Esialgu võib suures planeerimistuhinas praktilisus sootuks meelest minna, sest kõik on nii uus ja põnev ja ilus. Kuid proovi siiski enne projektiga alustamist võtta hetkeks aeg maha ning mõelda ka sellele, kui funktsionaalsed sinu soovitud lahendused tegelikult päris elus on.

Esimese asjana tasub mõelda läbi n-ö igavad, kuid vajalikud asjad. Sealhulgas näiteks, kuidas toimub toa kütmine talveperioodil ja kui selleks kasutatakse radikaid, siis kuidas teha nii, et laps ei pääseks seda igal võimalusel reguleerima? Või ka millist tüüpi aknakatteid kasutatakse, et lapsel oleks kuumal päikesepaistelisel päeval mugav oma voodis päevauinakut teha? Kui sellesarnaselt üldised valikud esimesena ära teha, siis saab pärast sobivate omadustega lahenduste seast disainivalikuid tehes kindel olla, et variant, mille kasuks otsustati on ka igati praktiline ja töötab sinu koduses keskkonnas.

Praktilisuse poole pealt mõtle kindlasti ka sellele, et tuba mille lapsele lood, võiks võimalikult väikesi muudatusi tehes kesta võimalikult kaua. Näiteks vali seinakujundus, mis on pigem lihtne ja sobib lapsele vabalt vähemalt kooli mineku eani ning lisa põnevaid eakohaseid detaile esemetega, mille väljavahetamine käib lihtsalt ja kiirelt. Kui sisustad esialgu toa beebidele või väikelastele mõeldud väiksema mööbliga, siis mõtle läbi kuidas mahuvad sinu kujundatud tuppa lapse kasvamisel nende mööbliesemete suurendatud versioonid ning kuhu lapse kasvades lisandub näiteks kirjutuslaud, mida esialgu ju üldse vaja ei ole. Kui suudad plaani kohe alguses paika panna, siis pole sul tulevikus iga väiksema lapse kasvamisest tuleneva muudatuse tõttu vaja terve toa kapitaalremonti ette võtta.

Turvalisus esikohale!

Selles toas pole lõppkokkuvõttes miski olulisem, kui turvalisus. Seega pööra tähelepanu igale tuppa planeeritavale detailile ja otsusta enne selle kasutusele võtmist, kas see objekt on piisavalt ohutu väikelapse toas kasutamisest. Hea väljanägemine või odav hind, ei saa siinkohal olla otsuse tegemisel ajendiks.

Seinale pildiraami valides leia selline, kus klaasi asemel oleks kasutatud näiteks plastikut. Pildiraam kinnita seina külge mida kindlamalt, seda parem.

Mõned punktid, millele väikelapse toa sisustamisel ohutuse aspektist tähelepanu pöörata:

  • Kui kasutad elektriga seadmeid, nagu näiteks lambid, õhuniisuti jm, siis peida kõik juhtmed võimalusel näiteks raske mööbli taha. Lahtised kasutuseta seisvad stepslid kata stepslikaitsmetega.

  • Paigalda akendele lapselukud ja kui toas leidub mõni rõduuks, mis ei ole võtmest suletav, siis ka sellele.

  • Ära paigalda seintele klaasitud raamis pilte ja postreid.

  • Kinnita kõik rasked mööbliesemed kindlalt seina külge.

  • Veendu, et kardinapuu oleks kinnitatud nii kindlalt, et talub ka sellele riputatud kardina otsas kiikuva lapse raskust: selles ruumis tuleb tõesti arvestada kõigega.

  • Jälgi, et ühelgi toas kasutataval tekstiilil ei oleks küljes pikki nööre.

  • Kata kõik teravad nurgad nurgakaitsmetega.

Vali välja läbiv teema

Enne kui hakkad valima tuppa konkreetseid materjale ja esemeid, pane paika toa teema. Pea meeles, et kui tahad tuba pikemat aega kasutada ilma suuri ümberkorraldusi tegemata, siis lähtu teema valikul ka sellest. Nii saad kindel olla, et tuba sobib üldjoontes ka suuremale lapsele. Sobivaid teemasid on tohutul hulgal ja selle valikul on tähtis lähtuda eelkõige oma isiklikust eelistusest, mitte sõbranna soovitusest, kuna siis võid enamasti kindel olla, et see lõppkokkuvõttes sobib kokku ka ülejäänud kodu interjööriga.

Teema valimisel on kõige lihtsam kui alustad meeldiva mööbli leidmisest ning seejärel mõtled edasi, mis sinna juurde kõige paremini sobiks. Näiteks dinosauruste motiividega voodi välja valimisel on ilmselge vihje toa tulevasele teemale olemas: seega jääb üle vaid seintele eelajalooline maastik maalida ning toale pisikeste temaatiliste detailidega lõppviimistlus anda. Mõnikord ei anna valitud mööbliesemed muidugi ühtegi vihjet, millises suunas teema valikul minema peaks. Sel juhul oled sa ka selles punktis otsustamisel täiesti vaba.

Ära unusta piisavat hoiuruumi

Kuigi esialgu ei ole lapsel ilmselt liiga palju asju, siis aja jooksul kipuvad kõik olemasolevad sahtlid ja riiulid kõiksugu huvitavatest esemetest täituma. Seega mõtle juba eos, kuidas seda probleemi lahendama hakkad. Hoiuruumi planeerimisel mõtle sellele, et ka laps ise peab oma asjadeni ulatuma, nii et alusta panipaikade paigaldamisega madalale ja tee plaan, kuidas neid tulevikus saad järjest kõrgemale juurde lisada.

Hoiuruumi vajadus sõltub ka sellest, kas lapse toas on plaanis lisaks kasutusel olevatele riietele ja mänguasjadele tulevikus hoiustada kõiki talle kuuluvaid asju, nagu näiteks hooajavälised riideesemed, rannainventaar ja varu tekid-padjad, või on selleks tarbeks majas eraldi koht väljaspool lapse tuba. Juhul kui plaanid neid asju lapse toas hoiustada, siis võid selleks tarbeks vabalt hoiuruumi juurde tekitada ka kõrgele lae alla: kerge kättesaadavus pole siinkohal esmatähtis ja lapsel endal pole vaja nende panipaikadeni ulatuda.

Allikas: Hange.ee