Kubu ehk õhupuhastaja

Paljudes kodudes on ahju ja pliidi kohal kubu, mis toidutegemise ajal suitsu ja auru endasse imeb. Kubud on vastupidavad seadmed, mille eluiga jääb hinnanguliselt 10-14 aasta vahele. Kubud aga muutuvad söögitegemise ajal rasva ja toidujäätmete tõttu kiiresti räpakaks. Puhasta kubu pealt ja seest sooja vee, käsna ja pesuvahendiga.

Pööra tähelepanu filtrile ja puhasta seda regulaarselt soovituslikult korra kuus. Metallist filtril oleva rasva saab eemaldada nii, et asetad filtri sooja seebivette ja loputad siis külma veega. Ära lase äratõmbe toru sisemusel väga mustaks saada, sest nii vähendatakse kubu töövõimet ja see võib viia halvemal juhul ka tulekahjuni. Kui õhupuhastajal on ka aktiivsöefilter, tuleb seda vahetada vastavalt tootja poolt ettenähtud ajavahemikule (keskmiselt 3-6 kuu tagant).

Kuivati

Kuivati filter asub reeglina ukse sees või ukseavas ja seda tuleb puhastada pärast igat kasutuskorda. Kondensaatori või soojuspumbaga trummelkuivati, tuleb puhastada ka masina põhjast. Tolm, kiud ja ebemed on ühed peamised põhjused, miks kuivatites võib põleng tekkida. Ära kunagi pane kuivatisse pesemata riideid. Kuivati trumlit peaks puhastama pehme lapi ja pesuvahendiga. Puhasta kuivatit väljast käsna ja sooja veega.

Külmik

Kuigi külmikud on töös 24 tundi ööpäevas, siis võiks nende eluiga olla üle kümne aasta. Puhasta regulaarselt külmiku õhuava prahist. Ummistunud õhuava sunnib kompressorit rohkem töötama ja see viib peagi püsivate kahjustusteni. Et külmikust õhku välja ei lekiks, hoia uste kummist tihenditel silma peal ning puhasta neid regulaarselt pesuvahendi ja pehme lapiga. Jälgi, et külmiku põhjas olev tühjendusalus veega ei täituks. Kui see siiski juhtub, eemalda alus ja vala see veest tühjaks. Seejärel puhasta see sooja seebivee ja käsnaga.

Külmikute puhul võib tulekahju põhjustada ülekuumenenud kompressor. Seega tasub ka vanade ja vigaste külmikutega olla ettevaatlik. Kui külmkapp on tagant poolt pidevalt tuline, ei tasuks seda ignoreerida. Külmkapi tagumine osa peaks olema leige. Kui tunned aga kuumust, on see halb märk ja tähendab, et külmiku taga olevate spiraalide isolatsiooniga on midagi korrast ära.

Sügavkülmik

Eestis on sügavkülmikud enamasti koos ülejäänud külmkapiga, mis teeb nende eluea samaks. Väiksem eluiga on tingitud mootori koormusest, mis peab pakkuma madalamaid kraade ja see nõuab rohkem tööd.

Sügavkülmiku hooldamiseks peab seda aastas paar korda seebivee ja svammiga pesema. Kindlasti tuleb seebivesi korralikult maha pesta. Vaata ka sügavkülmiku taha, kus samuti pinnad korralikku pesu vajavad. Hoia sügavkülmikut selle optimaalsel temperatuuril, mis on tavaliselt -18 °C kuni -20 °C.

Nõudepesumasin

Nõudepesumasinad tuleb puhtad hoida, et tagada seitsme kuni kümne aastane eluiga. Optimaalsele elueale aitab kaasa masina korrektne kasutamine. Vaata kasutusjuhendist, kuidas peab taldrikud ja muud nõud masinasse paigutama. Hoia silm peal ka masina alaosal, kust toimub vee äravool. See peaks olema puhas ja ilma takistusteta, et vesi sinna ei koguneks ega üle ajama hakkaks. Lisaks peab masina ventilatsioon olema takistustest vaba ja puhas.

Pesumasin

Kuna pesumasinas pöörlevad riided suurel kiirusel, siis see mõjutab masina vastupidavust. Et masina eluiga oleks võimalik pikk, tuleb pesumasina trumlit regulaarselt puhastada ja jälgida, et vee äravoolutoru oleks puhas. Olenevalt pesumasina tüübist (pealt-või eestlaetav) võivad puhastamist vajada ka selle kummitihendid. Kindlasti kontrolli vähemalt paar korda aastas masina esipoolel all olevat äravoolufiltrit kuhu võib koguneda erinevaid esemeid. Pesumasinale tuleks paar-kolm korda aastas teha ka 90 kraadine tühipesu, et eemaldada trumlisse kogunenud kutsumata külalised ja ladestunud pesuvahendid.