Remondilaen ei piirdu vaid kodule värskenduskuuri tegemisega. Laenu abil on võimalik katta kodus õnnetuse järel tekkinud kulud, mida kindlustus kinni ei maksa. Remondilaenu abil saab osta uued kodumasinad, mis asendavad ajale hambu jäänud või katki läinud tehnika. Selle raha saab investeerida aia haljastustöödesse, rajada kauni veesilma, teha korda lillepeenrad või ehitada garaaž või kuur. Remondilaen ei sea piiranguid, millises hoones võib remonti teha, seega võib raha kasutada kodus, saunas, garaažis või suvilas.

On ka laenuandjaid, kes annavad laenu lausa uue kinnisvara või maatüki ostmiseks. Laenu on võimalik võtta kuni viieks aastaks, kuigi remondile kulub vaid paar kuud. Muidugi saab laenu võtta ka lühemaks ajaks. Remondilaen on enamasti mõeldud millegi uuendamiseks, seega saab selle abil ka äsja ostetud korterit sisustada.

Meeles peab pidama, et laenu võtmine on rahaline kohustus, mille peab tagasi maksma. Seega enne laenu võtmist mõtle enda võimalused läbi.

Kuidas ja kellele laenu antakse?

Remondilaenu näevad hea võimalusena mitmed pakkujad, kelle seas leiab nii väikeseid kui ka suuri ja tuntud tegijaid. Remondilaenu suurus jääb reeglina vahemikku 10 000–25 000 eurot. Intressid jäävad tavaliselt vahemikku 6,9–13,5%.

Intressi, laenuperioodi, lepingu- ja haldustasu osas on üldised paindlikud reeglid, kuid laenusumma suurus oleneb igakuistest kohustustest ja sissetulekutest. Laenu saamiseks peab olema vähemalt 21-aastane Eesti kodanik või omama siinset elamisluba, igakuine sissetulek peab olema vähemalt 500 eurot ja igakuiseid kohustusi tuleb täita korrektselt.

Remondilaenu saab taotleda ka väljaspool kodupanka, kuid selleks peab enda isiku uues panga tuvastama. Tänu tehnoloogiale ei pea panka füüsiliselt kohale minema, vaja läheb vaid internetiühendusega arvutit, millel on töötav veebikaamera, mikrofon ja veebibrauser.

Mõned laenuandjad ei võimalda laene ennetähtaegselt tasuda või kui see võimalus on olemas, siis on summad suuremad. Põhjus on lihtne: mida kiiremini laen ära maksta, seda vähem teenib laenuandja intressi pealt sissetulekut. Ühe võimalusena laenu ennetähtaegseks tagastamiseks on teha panka kirjalik sooviavaldus, millel märgitakse tagastatav summa ja kuupäev. Seejärel esitab pank lõpliku summa, mis on veel tasuda jäänud. Siis tuleb maksta lepingu ennetähtaegse lõpetamise tasu, mis on 0,5% tagastatavast summast, kui leping kehtib veel ühe aasta, ning 1%, kui leping kehtib veel rohkem kui aasta. Mõnikord saab laenu ennetähtaegselt tagastada ka tasuta.

Remondilaen või midagi muud?

Remondilaenuga on võimalik teha palju rohkem kui lihtsalt kodu remontida. Remondilaenu on nimetatud ka tagatiseta väikelaenuks ehk mille saamiseks pole vaja füüsilist tagatist (nt hoone või sõiduk). Inimesel peab lihtsalt olema sissetulek. Remondi tegemiseks saab kasutada ka tarbimislaenu, mille tingimused võivad olla remondilaenuga sarnased, kuid tarbimislaenu võtmise eesmärk ei ole panga jaoks nii oluline. Siiski tasub võrrelda intresse, sest remondilaenu reklaamitakse kui madalamate intressidega laenu.

Allikas: Hange.ee