Kuna viimane sanremont oli teostatud veel eelmise korteriomaniku poolt üle 15 aasta tagasi, siis tuli renoveerimine nii või naa ette võtta. Küsimus oli, kas teha seda paikselt ja kiiresti või pigem põhjalikumalt. Tol hetkel otsustasin teise variandi kasuks ehk välja lõhkuda dušisein ning uuendada keraamiline plaat ja santehnika.

Kust leida töödele teostaja?

Suurest ehitusbuumist tingituna oli vaba remondimehe leidmine päris korralik ettevõtmine. Esialgu sai uuritud mõnelt tuttavalt ja ehitusfirmalt, lõpuks panin oma kuulutuse üles ka www.hange.ee lehele, kuid mitte ühtegi pakkumist sealt saada ei õnnestunud. Seis oli nutune. Siis aga sattusin sõbrannaga kohvitama ja kurtsin oma muret. Ta tegi kiiresti paar kõnet ja sellega saigi probleem lahendatud. Juba nädala pärast tuli Timur objekti üle vaatama ja oli valmis käed külge panema.

Vahepeal tekkis aga kolmas versioon vannituba remontida - lõhkuda välja betoonboks ja sellega vannituba ruumikamaks muuta, nii et mahuks ära ka pesumasin. Timuril oli palju kogemusi sarnaste objektide ja töödega ning ta joonistas mulle paberile erinevaid versioone, kuidas nutikalt ruumi juurde võita. Enam polnud kahtlustki, et tööde nimekirja tuleb laiendada.

Millest alustada, kui soovid korteri plaani muuta?

Üks asi viis teiseni ja lõpuks kraapisin kõik oma 10 aastat kogutud säästud kokku ning otsustasin korteri täielikult renoveerida. Plaan oli muuta 33-ruudune 1-toaline korter 2-toaliseks. Uue plaani järgi sai 1-toalisest korterist hobitoaga stuudiokorter.

Oma suursuguse plaani teostamiseks pidin alustama arhitektuuribüroost www.novarc.ee. Minu algelise joonistuse ja soovide listi põhjal koostati uus korteri projekt. See käis neil küll kähku, nädalaga sai valmis ja maksis 400 eurot. Rohkem läks aega korteriühistu ja vallavalitsuse kooskõlastustega. Kirjalikku nõusolekut sooviti ka minu all ja kohal elavalt naabrilt. Ma olen tegelikult üsna uje võõrastega suhtlemisel ja sellised kontaktivõtmised olid minu jaoks paras katsumus ja eneseületus. Aga ellu ma jäin. Paar kuud hiljem võisin töödega alustada.

Kuldsete kätega Timur

Olen Timurile ja tema tiimile ääretult tänulik selle suure töö ja sujuva koostöö eest. Sain palju häid soovitusi ja ideid kuidas asju lahendada, mida valida ja osta. Mul väga vedas nende meestega. Minul jäi vaid välja mõelda sisekujundus, pistikupesade asukohad ja köögimööbli plaan ühenduste jaoks.

Moodboard aitas alustada

Kuigi minu töö on üldjuhul loominguline, siis oma korteri sisekujundusega jäin täiesti jänni. Mul lihtsalt ei olnud peas ühtki ideed, millele oleks saanud ülejäänud disaini külge pookida.

Juba enne lammutustöid oli vaja teada, kuhu tulevad pistikupesad, lambid ja seadmed, et betoonispetsialistid saaksid kõik vajalikud freesimised korraga ära teha. See aga nõudis tervet sisekujunduse kontseptsiooni olemasolu, mida mul veel ei olnud. Lõpuks sai tulistatud tunde järgi puusalt ja no enam-vähem sain pihta ka.

Sain aru, et mul tuleb kiiremas korras endale selgeks teha, mis hetkel trendikas on, mis tuuled tulevikus puhuvad ning milline stiil mulle endale südamelähedane on. Otsustasin alustada vannitoa kujundamisest ja kogusin Pinteresti kokku hulga sümpatiseerivaid vannitoa pilte (vaata siit). Mulle väga meeldis puidu ja helesinise värvi koosmõju, mille võtsingi endale aluseks ja inspiratsiooniks. Kuna vahendeid nappis, siis tuli leida häid ja soodsaid lahendusi nii materjalide kui toodete seast. Istusin lugematul arvul tunde arvuti taga e-poodides ringi kolades ja šopates.

Müts maha kõikide sisekujundajate ja -arhitektide ees. See on ikka hull töö ja aeg, mis läheb hea tulemuse saavutamiseks. Olla kursis kõikide materjalide, võimaluste ja toodetega ning leida kliendi jaoks parim lahendus, on ikka uskumatult palju aega ja energiat nõudev töö.

Kliki galeriil, et näha uut vannituba oma täies ilus:

Kust sain ja mis maksis?

  • Peegel, 60 €, IKEA, d80 cm

  • Duši- ja valmusegisti, Vitra Vannitoad, e-esmaspäeva soodukaga

  • Valamu ja äravooluklapp, 90 €, www.VidaXL.ee, Ei soovita. Valamu email kulus juba paari kasutuskorraga ning klapp lekkis.

  • Dušisein, 165 €, Decora

  • Dekoratiivne lamp „Mummud“, 15 €, www.varn.ee, lambipirn ostetud eraldi Ehituse ABC-st.

  • WC süsteem ja pott, 230 €, www.FEB.ee

  • Poster, 15 €, Desenio (kehv kvaliteet); pildiraam IKEAst, kuid 5-st 4 olid katki.

  • Seinavärv, Tikkurila Y354

  • Seinaplaat, 12,95 €/m², Ehituse ABC

  • Põrandaplaat, 40 €/m², Hansas Plaaditurg

  • Kandik, käterätik, vannitoatarbed, Sinsay. Üllatavalt hea kvaliteedi ja hinnaga.

  • Ahvi nagi, 16 €, www.bestsecret.com

  • Nagi munadega, 4 €, H&M

  • Duširiiul, 7 €, Stockmanni leiunurgast

  • Kunstlill, IKEA

  • WC paberi hoidik teibiga, 4 €, Bauhaus

  • Pesumasinakapp, IKEA

  • Rätikukuivatustoru, 370 € (vesi), www.pegu.ee

  • Valamukapp, 130 €, Facebook marketplace

    -- Vaata Kelli muid tegemisi tema kodulehelt updesign.ee