Varem tähendas luksus lühtreid ja punaseid vaipu, raskeid kullatud raame ja kriiskavvalgeid laudlinu. Nüüd tähendab luksus muretust; teadmist, et olete heades kätes ja hoitud. Reis Barcelonasse oli mu esimene pärast sõja algust, päevi täis muret, ebakindlust, teadmatust. Seventyl läks vaid mõni minut tõestamaks, et vana hea turvaline maailm on ikka veel täiesti võimalik ja olemas. Selles mõttes on Seventy ilma igasuguse kahtluseta luksushotell, ehkki Barcelonas võib luksuse lubadusega hotellitube müüa ilma vähimagi probleemita ka kaks korda kõrgema hinnaga.

Juba ainult kuus minutit päevas raamatute lugemist pidi stressi märkimisväärselt vähendama ja Seventy uksest sisse astudes on selge, et selle hotelli loojad on otsustanud stressi täiesti eemal hoida. Nad tormavad sellesse võitlusesse maast laeni kõrguvate raamaturiiulitega, mis koos lopsakate taimedega on hotelli fuajee sisekujunduse võtmeelementideks. Raamatud on päris – teid üllataks, kui paljudes kohtades on riiuleid täitmas mulaažid, justkui oleks maailmas raamatutest puudus käes! –, ehkki mõistatuseks jäi, kuidas kõrgemate riiuliteni sirutuda. Ent selle probleemini jõudmiseks, et alumised riiulid on läbi loetud, peab hotellis elama kuid, mis muidugi oleks meeldiv, ent paraku üsna ebatõenäoline.

Kahe ja poole aasta eest, vahetult enne pandeemiat avatud Seventy asub arhitektuuribüroo OAB Barcelona projekteeritud majas, mille lakooniline fassaad ei vihja kuidagi selle lopsakate oliivipuudega patio’le ega basseinile ja päevitustoolidele seitsmekorruselise maja katusel.

Kodu eemal kodust ja kontor eemal kontorist

Sisearhitektide tiimi moodustasid Luis Bustamante ja Rosa Rosselló ning arhitektid Carlos Ferrater ja Xavier Martí arhitektuuribüroost OAB. Nad on loonud hotelli, kus domineerivad kord, sümmeetria, värvide ja tekstuuride kontrastsus. Nad on elegantselt üles ehitanud vahemerelises stiilis ruumi, muutumata nostalgiliseks või liialt romantiliseks, pannes selle stiili suurlinlikult elegantsesse võtmesse. Klassikaline sinivalge värvigamma läbib hotelli, saades lopsakaid värviaktsente restoranis, baaris ja valge saali nime kandvas fuajees. See on oma olemuselt väga külalislahke maja, julgustades sisse astuma nii naabermajade elanikke, kõrvaltänava pankureid ja ärimehi kui ka niisama uudistajaid – reserveerides oma külalistele ka privaatsed korrused, kus paiknevad suurte sisehoovi avanevate terrassidega toad, kuhu ükski kõrvaline pilk ei eksi ega võõras hääl ulatu.

Toad on vaiksed rahuoaasid, kus õrnalt polsterdatud samettugitoolid ja laitmatult valgeks värvitud seinu pehmendavad kardinad. Kogenud tiimi puhul ei ole üllatav, et tähelepanuta pole jäänud ükski detail. Tubades on kõik, mis tänapäeva maailmas tähendab luksust asjade kujul – kohvimasinast kuni juuksesirgendajani, ökokosmeetikatoodetest pehme hommikumantlini. Ja ehkki on ülimalt mõnus pärast vanni astuda palja jalaga päikesest soojale terrassile, on kapis loomulikult ootamas ka sussid.

Ehkki toad pakuvad luksuslikku rahu ja privaatsust, oli hotelli rajajatel kontseptsioon teha sellest majast paik, kus külalised poleks linnast ja selle inimestest ära lõigatud, isoleeritud keset Barcelonat maailma, kuhu ükski hispaanlane ei satu. Hotelli valge saal, restoranid ja baarid olid mõeldud kohalike kogunemispaikadena; kohana, kus laptop’i taga tööd teha, kohtuda sõpradega, nautida head toitu kodulähedases restoranis. Algselt co-working’u ruumina mõeldud ala muutus aga piirangute leevenedes kiiresti populaarseks just turistide hulgas, kes kodukontorist tüdinenult uusi kaugtöövõimalusi otsisid – sest milleks minna tagasi kontorisse, kui võid iga kuu oma kontori avada mõnes uues linnas?

Mis on hommikusöögiks?

