Suvelilli saab kõige paremini jõudu juurde anda korrapärase väetamisega tehes seda erinevatel kasvuperioodidel. Nii varajases staadiumis, intensiivse õitsemise ajal kui ka hooaja lõpus on vaja palju toitaineid. Samuti on hea, kui taimed on pisut „tüütud“ ja närtsinud õied eemaldada enne, kui nad hakkavad seemneid moodustama. Suvelilled jätkavad õitsemist niikaua, kuni ilm lubab.

Mõned nipid väetamiseks:

  • Väetada pole vaja kohe vahetult peale istutamist. Väetamisega võib alustada peale 2-3 nädala möödumist, mil taim on korralikult juurdunud ja kasvu alustanud.

  • Väetamiseks sobivad õitemist soodustavad väetised st väetised, kus on rohkem kaaliumi, fosforit ja mikroelemente. Lämmastikväetistega ei maksa liialdada, nad soodustavad küll lopsakat taimekasvu, kuid vähendab õitsemist. Väetamisel jälgida kindlasti pakendil olevaid tootjapoolseid juhiseid.

  • Kui suvelilled kasvavad potis või kastis, väeta ja samal ajal kasta nii, et kogu kasvusubstraat oleks märg. Kui muld on väga kuivanud, tuleb seda kõigepealt kasta tavalise veega. Kui suvelilled kasvavad lillepeenras, tee väetamine üsna taime maapinna lähedalt, kuna neil pole aega väga ulatusliku juurestiku arendamiseks.

  • Lopsakamaid suvelilli väetada kord nädalas. Neid suvelilli, kes eelistavad kasvada lahkjemal mullal, väetada kord 2-3 nädala tagant.

Veel nippe suvelillede hooldamiseks:

  • Nii mõnedki suvelilled taluvad hästi pügamist (nt lemmaltsad, pärdiklilled jpt). Seda läheb vaja kui taim on näiteks kuivale jäämise korral näotuks muutunud või tuulte poolt räsitud. Tagasilõigatuna kasvavad nad taas kenaks kompaktseks puhmikuks paari nädalaga.

  • Et sagedase kastmise tulemusena ei muutuks muld peenras (ka amplis) tihkeks ja õhuvaeseks, tuleks teda aeg-ajalt ettevaatlikult kobestada.

Allikad: Kekkilä ja Maakodu.ee arhiiv