallituse lõhn, mida on raske mitte märgata, sest tegemist on väga omapärase ja kergesti ära tuntava lõhnaga. Kui ruumide suhteline õhuniiskus püsib pikemat aega üle 60 protsendi, ilmnevad lõpuks ka hallituse nähud.

Ka ventilatsioon ega avatud aknad ei ole alati lahendus

Tegelikult võib niiske õhk muret teha isegi siis, kui korterit aeg-ajalt tuulutada või sinna ventilatsioonisüsteem paigaldada. Avatud aknad ja ventilatsioonisüsteem toovad tuppa küll värske õhu, kuid teadupärast on Eestis külmadel aastaaegadel ka õues üsna niiske. Ventilatsioon aitab ainult kuiva välisõhu olemasolul. Eestis on suve lõppedes suhteline õhuniiskus tihti aga vahemikus 80–90%.

Lisaks tähendab välisõhu sisselaskmine ka tubade jahtumist. Sissetulev külm välisõhk jahutab ruumi märkimisväärselt, mistõttu kulub siseõhu soojendamiseks palju energiat ja raha. Vahel ei piisa kodumajapidamises olemasolevast küttesüsteemist, et väljast tulnud õhku kiirelt soojendada, seega on toas pidevalt veidi jahe. Samuti tungivad avatud akende puhul tuppa vali liiklusmüra, teetolm ja heitgaasid.

Õhukuivati on parim lahendus

Parim seade liigse õhuniiskuse vähendamiseks ja hallituse vastu võitlemiseks on õhukuivati. Õhukuivati eemaldab majapidamisest liigse õhuniiskuse efektiivselt ilma temperatuuri alandamata.

Õhukuivatid koguvad üleliigse niiskuse selleks ettenähtud mahutisse või juhitakse see vooliku kaudu otse kanalisatsiooni. Näiteks peab õhukuivati 70 ruutmeetri suuruste ruumide korral suutma toatemperatuuril koguda 8–10 liitrit vett päevas. On ka seadmeid, mis koguvad päevas vaid 200 või isegi ainult 50 milliliitrit vett. Sellised õhukuivatid on aga ette nähtud väikeses garderoobis, kummutis või sahtlis kasutamiseks. Nendest ei piisa suurte ruumide, korteri või maja õhu kuivatamiseks.

Kuidas valida endale sobiv õhukuivati?

Kuivati valimisel tuleb eelkõige silmas pidada seadme võimsust ja seda, kui suurele alale seade mõeldud on. Kui suuremasse majapidamisse soetada õhukuivati, mis ei ole nii suurel alal töötamiseks ette nähtud, siis ei suuda seade õhku ka piisavalt kuivatada. Näiteks 60–70 ruutmeetri suurusel alal ei piisa 40–50 ruutmeetri suuruse ruumi jaoks mõeldud õhukuivatist. Selline seade töötab märkimisväärselt kauem, kulub kiiremini, suurendab elektrikulusid ega pruugi vähendada õhuniiskust mugavale tasemele.

Kuivati valimisel tuleb arvestada ka konkreetse mudeli müratasemega – seade ei tööta ainult päeval, vaid ka öösel, kui elutoa niiskustase tavaliselt tõuseb.

Wood’si õhukuivatid

Oro Eesti OÜ on õhukuivatite müügile spetsialiseerunud ettevõte, kellel on pikaajaline kogemus ja Baltikumi kõige laiem õhukuivatite valik. Oro Eesti OÜ soovitab osta ainult pikka aega testitud, usaldusväärseid ja vastupidavaid Rootsi õhukuivateid tootjalt Wood’s. Selle ettevõtte õhukuivatid on ühed populaarsemad Euroopas ja on saavutanud esikohti võistlusel Best In Test Rootsis.

Baltikumi populaarseim õhukuivati – väike, aga võimas

WDD80 on Baltikumi populaarseim õhukuivati.

Wood’si WDD80 on üks Baltikumi enam müüdud õhukuivateid. See suudab koguda kuni 8 liitrit vett päevas, mis on piisav 3–4 toa või kuni 70 ruutmeetri jaoks. Wood’si WDD80 on niiskuse kogumisel efektiivne sõltumata toatemperatuurist ja soojendab ruume sooja õhu välja puhumisega, muutes selle ideaalseks vähem köetavate ruumide jaoks. WDD80 õhukuivati eelis võrreldes kompressori tüüpi õhukuivatitega on veel see, et WDD80 on varustatud ionisaatoriga, mis vähendab õhus lendlevat tolmu. Wood’si õhukuivati eemaldab aknakondensaadi, peatab hallituse leviku ning muudab kodu soojemaks ja mugavamaks.

