Tomatitaimede kastmiseks on parim aeg hommik, sest õhtul kastes säilib kasvuhoones kõrge niiskustase, mis soodustab tomatitaimede haigestumist. Kuumadel päevadel vajavad tomatitaimed palju vett - kuni 3–4 liitrit taime kohta. Pilvise ja jahedama ilmaga tuleb tomatit kasta vähem ja harvem.

Jahedal ajal tuleks tomateid kasta üks kord nädalas, palavate ilmadega aga 2-3 korda nädalas. Kastmisvesi peaks olema eelsoojendatud ja kindlasti tuleb jälgida, et muld niiskuks sügavuti. Kui kasvuhoones on korralik õhutus ja suvi päikesepaisteline, tasub mõelda imbvooliku süsteemi rajamisele, mis viib vee otse taime juurteni ja vähendab sellega haiguste tekkimist.

Mõned tomatikasvatajad armastavad taimi mahaniidetud heinaga multšida - nii püsib niiskus kauem mullas ega aurustu nii kiiresti.

Kuidas ja kui tihti väetada?

Üldine reegel on, et kasvuperioodil võib väetada täisväetisega 1x nädalas. Lämmastiku üleküllust on näha taime latvadest – kui need on peenikesed ja kaardunud, on tegu üleväetamisega. Viljakandeajal kaaliumväetise andmine aitab ära hoida taimelehtede kolletumise ning viljadele plekkide tekkimise.

Väetisena võib aga kasutada ka naturaalset koduaia komposti, mis muudab tomatid maitselt magusaks. Kompost sisaldab tomatitaimedele vajalikke makrotoitaineid ja mikroelemente. Maitsekate tomatite saamiseks kasta taimi kasvuperioodil kompostist tehtud vedelikuga või kõrvenõgestest valmistatud virtsaleotisega – neid koduseid väetiseid kasutades pole ohtu ka taime üle väetamiseks.

Looduslikku päritolu väetiseid sobib kasutada terve kasvuperioodi vältel. Peale istutust vajab tomatitaim rohkelt lämmastikku, õienuppude loomise järel ja õitsemise algusest alates vajab ta kaaliumi ja mikroelemente. Vältida tuleb ülekastmist ja -väetamist.

NB! Kuigi veise- ja hobusesõnnik on tomatitaimedele igati sobiv kraam, siis vältima peaks saepuru sisaldavat sõnnikut. Igasugune saepurulisand võib tekitada tomatile kasvuprobleeme.

Mida veel tomatitaimede eesti hoolitsemisel teada tasuks? Paljud hobiaednikud ei tea, et kõrgekasvulistel tomatisortidel tuleb lisaks külgharude eemaldamisele soovitud kõrguse saabudes, hiljemalt augustikuu esimeses pooles, näpistada ka ladvatipp.

Lisaks kastmisele, väetamisele ja valgusele oluline ka kasvuhoone tuulutamine – see aitab tõkestada haiguste teket ja levikut. Kuni külmade tulekuni võib kasvuhoonet julgelt ööpäevaringselt lahti hoida.

Allikad: Gardest.ee blogi, Maakodu arhiiv