Kui väikelapse toa sisustamine on üsna lihtne ülesanne, siis koolilapse toa sisustamine on juba hoopis keerulisem, sest tuppa tuleb lisaks puhke- ja mänguruumile luua ka mugav õppimiskoht. Koolilapse toa kujundamisel oluline silmas pidada kolme kõige olulisemat aspekti - esiteks tasub ruum jagada kolmeks tsooniks: puhkamise ja magamise koht, õppe- ning mängunurk. Teiseks tasub tuppa muretseda piisavalt riiuleid ja sahtleid ning soetada väiksemate asjade jaoks mugavad väikesed kastid. Kolmandaks on toa planeerimisse soovitav ka laps kaasata. Otsustage, milline teie välja valitud valgustitest on tema jaoks kõige meelepärasem, soetage voodile tema lemmikvärvi kate, lubage tal kapile riputada oma lemmikute filmitegelastega plakatid jms. Kõige olulisem, et tuba oleks hubane ja mõnus nii mängimiseks kui õppimiseks ning pärast pikka päeva ka lõõgastavaks puhkuseks.

Kasuta ruumi nutikalt

Kui tuba jagavad mitu last, tasub ruumi kokkuhoidmiseks kaaluda narivoodi soetamist. Seda tüüpi magamisase ei aita üksnes ruumi kokku hoida, vaid on lastele enamasti ka väga meelepärane. Voodi valimisel tasub silmas pidada ka panipaikade olemasolu - kas voodi on varustatud mahukate sahtlite ja riiulitega. Kui mitte, tasub need lihtsalt juurde soetada.

Organiseerige igale lapsele eraldi riiulid, kus oma asju hoida. See on väga oluline konfliktide vältimiseks. Ühisele riiulile võiksite sättida hubase valgustuse ning laduda lemmikud muinasjuturaamatud ja kaisuloomad.

Kui lapse tuba on ruumikas, võiks seal olla ka mugav tool, milles mõnus raamatuid lugeda, muusikat kuulata või muid armsaid tegevusi harrastada. Kui tuba on tilluke, võite tema voodi mugavate patjade ja kena katte abil mõnusaks lugemiskohaks muuta. Kindlasti peaks lugemise paigas olema korralik valgus. Kauplustes on lai valik põnevaid valgusteid, mida voodi kõrvale või kohale riputada.

Kindlasti võiks lapse toas olla mahukas ja mugav garderoobikapp, mis on muideks hea ruumijagaja. Kapil peaks olema palju sektsioone, sest mida rohkem riiuleid, seda lihtsam on asju korras hoida. Kõige olulisem on paigutada kõige sagedamini kasutatavad riided alumistele riiulitele, et lapsel oleks mugav neid sealt iseseisvalt kätte saada. Kui toas on rohkem ruumi, võite kapi kõrvale paigutada ka spetsiaalse riidepuu, millele järgmise päeva kooliriided valmis sättida.

Õppimise koht

Õppimise tsooni loomisel tasub silmas pidada 4 olulist elementi:

  • Mööbel – olulised on mugav laud ja ergonoomiline tool.

  • Valgustus – õppimiseks sobib kõige paremini valge valgus, seetõttu tasub veenduda, et valgusti valgustaks päevavalgusega kogu õppetsooni.

  • Kord – õppimise tsoonis peaks olema palju kappe, sahtleid ja kaste, mille abil asju mugav ja lihtne organiseerida.

  • Isiklikud asjad – laske lapsel oma õpperuumi isikupärastada. Selleks on hea kasutada erinevaid maale ja pildikesi, kuid on siiski oluline, et õppimise ruumis ei oleks liialt tähelepanu köitvaid esemeid, mis mõtte õppimiselt eemale kisuksid.

