Selliste süsteemide sisseseadmine tihti keeruline protsess, mis võib nõuda üsna palju aega ja raha, kuid oleme kokku pannud mõned lihtsamad viisid kodu targemaks muutmiseks, ilma et peaks end tehnoloogiamerre uppununa tundma.

Nutipirnidega saad toa mõnusalt hämaraks muuta

Tulede põlema panemine ja kustutamine ei ole küll suur vaev, kuid nutipirnidel on mitu üllatavalt kasulikku funktsiooni, mis mõjuvad hästi nii sinu kodule kui ka rahakotile.

Nutipirnid peavad tavalistest ligi kümme korda kauem vastu ja on traditsioonilistest pirnidest energiasäästlikumad. Nutikaks muudab pirnid see, et nutitelefoni abil saab neid sisse ja välja lülitada, reguleerida pirnide eredust ja soovi korral sisse seada graafiku, mil lambid ise põlema ja kustu lähevad. Automatiseeritud sisse- ja väljalülitamise funktsioon on eriti kasulik näiteks suvilates või juhtudeks, mil kodu pikemaks ajaks tühjaks jääb. Siis saab tulede põlemise ja kustumisega imiteerida elutegevust, mis ei lase kurjadel pilkudel arvata, et maja on jäetud järelevalveta.

Kodu valgustuse nutikaks muutmiseks ei ole vaja teha muud, kui soetada endale meelepärased nutipirnid, asendada tavapirnid valgustites targematega ja alla laadida vastav nutitelefoni rakendus. Enne pirnide ostmist tutvu kindlasti konkreetse toote vajaduste ja võimalustega. Nii saad kindel olla, et leiad just oma kodu jaoks parima lahenduse.

Tuled kustu käsu peale

Lisaks nutipirnidele saab nii lampe kui ka kõike muud, mille toimimiseks juhe seina tuleb pista, kontrollida nutikate pistikupesade abil. Kui päris kõiki pirne majapidamises nutikate vastu välja vahetada ei taha, on nutikas pistikupesa suurepärane alternatiiv. See tuleb lihtsalt seinakontakti ühendada ja sinna külge omakorda seade, mille sisse- ja väljalülitumist soovid nutitelefoni kaudu juhtida. Lisaks on paljusid nutikaid pistikuid võimalik ühendada ka nutikõlaritega, mis muudab võimalikuks seadmete kontrollimise häälkäsklustega. Kui märkad õhtul teki alla jõudes, et toa teises otsas on põlema unustatud põrandalamp, siis saad selle kustutada vaid paari sõna abil või mõne puudutusega oma telefoni ekraanil.

Nutikad pistikud sobivad hästi ka nendeks puhkudeks, kui tööle kohale jõudes tabavad sind mõtted: „Kas lokitangid ikka lülitasin välja? Ega ma telekat mängima ei unustanud?“ Nüüd saad seda kõike telefoni abil kontrollida. Veel aitavad nutikad pistikud sul saada parema ülevaate seadmete elektritarbimisest, sest rakendusega seotud pistikud annavad reaalajas teavet tarbitud elektri kohta. Nii näed, millised seadmed säästlikema vastu välja tuleks vahetada.

Hoia väikelastel nutikalt silm peal

Beebimonitorid on oma algusaegadest teinud suure hüppe edasi. Ammu on unustatud need ajad, mil läbi monitori kuulsid vaid lapse häält või nägid paremal juhul teralist pilti. Tänapäevaste beebimonitoride abil ei näe sa telefonist mitte ainult reaalajas kvaliteetset pilti sellest, mida laps teeb, vaid saad temaga vajadusel ka läbi monitori suhelda. Uhkematele seadmetele on lisatud ka temperatuurisensorid ja unejälgimissüsteem, mis teeb beebi unekvaliteedi kohta kokkuvõtteid.

Enam ei pea algavat nuttu kuuldes lapse tuppa tormama. Enne saab monitorilt pilgu peale heita ning siis otsustada, kas ja mida ette tuleb võtta. Lisaks on nutitelefonidega seotud monitoride kaudu võimalik salvestada lühikesi klippe või pilte beebist, mis hiljem toredate mälestustena alles jäävad.

Nutikad uksekellad hoolitsevad kodu turvalisuse eest

Uue põlvkonna uksekellad teevad palju rohkemat kui teavitavad sind külalistest ukse taga. Nutikad uksekellad on tihti varustatud kaamera, mikrofoni ja kõlariga, mis on kõik ühendatud nutitelefoniga. Nii saad diivanilt tõusmata näha, kes on ukse taga, kindlaks teha, mida nad soovivad, ja nutiluku abil neile vajadusel ukse avada. Kõige parem on aga see, et kõik toimib samamoodi, kui viibid kodust eemal. Kui keegi peaks saabuma sinu kodu ukse taha hetkel, mil sind ennast kodus ei ole, annab uksekell sulle sellest teada ja saad saabunud külalisega suhelda. Turvasüsteemi saab lisada ka andureid, mis jälgivad uste ja akende sulgemist ja avamist. Nii saad kohe teada, kui keegi avab ukse, mis sinu teada kindlasti lukustatud olema peaks.

Tavalise suitsuanduri alarmi ei pruugi kuulda

Tavalised suitsu- ja vingugaasiandurid on oma olemuselt väga mittenutikad. Alarmid, mis ohu korral kõlavad, võivad küll olla väga valjud, kuid neist ei ole mingit kasu, kui ei ole kedagi, kes neid kuuleks või ohu kõrvaldada suudaks. Nutiandurid lasevad samuti alarmil kõlada, et lähedalviibijaid hoiatada, kuid lisaks sellele saadavad nad teavituse ka kõikide määratud kontaktide telefonidele. Nutikas andur pakub suuremat turvatunnet, sest saad isegi kodust eemal olles kindel olla, et midagi juhtunud ei ole.

Targad kodumasinad muudavad koduse elu mugavamaks

Lisaks kõikidele süsteemidele, mille koju soetada ja paigaldada saad, on ka paljud kodumasinad viimaste aastate jooksul õige targaks saanud. Robottolmuimeja on suuremale osale meist juba üsna tuttav, aga praeguseks on nutikate kodumasinate perekonda lisandunud veel palju põnevat. Näiteks saad nutika kohvimasina abiga kohvi juba voodis lamades jooksma panna, nii et kui hommikusöögiks laua taha istud, ootab sind aurav kohvitass juba ees. Veel saab soetada näiteks tarku külmkappe, mis näitavad reaalajas teavet külmkapi sisu kohta. See on kasulik siis, kui lähed poodi, kuid ei suuda meenutada, kas kapis muna ja piima oli.

Kokkuvõttes võib öelda, et kuigi mõiste „tark kodu“ võib esialgu tunduda keerulise kontseptsioonina, mis eeldab suuri kulutusi ja põhjalikke teadmisi, siis tegelikult saab kodu üsna lihtsa vaevaga targemaks muuta. Tark kodu ei ole ainult mugavuse küsimus, vaid suurendab turvatunnet ja aitab säästa raha.

Allikad: techhive.com, safewise.com

Lugu ilmus esimest korda eriväljaandes Nutikas Kodu.