Kodukontori üheks kesksemaks märksõnaks on õige meeleolu loomine. Kui väljaspool kodu töötades on tööaeg ja kodune puhkeaeg selgelt eraldatud, siis kodus kipuvad need paratamatult segunema. Seetõttu vajab hästi läbimõtlemist, kuidas tööruum nii mõtteliselt kui ka füüsiliselt muust elust eraldada. Kui kodus valitseb ruuminappus ja kontorinurgake on osa elu- või magamistoast, võib töötsooni muust ruumist eraldada mõne stiilse ruumieraldaja või kasvõi avatud riiuli abil, kuhu toataimi ja dekoratiivesemeid paigutada.

Vabane liigsest

Sisekujundaja Kristiina Luts soovitab oma töönurga kujundada minimalistlikus võtmes. Liigne kola ei mõju tema sõnul produktiivsusele hästi. Kuidas sa keskendud töömõtetele, kui laualt vaatab vastu Maxima ostukataloog, kus lubatakse nädala lõpuni grillkana eriti soodsa hinnaga? Seega paiguta kõik lahtiselt vedelevad asjad kappi või riiulisse, vajadusel hangi hoiuruumi pakkuvaid mööblitükke juurde. Mõned asjad võiksid hoopiski digitaalkujule viia, näiteks paberdokumendid ja helisalvestised. Jälgi ainult, et kõik andmed oleksid kenasti varundatud.

Vali õiged värvid

Hea võimalus kodukontorit võimalikult lihtsalt ja soodsalt värskendada on võõbata seinad enne uut kontorihooaega täiesti uut värvi. Kristiina Luts usub, et värvide mõju kontoriruumis ei saa alahinnata – on värve, mis soosivad töötegemist, ja on värve, mis pigem kontoriruumi ei sobiks. Paljude uuringutega on leitud, et looduslikud sinised ja rohelised toonid soosivad loomingulist mõtlemist, samal ajal kui punane aitab keskenduda detailidele ja endast maksimumi anda. „Seega võiksid lisada oma kodukontorisse värve, mis suurendavad produktiivsust just sinu valdkonnas. Näiteks on reklaamiagentuuri Taevas kontor peaasjalikult rohelist värvi, samal ajal kui turvafirma G4S kontoris kohtab väga palju punast. Võta nendest päris kontoritest eeskuju ka oma töönurga sisustamisel,“ soovitab Luts.

Õige kõrgusega mööbel

Kontori värskendamiseks ei piisa ainult visuaalsetest elementidest. Tähtis on ka õige tööasend ja õige kõrgusega mööbel. Muidu on selja- ja kaelavalud lihtsad tekkima ning poole päeva pealt võib end sülearvutiga leida hoopis diivanilt pikutamast.

Töölaua kõrgus võiks 170–175 cm pikal inimesel olla 74–75 cm ja 180-185 cm pikal inimesel 76–77 cm. Kuigi need erisused on imepisikesed, võib kõigest sentimeetrine muutus töökvaliteedis ja enesetundes tunda anda. Lisaks laua kõrgusele on oluline ka lauaplaadi suurus ning sinna peavad ära mahtuma nii ekraan, klaviatuur, hiir kui ka muud vajalikud töövahendid.

Oma asendit saab täiuslikumaks muuta ka reguleeritava tooliga. Laua taga õigesti istumiseks on vaja kasutada kindlasti vaid kvaliteetset kontoritooli, mis võimaldaks tooli kõrgust enda jaoks parajaks sättida. Jalatallad peavad olema korrektselt maas ja põlvede vahele võiks jääda 90–110-kraadine nurk.

Pisikesed detailid

Unustada ei tasu ka imepisikesi detaile, mis suudavad töötegemise paljuski mugavamaks muuta. Olgu selleks siis tahvel töölaua kohal, dokumentide jaoks mõeldud lisasahtlid laual või asjade paremaks organiseerimiseks mõeldud karbikesed. Samuti on ebameeldiv töötada juhtmeterägastikus ja väga palju muudab lauataguse elu mugavamaks juhtmete laualt ära peitmine – selleks võib lauaplaati teha augu. Kui alles soetad endale töölaua, tasub ka sellisele pisiasjale nagu juhtmete paigutus tähelepanu pöörata. Nii mõnegi töölaua disaini juures on nendele detailidele juba mõeldud.

Kord ja asjade kiire ülesleidmine on töölaual äärmiselt tähtis ning enne uut kontorihooaega tasub kindlasti mõelda, kuidas pisikeste asjade abil oma elu veelgi mugavamaks muuta.

Kõige praktilise kõrval ära unusta kodukontorisse tuua taimi! Taimed aitavad rahuneda ja mõtteid koondada. Kui sinu töö on pingeline, on potililled lausa hädavajalikud. Juba ühest-kahest rohelisest asukast piisab, et end õnnelikumana tunda. Rääkimata sellest, et taimed on lihtsalt ilusad.