1. Kõik peab omavahel kokku sobima

See reegel on üha rohkem oma tähtsust kaotamas. Kui sul on roosa või türkiissinine diivan, ei tähenda see kaugeltki seda, et peaksid terve toa roosaks võõpama. Isegi sellised aksessuaarid nagu kardinad ja lillevaasid võivad vabalt mõnd teist tooni olla. Ka täiesti erinevatest värvidest annab kauni ja tasakaalus interjööri kujundada. Ainus reegel, mida jälgida, on see, et värvid omavahel ikka kenasti kokku sobiksid.

2. Ära kombineeri mitte kunagi erinevaid metalle

Oli aegu, mil kodud ehitati ja sisustati ühesuguste metalldetailidega – nii oli neid lihtne toota, vajadusel ka välja vahetada. Tänapäeval on aga toodete valik üüratu. Ja nii kohtabki valgustite, kapinuppude, riiulite, diivanijalgade ja muude detailide juures nii sooje kulla- ja vasetoone kui ka külma hõbedat ning alumiiniumi. Neid kombineerida ei ole enam mingi patt – vastupidi, hästi valitud esemed võivad üksteist edukalt täiendadagi.

3. Ära kasuta tumedaid värve väikestes ruumides

Müüt, et tumedad toonid teevad ruumi pisemaks, ei pea alati paika. Külmad tumedad toonid, nagu tume öösinine, seostuvad taevalaotusega ja nihutavad seinu just visuaalselt kaugemale. Ka must ei pruugi alati halb valik olla. Seda peab aga küll meeles pidama, et tumedad pinnad neelavad rohkem valgust, mistõttu on sellistes ruumides ülioluline õiget valgustust kasutada. Sageli näevad tumedates toonides ruumid väsinud välja just seetõttu, et valgustus on vale või seda on liiga vähe.

4. Piirdeliistud peavad alati valged olema

Valged piirdeliistud on küll kenad ja klassikalised, kuid nende kasutamine ei ole rusikareegel. Võid julgelt proovida mõnd tumedat või sootuks erksat tooni. See muudab ruumi märksa põnevamaks. Kuid alati võib liistu ka lihtsalt seinavärvist tooni või paari võrra tumedamaks värvida või jätta seinaga sama värvi ja panna hoopis põrandast veidi kõrgemale kitsas liist, tekitades mulje, nagu oleks seal liist. Vaata pilti.

5. Neutraalsed toonid sobivad kõigega

Üldjuhul on neutraalsetel toonidel mingi alatoon, mis võib ilmneda alles siis, kui paned selle kokku mõne teise neutraalse tooniga. Näiteks neutraalse rohelise juurde ei pruugi kohe kuidagi neutraalne oranž või punane sobida. Kui soovid sisekujunduses neutraalseid toone kasutada, eelista sooja beeži või pruunikashalli. Arvesta aga sellega, et kui kogu elamine turvalisse beeži rüütada, võib tulemus olla talumatult igav.

6. Aktsentvärvina peaks kasutama vaid erksaid toone

Kui ruum on näiteks valge või beež, on näiteks üks sein aktsentvärviga mõnd teist tooni värvitud, et tuppa rohkem elu ja elevust tuua. Aastaid on aga arvatud, et põhitoon võiks olla neutraalne ja aktsenttoon midagi erksat. Seda reeglit võib julgelt rikkuda. Vabalt võib aktsendiks kasutada ka mõnda neutraalset tooni, nagu halli, kahvatusinist või roosat.

7. Laed peavad ilmtingimata valged olema

Enamasti jäävad laed valgeks põhjusel, et tegemist on standardviimistlusega ja paljudele ei tule pähegi, et sealgi võiks vabalt mõne teise tooniga katsetada. Esmalt võiks siiski seda paberi- või papitüki peal proovida ning seejärel lakke vaatamiseks kinnitada. Nii saab lihtsa vaevaga aimu, kuidas värv ruumis tegelikult mõjub.

Julget ja mõnusat katsetamist!

Allikas: thespruce.com