MRD-seeria seadmeid saab juhtida nutitelefonist

MRD-seeria kuivatid sobivad ideaalselt suvilatesse.

MRD20 ja MRD25 on Wood’si uued õhukuivatid, mis on ainulaadsed selle poolest, et on kaugjuhitavad nutitelefoni ekraanilt. Wood’s on üks esimestest tootjates, kes on turule toonud õhukuivatid, mille töösätteid on võimalik seadmest eemal olles muuta. Seadmeid ühendav rakendus edastab ruumi niiskustingimused otse nutiseadmesse, tänu millele saate ruumis toimuvaga kursis olla ja vajadusel sätteid muuta. Telefonist juhitavaid kuivateid on väga mugav kasutada ja need sobivad eriti hästi ruumidesse, kus pidevalt sees ei elata, näiteks suvilatesse.

MDK-seeria õhukuivatid on mitmekülgsed ja keskkonnasõbralikud

MDK-seeria õhukuivatid sobivad hästi vannituppa.

2019. aastal tutvustas Wood’s uusi MDK-seeria kompressortüüpi õhukuivateid. Uue põlvkonna kuivatid on eelmistest nii keskkonna- kui ka energiasäästlikumad, sest kasutavad freooni asemel orgaanilist külmutusagensi R290 propaani gaasi. Selle gaasi kasutamine ei kaitse ainult keskkonda, vaid vähendab märkimisväärselt elektritarbimist võrreldes tavalise külmutusagensi ehk freooniga.

Sobiv seade igasse ruumi

Uue põlvkonna MDK kuivatid on eelmistest nii keskkonna- kui ka energiasäästlikumad.

Seeria väikseim mudel MDK11 on kompaktse disaini ja väiksema kaalu tõttu ideaalne väiksematele pindadele, näiteks ühte ruumi või vannituppa. Samas on see piisavalt võimas, et kuivatada ka suuremaid, kuni 50-ruutmeetriseid ruume. Kuid ka seeria suuremad mudelid MDK21 (kuni 70 ruutmeetrit) ja MDK26 (kuni 120 ruutmeetrit) on võimsad ja nägusad ning sobivad kasutamiseks erinevates tingimustes.

MDK seadmetel on kaasaegne disain ning LCD-ekraan, mis võimaldab näha hetke niiskustaset ja määrata soovitud taseme. Suur pluss selle seeria juures on veel see, et kuivateid saab põhjal asetsevate rataste abil hõlpsasti vastavalt vajadusele transportida. Kõikide MDK-seeria õhukuivatitega kaasneb kolmeaastane garantii.

Õhukuivatid keldrisse, lattu ja garaaži

SW22F saab hakkama ka keldris või garaažis.

SW-seeria õhukuivatid on loodud taluma suurt tolmu ja ebaharilikult suurt õhuniiskust. Need sobivad hästi keldritesse, ladudesse, garaažidesse või muudesse mitte-eluruumidesse. SW-seeria mudelid suudavad lisaks niiskuse eemaldamisele õhku kaasasoleva hallitusvastase SMF-filtriga ka puhastada, mis teeb neist hea valiku ruumidesse, kus liigne niiskus on juba oma töö teinud. Kui vahetate SMF-õhufiltreid vähemalt korra aastas, pikeneb SW-seeria õhukuivati garantii kuni kuue aastani.

SW-seeria õhukuivatid on loodud taluma suurt tolmu ja ebaharilikult suurt õhuniiskust.

SW-seeria seadmed on eranditult komplekteeritud Rootsi tehases, mudelitel on metallkorpus, suur kümneliitrine mahuti või võimalus ühendada seade äravooluga, need suudavad automaatselt säilitada soovitud õhuniiskustaseme, on väga tõhusad ja üllatavalt energiasäästlikud.

Väikseima mahutavusega SW22F mudel on mõeldud kuni 60-ruutmeetrisele ruumile, samas suudab võimsaim sama seeria kuivati SW59F teenindada kuni 160 ruutmeetri suurust ruumi ja koguda kuni 41 liitrit vett päevas.

Tööstuslik WCD Pro

Sama Rootsi tehas komplekteerib ka WCD3 Pro, WCD4 Pro õhukuivateid, mis sobivad ideaalselt kasutamiseks tööstuses, ehituses või mujal raskemates tingimustes. Veel on WCD Pro seeria õhukuivatitel vastupidavad rattad ja kinni-lahti volditav käepide, mis hõlbustab seadme transportimist.

Rohkem infot: www.ohukuivatid.ee.

Jaga
Kommentaarid