Peaaegu 160-ruutmeetrisel sisepinnal on kolm magamistuba, 50-ruutmeetrine elutuba-köök, eraldi vannituba, eraldi duširuum-saun ja eraldi tualett, mis annab kõigile pereliikmetele privaatsuse võimaluse, panipaik ja esik. Ja nüüd parim osa – katusekorrusel on 360-kraadise vaatega terrass, kus Tallinn on kui peo peal, vanalinnast mereni ja maa pool kõrghoonete kompleks õhtupäikese käes mänglemas.

Arhitektuurselt on arhitektid Ott Kadarik, Villem Tomiste ja Mihkel Tüür arhitektuuribüroost Kosmos loonud aastal 2007 isikupärase sümboli Rotermanni majade ansamblisse, Roseni 12 majale on antud valgete keraamiliste miniplaatidega tekstuur ja monumentaalne iseloom siksakkide ning rombikujulise põhiplaaniga. Need samad jooned kajastuvad ka maja sisemuses ja annavad eriti katusekorruse suurtele korteritele eripärasuse.

Mina olen põhitöös maalikunstnik ja olen varem iseenda elamisi nokitsenud ja ehitanud, olen võtnud seda kui loovat hobi. Jooniste ja eskiiside tegemine on ülikoolis joonestamise õppimise jäänuk ja professionaalsel tasemel seda teha ei oska, aga ruumitunnetus on mul olemas.

Kunst kõnelegu

Selle korteri juurde tõi mind mõte, mida olen ikka rääkinud klientidele ja sisearhitektidele – valige kunst seintele välja oma esimeses planeerimise etapis, sest see annab kohale iseloomu ja on palju raskem leida „sinuga kõnelevat“ kunsti kui näiteks diivanikatte tooni, vaipa või tapeeti. Tavaliselt on kunst ruumis ju tähtsale kohale paigutatud, sest maalid on ikkagi nii hinnalt kui ka hingelt kallid ja sa pead nendega koos elama. Kunst seinal peaks rõõmustama iga päev, seega polegi nii teisejärguline ja lihtne ülesanne seda õiget leida. Tihti hakkavad juba ostetud ilusa mööbli, vaipade ja kardinate olemasolevad värvid piirama kunsti värvivalikut, või ei ole enam piisavalt seinapinda. Lihtsam on haarata valitud maalist mööblile toone – kas soojad või külmad, kas kontrastiks või hoopis mahendamiseks.

Ühel heal päeval ütles selle korteri omanik mulle, et ostis just uue korteri Rotermanni ja sooviks minu mõtte järgi talitada, alustada maalidest ja selle järgi luua kogu ülejäänud sisustuse. Kõigepealt paluski ta mind appi korteri tarbeks maale välja valima ja edasi läks juba nii, et aitasin valida kõike, pisiesemeteni välja.

Iseloomuga elamine

Lühidalt planeeringust: kohe välisuksest sisenedes on arvestatava suurusega esik ja külaliste tualettruum, esikust pääseb nii elutuppa, kööki, katusele kui ka magamistubade koridori. Pikk koridor viib magamistoad elutoa lärmakusest vaiksesse ossa, koridori otsas on master bedroom koos oma garderoobi ja oma vannitoaga, eraldi kasutamiseks on duširuum ja saun. Kuigi elutuba ja köök on ühes suures ruumis, siis siingi on mõtteline ruumijaotus selline, et toimetamise osa ja pidulikum osa jäävad ruumi eri otstesse. Kaks magamistuba jäid hetkel tühjaks, eks aeg näitab, mis sinna tuleb.

Kui ma esimest korda üle lävapaku astusin, olid sinna eelmisest omanikust jäänud kergelt beežikad seinad ja pruunid vannitoaplaadid aastast 2007, samas paistis selle kõige alt korteri suursugusus ja erilisus. Korter ise on tugeva iseloomuga, kolmnurksed pikad 3,6-meetrised aknaviilud ja nende vahel väljaulatuvad seinakolmnurgad annavad juba ise palju mängulisust, meie ülesanne oli need detailid esile tuua.

Kuna päike ja valgus mängib seintel terve päeva ning pimenedes võtab tulesärades linn tugeva rolli, siis otsustasime olla sisustuselt tagasihoidlikud. Kui tavaliselt värvitakse seinad ikka mingit tooni, tapetseeritakse, et anda isikupära, siis siin otsustasime talitada vastupidi – teha seinad lumivalgeks, sest valgel murduvad valguse nurgad on kõige nauditavamad. Sirgetesse seintesse oli aga vaja tugevat aktsenti, suursugusust ja jõudu vastu panna – valisime kaks 150 x 150 cm punase-kullaga maali, mille olin loonud Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabi kõrbes. Need andsid just siin valge, musta, halli eestimaise sirgjoonelisuse ja karguse juures tuppa vajalikku soojust. Seejärel läksime mööbli valimise juurde. Meie mõtteks oli hoida põhjamaalikku tagasihoidlikku joont segatuna natukese luksusliku nüansiga, mida seesugune uhke korter nõuab.

See oli peremehe mõte, et tookski siia natuke kunstigaleriilikku aktsenti, nii sai Softrendist ostetud marmorplaatidega postamendid ja Apollo pea, võimsad lillepotid. Sealt leidsime ka rahuliku moodsa kandilisusega diivani, mille sametine kangas oli ka piisavalt luksuslik ja sobis penthouse-korterisse, ning skulptuurse ümmarguse valge HKlivingu söögilaua.

