Tumeroheline, säravroheline, leheroheline, samblaroheline, kollakasroheline, kahvaturoheline, hallikasroheline, heleroheline - millist mõju üks või teine värv aias avaldab? Tasuks teada, et tumedamad toonid muudavad aia väiksemaks, heledamad avaramaks, erksad ja heledad toovad taimed vaatajale lähemale, tuhmid ja tumedad kaovad kaugusesse. Kombineeri erinevaid tonaalsuseid ja kujunda mõnusalt varjunditerohke aed.

Milliseid igihaljaid aeda valida?

Tumeroheline jugapuu sobib nii soolopuuks, grupina kui hekiks sinna, kuhu varakevadine päike otse peale ei paista. Jugapuudest on levinud värd- ja harilik jugapuu, neid leidub nii püstiseid kui laiuvaid.

Vahva vabakujulise heki saab mägimännist, tuleb vaid arvestada, et ta kasvab aeglaselt ja võtab suurena palju ruumi. Mägimännil on hulk väiksemakasvulisi sorte. Ka efektsete pikkade okastega musta männi perekonnast leiab nii dekoratiivseid kääbusvorme kui uhkeid suuri puid.

Harilikul elupuul on mitut tooni sorte. Tuntuim hekisort `Brabant` on samblaroheline ja tõmbub talvel kergelt pruunikaks, kuid on elupuudest kõige kiirema kasvuga ja soodsaima hinnaga. Vajab algusest peale iga-aastast pügamist. Puhasrohelised, sammasja kasvukujuga `Holmstrup`, `Fastigiata`, `Columna` ja `Pyramidalis Compacta` ning terava tipuga koonus `Smaragd` regulaarset pügamist ei vaja ja säilitavad talvel okkavärvi. Nendest saab imeilusa heki, kuid istikud on kallimad. `Sunkist` ja `Rheingold`on kuldkollaste okastega sammasjad põõsad, `Golden Globe` aga kuni 1,5m kõrgune kollane kera.

NIPP! Eksponeerige kollaseokkalisi sorte tumedama puhasrohelise taustal, nii tuleb nende eriline värvus hästi esile.

Hallikasrohelise ja päris halli tooni saame aeda tuua kadakatega, kelle sortide hulgas leidub nii püstiseid , laiuvaid kui roomavaid vorme. Põneva kasvukujuga on kaljukadakas. Keskmisel kadakal `Gold Star`on säravkollased okkad, sordil `Goldkissen` on helekollased noored kasvud. Harilik kadakas `Arnold`ja `Compressa` kõrguvad peenrast kitsa noolja sambana ja sobivad eriti hästi kiviktaimlasse või alpaeda.

NIPP! Rajage igihaljas hekk liivasele kasvupinnasele kadakast! Vabakujuliseks hekiks sobib hariliku kadaka sort `Hibernica`.

Eksootilise mägi-ebaküpressi sordid varieeruvad sinakasrohelisest kuldkollaseni, igaüks neist üllatab ka omapärase kasvukujuga. Eestis talvituvad mägi-ebaküpressid üsna hästi, kui istutate nad tuulte eest kaitstud kasvukohale ja varjutate varakevadise päikese eest.

Uskumatult põnev on kuuskede maailm. Harilikust kuusest on aretatud kõikvõimaliku kasvukuju ja kõrgusega sorte: taldriku- ja kerakujulisi, koonusjaid, sammasjaid ja longus okstega. Väga dekoratiivsed on Kanada kuuse sordid. Kõik kanada kuused vajavad valgusküllast kasvukohta ja igal varakevadel varjutamist.

Vaata ideid klikkides galeriil:

Allikas: Hortes.ee