Mida ma vastan, kui minult küsitakse, kuidas kujundada ilus köök? Mis on need nipid või punktid, mida peaks silmas pidama, et köök saaks hea.

Käiguteed läbi mõelda

Minu vastus on alati, et köök on just selle pere nägu, kes seal kodus elab ja kööki kasutab. Ehk siis esimene punkt on aru saada oma pere toimetamistest ja mõelda natuke ka tuleviku suunas. Kui palju inimesi köögis toimetab? Kas alati on üks või on mõnikord mitu? Kui sageli on mitu ja mida nad koos teevad? Kui pere on harjunud koos kokkama, siis peaks jälgima, et igaühel oleks koht tegutsemiseks ja liikumine oleks sujuv. Kui keegi loputab valamu juures nõusid ja paneb neid masinasse - nõudepesumasina uks avatud -, siis mõni teine, kellel on vaja just külmkapist toitu võtta, saaks seda teha mugavalt. Seega on oluline käiguteed läbi mõelda.

Tee köögis inventuur ja koosta nimekiri

Järgmiseks võiks teha oma praegustest asjadest inventuur ja saada aru, kui palju asju on köögis, kas nad kõik on vajalikud, kas mõnda asja on mitu. Võib-olla oleks mõistlik viia mõni asi uuskasutuskeskusesse või anda mõnele sõbrale. Või kui on suurem ja hinnalisem asi, siis miks mitte maha müüa.

Inventuuri käigus võetakse tavaliselt asjad kappidest ja sahtlitest välja. Ja ongi väga hea, saab kapid-sahtlid ka lapiga üle tõmmata.

Asjad tuleks pärast inventuuri tagasi panna süsteemselt - sarnased asjad ühte kokku, enne veel läbi mõelda, kus kohas köögis neid asju kõige enam kasutatakse ja siis asjad ka sinna lähedale paigutada. Näiteks nõusid on mõistlik hoida nõudepesumasina ligiduses, sest nii saab masinast kohe kiirelt ja väikese vaevaga puhtad nõud sahtlisse või kappi tõsta.

Tuleviku suunas mõeldes võiks plaanidesse või paberile üles kirjutada asjad, mida plaanitakse kunagi osta - kui on mõttes soetada kuumaõhufritüür, siis peab uues köögis sellele juba koha valmis mõtlema.

Suured esemed tahavad põhjalikumat läbi mõtlemist

Kui inventuur on tehtud ja asjad kirjas, siis võikski juba suuremalt läbi mõelda kogu köögitehnika. Milline külmkapp - integreeritud, eraldi seisev või kahe uksega; milline ahi (kas tõstetud kõrgemale kapi sisse või siis sobib ka tööpinna alla paigutatuna). Milline pliit - kas tavaline 60 cm laiune, mis mahub ahjukapi peale, kui ahi tuleb tööpinna alla. Või on köök kitsas ja elab seal 1-2 inimest, siis saab veel kitsama panna. Või on soov hoopis laiema 8-10 auguga pliidi järele või hoopiski panna pliit, mille keskele on integreeritud õhupuhastaja.

Kui plaanis on ka mikrolaineahi, siis mõtle, kas see peaks olema integreeritud ja asuma kõrges kapis koos ahjuga või see peaks olema näiteks tööpinna all, et pere nooremad kooliealised lapsed saaksid seda iseseisvalt kasutada. Mõtle veel, kui lai peaks olema nõudepesumasin - 45 või 60 cm.

Milline valamu on sinu perele sobivaim - ühe või kahe kausiga, nõrutusalaga või ilma, roostevaba, graniidist või keraamiline, pinnale asetatav, nähtava esiosaga või hoopiski peidetud. Valamu asetuse (kas pealt või alt monteeritav) paneb tegelikult paika töötasapinna materjali valik. Kivist tööpindadega saab paigaldada alt monteeritavaid, puidust ja kõrgsurvelaminaadist tööpindade puhul tuleb valida pinnale paigaldatav valamu.

Kui need tööd on tehtud, siis on juba tekkinud ka arusaam, kui palju ruumi kodutehnika paigutamiseks vajatakse. Ära ei tohi unustada, et näiteks SBS ehk kahe uksega külmkapp vajab oma kõrvale vaba ruumi, et uksed saaksid täielikult avaneda.

Mõõda ruum ja planeeri

Järgmine samm on köök ära mõõta või lugeda need mõõdud välja arhitektuurijooniselt. Mõõtma peab täpselt, sest ainult siis saad planeerida köögi ilusti ja praktiliselt.

Planeerimise esimene samm on paika panna valamukapi ja nõudepesumasina asukoht. Valamukapp läheb täpselt sinna, kus asub köögi torustik (äravool ja pealevoolutorud) ning nõudepesumasim läheb täpselt selle kõrvale.

Töökolmnurga reeglid

Järgida võiks ka töökolmnurga reegleid: külmkapp + vaba tööpind + valamu + vaba tööpind + pliit + vaba tööpind + kõrge ahjutorn. Selline on kõige lihtsam jaotus.

Kui tegemist on köögisaarega, siis üks kuldne reegel on valamu ja pliidi paigutamisel saarele - nende vahel peab olema vaba ruumi toimetamiseks ja kumbki neist ei tohi asetseda saare servas, sinna peab jääma vaba ruumi.

Hästi tavaline ja toimiv on, et saarel on pliit enam-vähem saare keskel ja sinu selja taha jääb valamukapp ning siis sirge peamine köögiosa.

Kasuta sümmeetriat

Visuaalselt kauni tulemuse saavutamiseks kasuta sümmeetriat. Pane mõlemale poole pliiti samasuguste mõõtudega kapid või sahtlid. Kui kasutad pliidi kõrval cargot, siis ilusam on, kui see on mõlemal pool pliiti.

Samamoodi ülemiste kappidega, püüa neid rühmitada sümmeetriliselt. Arvesta, kuidas jäävad paistma kapinupud.

Kui plaanida köök neid näpunäiteid järgides, siis tulebki ilus ja praktiline köök.

Muidugi on palju-palju erandeid. Ruum on liiga väike, liiga ebakorrapärane, torud on pahasti ja aknad on madalal. Ka siis võiks püüda ikka järgida neid nippe ja otsida näidispilte ja lahendusi, et kuidas teised on sarnaseid olukordi lahendanud. Sageli piisab kellegi teise tehtud köögimööbli nägemisest, kui juba endalgi hea idee tekib.

Mõnikord on abiks väikesed videod, mis näitavad paremini olukordi ja mööbli lahendusi. Internet ja google on alati abiks.

Kokkuvõtteks - tee inventuur, mõtle, mida sa vajad oma köögis, kuidas toimetad, millised on mõõdud, kuhu ja kuidas paigutad valamu-külmiku-pliidi/ahju? Nende vahed täidad sümmeetriliste moodulitega. Ja palju õnne – oledki ise oma köögi disainer.

Hiie Härm on köögidisainer ja tema tegemisi saab jälgida www.köögikujundaja.ee.