Korralik laud ja tool. Nagu juba mainitud, on õpperuumi planeerimisel kõige olulisemad mugav laud ja tool ning et oleks palju kappe asjade hoiustamiseks. Suurim viga, mida laose tuba sisustatamisel tehakse ongi vale kõrgusega laud ja tool, mis takistavad õiges asendis töötamist. On väga tähtis, et lapse kirjutuslaud oleks õige kõrgusega ja piisavalt suur. Kui soovite lauda võimalikult pikka aega kasutada, tasub valida ergonoomiline reguleeritav laud, mis kasvab koos lapsega. Laua juurde tuleks valida kvaliteetsed ja mugavad toolid. Toolil võiks olla rattad, tugev seljatugi ja tool ise võiks olla ergonoomiline.

Kuidas kindel olla, millise kõrgusega tool ja laud lapsele valida? Mõned tootjad on kenasti välja toonud kogu olulise teabe selle kohta, millise kõrgusega laud tuleks lapsele valida. Kui tootja sellekohast infot ei paku, võite lähtuda järgmistest andmetest:

  • 6–8-aastane laps – laua kõrgus umbes 59 cm, tooli kõrgus umbes 35 cm;

  • 8–11-aastane laps – laua kõrgus umbes 64 cm, tooli kõrgus umbes 38 cm;

  • 11–14-aastane laps – laua kõrgus umbes 71 cm, tooli kõrgus umbes 43 cm;

  • 14+ aastane laps – laua kõrgus umbes 76 cm, tooli kõrgus umbes 46 cm.

Seda, kas laua kõrgus on korrektne, võite kontrollida paludes lapsel küünarnukid 90-kraadise nurga all lauale asetada, kui lapse õlad seda tehes ei tõuse, on kõrgus sobiv. Tooli kõrgus on asjakohane, kui lapse jalg toetub istudes korralikult põrandale.

Õige valgustus

Korrektne valgustus on õpperuumi loomisel samuti äärmiselt oluline. Toas võiks olla vähemalt paar valgusallikat. Üks tavaline valgusti, mis valgustaks kogu ruumi, hämarama tulega unelamp ja spetsiaalselt õppimiseks mõeldud valgusti. Selleks on soovitav alati valida päevavalguslambid, kuna need sobivad lugemiseks ja õppimiseks kõige paremini. Kuid ainuüksi sobivast valgustist ei piisa - lisaks tasub reguleerida valguse langemist. Näiteks on oluline, et valgus ei paistaks lapsele otse näkku, vaid valgustaks lauda ja sellel olevaid esemeid.

Riiulid ja sahtlid

Kui soovite, et teie lapse õppekoht oleks alati korras, on oluline, et teie lapsel oleks võimalikult palju ruumi oma asju mugavalt hoiustada. Selleks tasub kujundada kõigi kirjutusvahendite jaoks eraldi sahtel, selles võite omakorda eraldada esemed kunstitarvete jaoks. Täiendavad või harvemini kasutatavad esemed võiksid asuda eraldi. Paigutage riiulitele mitmesuguseid sildistatud kaste, et lapsel oleks kõik hõlpsamini ja kiiremini leitav. Päeva lõpus ärgitage last kõiki oma asju õigetesse kohtadesse tagasi asetama. Kindlasti tuleks planeerida ka koht seljakoti jaoks, lihtne konks mõnel riiulil või laua all sobib selleks ideaalselt.

Ära unusta aksessuaare!

Lubage lapsel valida mängulised pliiatsid, riputada kirjutuslaua kohale korgitahvli ja soetada mitmevärvilisi märkmepabereid ning spetsiaalset teipi, mille abil seinu kahjustamata kinnitada lapse valitud piltidega raamid. Tõenäoliselt on tarvikute valimisel kõige olulisem lapsega kõik põhjalikult läbi arutada. Kui õppimiseks mõeldud nurk on liialt konservatiivne ja meenutab rohkem teie enda töökohta, pole lapsel seal suure tõenäosusega kuigi mõnus õppida.

Allikas: Kaup24.ee blogi