Põhjus on lihtne – kui keskmine ööpäevane õhutemperatuur on langenud 5 kraadini, peatub muru kasv. Smiti sõnul on oluline ka jälgida, et viimasel niitmisel selle õhutemperatuuri juures ei niidetakse muru lühemaks kui 5 sentimeetrit. „Vastasel juhul on murutaimel raske talve üle elada. Rohukõrred on muru juurestiku peegelpilt ja mida pikemad on taimejuured, seda kindlamini jääb ta talvel ellu,“ selgitab Smitt.

Sügisel peaks arvestama ka sellega, et muru ei ole vaja niita nii tihti kui suvel. „Ilmade külmenedes murutaime kasv aeglustub, siis on niitmissagedus iga aiaomaniku sisetunde küsimus. Aga ka siis ei tasu lasta murul kasvada pikemaks kui 10 sentimeetrit ning korraga ei soovita niita üle kolmandiku kogu rohulible pikkusest,“ lisab Smitt.

Niidukid tuleb enne talve korralikult puhastada ja hoiule panna

Pärast viimast niitmist tuleb kõik niiduseadmed puhastada ja õigetes tingimustes hoiule panna. „Absoluutselt kõik muruniidukid vajavad enne „talvekorterisse“ jäämist puhastamist! See tagab masinate pikema eluea ning ka selle, et garaaž või muu hoiustamisruum ei hakka murujääkide lagunemise tagajärjel ebameeldivalt lõhnama. Kui jätta niiduk rohujääkidest korralikult puhastama, siis metallist korpusega masinatel hakkavad happelised rohumahlad lausa metalli „sööma“,“ räägib Smitt.

Bensiinimootoriga masina talveks hoiule panekul tuleks selle bensiinipaak tühjaks lasta või kasutada alkülaatbensiini, mis ei vanane ka pikal hoiustamisel. „Tavaline tanklabensiin kipub õhu käes oksüdeeruma ja vananema, mis ei mõju hästi masina mootorile. Seega kui soov on jätta ületalve niidukisse bensiini, siis peaks viimastel niitmiskordadel kasutama alkülaatbensiini!“ soovitab Smitt.

„Enne bensiinimootoriga masina talveks hoiule panemist tasub sellest vana õli välja võtta, uus õli asemele panna ning niiduk ka korra käima tõmmata, et uus õli jõuaks kolvide, silindrite ja teiste osade vahele. Vanad, juba läbitöötanud õlid muutuvad põlemise tagajärjel happelisemaks, mis võib pikal hoiustamisel mõjuda halvasti niiduki mootorile,“ selgitab Smitt.

Robotniidukite omanikel on võimalik anda masin talveks hoiule professionaalse hooldaja kätte, kes roboti ise korralikult puhastab ja õigesti hoiustab. „Kui robotniiduki omanik tahab masinat aga ise hoiustada, siis tasub enne selle talvekorterisse panekut puhastada lisaks roboti kõhualusele ka pealmise kaane ja korpuse vaheline ala. Lisaks robotile tuleb maast üles võtta ka laadimisjaam, selle juhtmeotsad määrdega kokku teha ja kilekott ümber siduda, et juhtmed oleksid niiskuse eest kaitstud. Teine variant on kasutada kilekoti asemel spetsiaalset niiskuskindlat ühenduste karpi,“ räägib Smitt.

Robotniidukid on tundlikud miinuskraadidele, mistõttu need tasuks sügisel ära puhastada ja talveks soojemasse kohta hoiule panna hiljemalt enne esimeste külmakraadide saabumist. Bensiinimootoriga niidukite ja teiste seadmete jaoks peaks talveks tagama lihtsalt kuiva ruumi.