Siin on mõned nõuanded, millised taimed kuumale ja kuivale kõige paremini vastu peavad ja palavust pigem naudivad.

Harilik kassikäpp

Päikselise, kehva ja kuiva kasvukoha taim. Väga põuakindel. Rohekashall madal lehestik ja säravad tumeroosad õisikud mais-juunis. Suurepärane pinnakattetaim, sobib hästi müürilõhedesse ja kiviktaimlasse. Toredad särava õiega sordid on näiteks „Rubra“ ja „Rotes Wunder“.

Lavendel

Kes ei teaks lavendlit! See imelise lõhnaga kaunis taim tunneb end kuumas ja kuivas kasvupaigas väga hästi ning õitseb rikkalikult, meelitades ligi kimalasi, mesilasi ja liblikaid. Lisaboonusena saad lavendli kuivatatud õitest teha uneteed või riputada kappidesse lõhnama kuivatatud lavendlikimbukesi. Samuti on lavendliõied tore kaunistus magustoitudes.

Davidi budleia

Budleia — nii nagu lavendelgi — on tõeline liblikamagnet ning kasvab hästi just kuivas ja päikeselises kasvukohas. Budleia meenutab rohkem rohttaime kui põõsast. Ta õitseb sama aasta võrsetelt, sügisel lõigatakse põõsas kümmekonna sentimeetri kõrguselt maha. Meie kliimas on ta üsnagi külmaõrn ja vajab katmist ning ei talu talvist liigniiskust. Küll aga on ta oma uhkete õisikutega seda väikest lisavaeva igati väärt!

Mägisibulad

Mägisibulad lausa naudivad lõõmavat päikesepaistet. Samuti armastavad nad kuiva pinnast ning tegelikult ongi ainsaks neid ohustavaks teguriks liigne niiskus. Olemas on lugematul hulgal eriilmelisi mägisibulaid, üks uhkema välimusega kui teine. Mägisibul sobib ka konteinertaimeks, samuti kasvab ta rõõmuga kiviktaimlates, alpi- ja kiviaedades, kuivmüüri vuukides ja kivide lohkudes. Sõnaga — üks tõeliselt vähenõudlik taim ja peaaegu hooldusvaba! Üheks põnevaks liigiks on võrk-mägisibul, mis on pealt kaetud ämblikuvõrgu taoliste pikkade hõbehallide karvadega. Vahvad on ka punaste lehtedega sordid.

Kõrrelised

Paljud kõrrelised eelistavad kuiva ja päikeselist kasvukohta, näiteks tarnad ja stepirohi. Väga kauni välimusega on jõhv-stepirohi „Ponytails“, millel on mõnusad kohevad ja siidjad õisikud.

Roosid

Ka paljud roosid armastavad täispäikeselist peenart ja mitte liiga niisket pinnast. Näiteks suurepäraselt lõhnav teehübriidroos „Double Delight“ või armsate roosade õitega pinnakatteroos „The Fairy“. Roose sobib suurepäraselt täiendama lavendel!

Elulõngad

Enamik elulõngadest armastab päikest. Suureõielised elulõngad tunnevad end hästi lagedal päikesepaistelisel kasvukohal, murus, tugevatel raud- või puutoestustel, kuid kasvavad kenasti ka seinal lillevõre najal. Täispäikesesse sobivad hästi näiteks „Andromeda“ (suured kreemjad roosa triibuga õied), uhkelt ja kaua õitsev sametjas-karmiinpunaste õitega „Rouge Cardinal“ ja Eestis aretatud efektsete roosade õitega „Piilu“. Uhkelt õitseb päikese käes ka tillukeste valgete õitega fargesiielulõng „Paul Farges“ (tuntud ka „Summer Snow“ nime all).

Ka paljud maitsetaimed armastavad kuuma ja kuiva. Päikesekummardajate sekka kuuluvad näiteks rosmariin, salvei, pune ja tüümian (liivatee). Kõik nad sobivad imehästi ka lillepeenras kasvama.

moodnekodu.ee arhiiv