„Tõenäoliselt on sellisele muutusele omajagu kaasa aidanud hotellid ja spaakeskused, mida külastades inimesed näevad kaunilt kujundatud ja plaaditud interjööriga ning praktilise ja kvaliteetse santehnikaga pesuruume. Kindlasti on mänginud oma rolli ka ühiskonnast tingitud olukord, kus oleme pidanud palju aega koduses keskkonnas veetma, ning tahame spaades kättesaadavad mugavused ka oma koju luua. Ka on kättesaadavad erinevad ajakirjad ja veebikeskkonnad, kust inimesed ammutavad inspiratsiooni. See kõik on andnud tõuke sisustada koduseid vannitubasid maitsekalt. Praegusel ajal otsivadki koduomanikud julgelt eri võimalusi, kuidas oma vannitubasid omanäoliseks muuta ja disainida,“ ütleb sisekujundaja Triinu Aruoja.

„Trendiks on avarad, hubased ja minimalistlikud vannitoad. Peaaegu täielikult on loobutud lahendusest, kus seadmed paigutatakse külg-külje kõrval kitsikusse. Siis juba luuakse pigem eraldi majapidamisruum, mis annab võimaluse muuta vannituba veelgi mõnusamaks ja funktsionaalsemaks,“ jätkab sisekujundaja.

Võrreldes kümne aasta taguse ajaga on Triinu Aruoja sõnul vannitoad värvilisemad ja rohkem kasutatakse erinevaid sisustusaksessuaare. Isegi WC-poti loputusnuppu saab kasutada kujunduselemendina, kui selle värv panna sobima vannitoaplaadi või sanitaartehnikaga.

Tähtis on funktsionaalsus, uus teema on ökonoomsus

Jätkuvalt on inimestele tähtis funktsionaalsus ja praktilisus. „Sest kui asi on ainult ilus, ent ebamugav kasutada, tüdinetakse sellest kiiresti ja tekib soov toode välja vahetada. Ja vastupidi, kui toode on mugav ja kvaliteetne, muutub see justkui iseenesest ilusaks, ajatuks ja interjööri sobivaks,“ märgib sanitaarseadmete tootja Geberiti esindaja Priit Roostalu.

Järjest rohkem küsivad inimesed spetsialistidelt ka seda, et seadmed ja tehnika oleks kergesti hooldatavad. Uue teemana pälvib kodusisustamisel tähelepanu ökonoomsus.

„Vee äravoolumehhanism võib olla stiilne, aga kui see raiskab palju vett, siis see meeldib vähestele,“ ütleb Priit Roostalu. „Kui varem kulus WC-potist vett lastes üle kümne liitri, siis nüüd saab sama tulemuse juba kolme-nelja liitri veega. WC kasutamise keskkonnamõjude vähendamine on olnud viimase kümnendi teema, ning juba on loodud ka WC-potti integreeritud pesufunktsioon, mis võimaldab loobuda tualettpaberist.“

Sisekujundajailt küsivad tarbijad täna järjest enam, et plastiku kõrval oleks valikus naturaalsemaid materjale - looduskivi, puitu, erinevatest metallisulamitest või klaasist funktsionaalseid tootepindu. Needki peaksid olema saadaval eri värvides, ütleb Triinu Aruoja.

Rõhk nutikusele

Uus teema on toodete lisafunktsioonid ja võimalus integreerida seadmed targa kodu süsteemidesse.

„Näiteks,“ ütleb Priit Roostalu, „võib WC-poti loputusnupp täita oma põhifunktsiooni, aga lisaks saab sellesse integreerida spetsiaalse sanitaarpulkade tarviku, mis eemaldab katlakivi, desinfitseerib süsteemi ja annab loputusveele meeldiva lõhna. Veel on võimalik paigaldada öise aja valgustusfunktsioon või ka filter, mis eemaldab halbu lõhnu.“

Niisamuti on populaarne santehnika integreerimine targa kodu süsteemidesse, mis võimaldab kasutada ka nutitelefonidega reguleeritavaid lisafunktsioone. Sealjuures näeb tipptasemel WC-pott täna välja nagu iga teine, varasemalt oli sellised tooted palju suuremate mõõtmetega ja juba välimusest oli aru saada, et tegu on teistsuguse tootega. Enam ei ole suurus määrav.

Tootjate poolt julgetakse pakkuda ka järjest pikemat garantiiaega.

„10 või isegi 25-aastase garantii puhul saab toode hoopis teistsuguse väärtuse ja koduomanik võib olla kindel, et soetatud toode on töökindel veel pikki aastaid, sõltumata kasutussagedusest,“ ütleb Priit Roostalu.

Muutused enam ei hirmuta

Millised vaheseinad võtta maha ja kuidas saada juurde ruumi ja avarust – need on peamised küsimused, mille osas vannitoaremonti planeerivad inimesed kõige rohkem mõtlemisaega vajavad. „Kuulen oma tööd tehes sageli, et inimesed on oma kodu värskendamisest mõelnud isegi mitu aastat enne, kui me kohtume,“ ütleb sisekujundaja Triinu Aruoja.

Kõige rohkem kardetakse tema sõnul lammutustöid, mille keskel tuleb perel remondi ajal elada. Paraku on valikuid väikestes ruumides ruutmeetrite võitmiseks piiratud hulgal, kuid üheks võimalikuks lahenduseks on tavalise WC-poti asendamine seinataguse süsteemiga.

„Sugugi alati ei ole vaja seinu lõhkuda ja vannitoaplaate vahetada. Sobiliku ahendusena on turul olemas Geberiti Monolith sanitaarmoodul, mille paigaldus ei nõua lammutustöid, sest loputusmehhanism ei ole mitte peidetud seina, vaid kompaktselt moodulisse. Selline paigaldus ei nõua lammutustöid, kuid aitab vannituppa rohkem ruumi võita,“ märgib Priit Roostalu.

„Minu arvates tunnevad inimesed erinevate uuenduste ja innovatsiooni vastu veel liiga vähe huvi. Samas olen märganud, et sellistest uuendustest kuuldes ollakse aga palju altimad oma kodu renoveerima,“ ütleb Triinu Aruoja.