Hotellis elamise võlu üks osa on see, et ainus pingutus pärast ärkamist on kohvimasina nupu vajutamine. Hotelli hommikusöök on sama helde ja kaugel kataloonlaste klassikalisest must-kohv-ja-saiaviil-lähenemisest. On lihtsam lugeda üles asju, mida hommikusöögil pole, kui neid, mida Seventy pakub. Seal tekib kiusatus ärgata tavapärasest natuke varem, et selles mõnusas hommikusaginas ja värskete saiakeste lõhnas natuke kauem viibida saaks. Eriti siis, kui uudistes on äsja meelde tuletatud, milline luksus on elada nii, et meie hommikusööke ei katkesta õhuhäire. Järgmine „raske” valik tavalisel Seventy-päeval on hotelli väikese, kahe sauna ja ühe suplusbasseiniga spaa ning katusebasseini vahel.

Siis haarab aga ikkagi rahutus, vajadus jalutada alleedel, põigata galeriidesse, toiduturgudele, sisehoovidesse, väikestele kõrvaltänavatele; näha naervaid inimesi, saada igal meetril kinnitust sellele, et nii paljud asjad maailmas on ikkagi hästi. Kuni paratamatult läheb jälle kõht tühjaks.

Kus on lähim hea tapabaar?

Loomulikult on see hotelli esimesel korrusel. Puhkus Hispaanias ei ole puhkus ilma tunde mõnusates tapabaarides veetmata. Esimesel korrusel asuvas baaris on usaldusväärne valik kohalikke ja ka kaugemalt saabunud veine ning kokteilikaart, kust leiab kõik klassikud. Ja alati võite jalutada sisehoovi, jook käes, kui vajate värsket õhku ja hetke omaette olemiseks.

Hea teada: roheline ja muretu Gràcia

Hotelli fuajee rollile täiesti uue tähenduse andev Seventy valge saal on uus kohtumispaik Gràcia asumis, kuhu kõik on oodatud juttu ajama, raamatut lugema, tööd tegema, klaasi veini või tassi kohvi nautima. Kui ööbite ka kusagil mujal, on see workation’i töisema poole jaoks suurepärane kaugtöökontor. Valgust ja rohelust täis ruumis seati töölauad sisse alguses peamiselt kohalike jaoks, kes aeg-ajalt mõnusa atmosfääriga ja kohvitassi hinnaga kontoripinda vajasid. Pandeemia ajal populaarseks muutunud kaugtöö meelitab sinna tööd tegema nüüd inimesi igast Euroopa otsast.

Hotelli Seventy asukoht Barcelonaga tutvumiseks ei saaks parem olla, olgu reisi eesmärk siis kaugtöö, suvekuudel randa suundumine, kaasaegse kunsti maailma sukeldumine Barcelona galeriides või Gaudí jälgedes kulgemine natuke kaugemasse ajalukku.

Oma kitsaste tänavate ja roheliste väljakutega on Gràcia külahõnguline ja see oli tegelikult iseseisev linn, kuni järjest suuremaks paisuv Barcelona selle 1800. aastate lõpus alla neelas.

Erinevalt kohe naabruses asuvast rahva- ja saginarohkest südalinnast on see rahulik ja väga kohalik piirkond, ehkki hotellist mõne sammu kauguselt algav elegantne ja majesteetlik Passeig de Gràcia avenüü on kõike muud kui väikelinlik, veel vähem külameeleolu kandev. Gràcia elanikkond on segu lahedatest hipsteritest, noortest peredest ja eakatest, midagi Kalamaja sarnast, lihtsalt kõrgemate majade, lopsakamate puude ja suurepäraste rattateedega. Liiklus on minimaalne, nii et naabruskond tundub vaikne ja pingevaba, ideaalne niisama ringi lonkimiseks või tervisejooksuks.

Lühikese jalutuskäigu kaugusel on peaaegu kõik! Suunduge randa paellat ja Proseccot nautima või rännake naaberlinnaosadesse, et avastada Barcelona lõputuid tänavalabürinte, mis on täis kohvikuid, restorane, baare ja galeriisid – Seventy jääb alati mõnusa jalutuskäigu kaugusele.

*Ingliskeelsetest sõnadest work (töö) ja vacation (puhkus) tuletatud nimi uuele reisimise stiilile, kus kaugtööd ei tehta kodust, vaid mõnes teises linnas ja riigis viibides, kus tööpäeva lõpus ootavad uued kultuuri- ja maitseelamused, teistsugused jalutuskäigud jne.

  • Artikkel ilmus ajakirja Disain, interjöör & arhitektuur suvenumbris. Telli ajakiri endale SIIT, leiad selle ka müügilettidelt.

ajakiri Disain suvi 2022