Taaskasutus on normaalsus

Valguslahenduse loomine oli selle korteri üks tähtsamaid osi, selleks palusime appi Moodsa Valgustuse spetsialisti. Maalid tuli hästi ja õigesti välja valgustada, et maalidel olev kuld välja joonistuks, samuti, et saaks ka õhtul osa seinte mängulisusest. Niisiis otsustasime panna topelt valgustuse, nii siinid kui ka disainvalgustid kui ka skulptuurid.

Disainvalgustite osas sobisid hästi Taani põhjamaised 101 Copenhageni krutskiga lambid, mille saime Interstudiost. Luksusliku olemisega korter nõudis ka suuri vaipu, vaipkatete osas leidsime meile parima valiku Linconast, nii sai esik kaetud vastupidava vaipkattega ja tubadesse said suured pehmed valged vaibad. Kui põhiasjad paigas, siis sain minna ühte oma lemmikpoodi Treimanni salongi, kus on palju mõnusa olemisega mööblit ja rõõmutegevat pudipadi, näiteks Miki-Hiire kuju või kuldne seinakell.

Selle korteri juures tundus algselt, et tahaks kõik uuesti teha – kiskuda üles põrandad ja lüüa puhtaks vannitoad –, kuid natuke settides tundus selle maja 15-aastane ajalugu oma sõrme viibutavat. Lõpuks jätsime alles sooja tooniga parketi ja tegime lihtsale valgele köögimööblile mõningaid lisandusi köögisaare näol. Kuigi tegemist on väga ägeda ja kalli korteriga, tundus meile südamelähedasem selline taaskasutuslik mõtlemine. Samas said sanruumid uue kuju, nii sai osa seinu hoopis üle krohvitud ja looduskiviga üle plaaditud, et märgruumid oleksid toalikumad. Pesumasinad ja valamud veetud uutesse kohtadesse ning ostetud mattvalge sanitaartehnika ja mustad segistid SPA Sanitaartehnikast. Märgruumide osas on 15 aastat ikka hüppeline olnud! Kuigi musti segisteid võib pidada moeröögatuseks, siis just selles majas on mustvalge joon ehk ka järgmise 15 aasta puhul kandev kombinatsioon.

Kuldset, maali ja IKEAt

Magamistuba sai natuke pehmema joonega loodud. Siingi tuli kõigepealt tuppa maal: suur, värvikas ja sügav 150 x 260 cm „Mõisa aed“. Kuna magamistuba on 25-ruutmeetrine ja 3,60-meetriste lagedega avar ruum, tekitas suur maal toas veelgi võimsama tunde ja tasakaalustas suurt voodit vastasseinas, muus valikus taas põhjamaine mustvalge joon ja väikene soe kuld.

Kuldsed moodsad öökapivalgustid sai pandud resoneeruma maali kuldse klassikalise raamiga, et võimendada hubasust magamistoas. Kuna garderoob on eraldi ruumis, siis liigset müra kappide ja asjade kujul ei ole ning maal saab toas tähtsa koha.

Kuivõrd korteri peremehel oli soov remonttööd ja sisustamine kiiresti teha, siis aitas mõnes asjas välja vana hea IKEA, nimelt garderoobikappide süsteemi sai sealt kätte mõne nädalaga, samuti leidsime imehästi sobivad põhjamaise disainiga lihtsad puidust mustad söögitoolid, ka ilusat köögivarustust, seal on palju hea disainiga loodut müügil.

Ületatud takistused

Omajagu nalja ja peavalu oli muidugi COVIDi-aegse poeskäimise ja tarnetega, sellest võiks kirjutada raamatu. Kui lepid kokku, et läheme esmaspäeval poodidesse mööblit vaatama, ja siis tuleb teade, et poode enam COVIDi tõttu ei avata, telli siis niimoodi tervet sisustust kangastest taldrikuteni välja. Nii tuli ette olukord, kus arvuti näitas eset lumivalgena, aga kohale tuli kollane. Või kas sina tead, kui suure diagonaaliga on praetaldrik või supikauss?

Võikski öelda, et ülesande puhul panime alguses paika kolm põhipunkti ja need saime ka ilusti täidetud ... Alustada maalide valikust ja joonduda selle järgi kogu korteri sisustamisel. Lähtuda maja arhitektuursest mustvalgest joonest. Teostada lühikese aja jooksul ja lähtuda paljuski kiiretest tarnetest ning loovast kombineerimisest.

Meie koostöö oli nagu paarisrakend, arutelude käigus sündinud looming, kus mõlemal oli elluviimiseks häid ideid ja nippe. Mina kuulasin teda ja tema mind.

Mulle oli see mõnus vahepala maalimisele ja julgeksin selliseid projekte veel ette võtta. Samas saan oma loomingulisust välja elada ka igapäevatöös. Aga kui hakkad maja planeerima või korterit sisustama, siis alusta kunsti väljavalimisest või tellimisest.

  • Artikkel ilmus ajakirja Disain, interjöör & arhitektuur suvises numbris. Telli ajakiri endale SIIT.

ajakiri Disain suvi 2022