Nõudepesumasinat võiks puhastada umbes kord kuus, põhjalikumat pesu tuleks kindlasti teha mõned korrad aastas. Kui nõud on tuhmid ja masinal on veider lõhn juures, ei pea kohe kiirustama pesuvahendit vahetama. See on märk, et on aeg masin üle pesta.

Kuidas nõudepesumasinat puhastada?

Ilmselt kõige sagedamini saab nõudepesumasin puhastust väljastpoolt. Enamus tõmbavad suure kodutehnika nagu külmkapid ja pliidid niiske lapiga üle vähemalt paar korda nädalas. Ka nõudepesumasinal võib alustada kõigepealt kontrollpaneeli puhtana hoidmisest. Olgu tegu masinaga, millel on tavalised nupud või hoopis uuemat sorti LCD ekraan. Samuti tuleks tutvuda oma nõudepesumasina programmidega. Mõnel mudelil on lausa eraldi sisepesu režiim olemas.

Nõudepesumasina sisepuhastus

Nõudepesumasina puhastamine seestpoolt ongi see, mis enamasti jääb tegemata. Muidugi peab nõude pesemisel olema hoolas ning enne masinasse asetamist toidujäägid nõudelt ära pühkima. Juba sellega väldid suuremat mustuse ja ummistuste kogunemist. Nõudepesumasina puhastamine on tegelikult üsna ajamahukas ettevõtmine ja ilmselt seetõttu ei tehtagi seda eriti tihti. Hoolimata ajamahust on see tegelikult väga lihtne, eriti kui järgid abistavad juhendit.

  1. Pese seest kõik nähtavad pinnad - seinad, ülemine osa, uks, tagumine osa ja põhi. Korrapärasel pesemisel võib piisata ka majapidamispaberi või niiske lapiga üle tõmbamisest, aga rohkema mustuse korral on vaja pesuvahendit, svammi ja isegi korralikku hõõrumist. Mõne tülikama pleki puhul ka harja. Väldi tugevat traatharja, kuna see võib nõudepesumasina sisemist materjali kahjustada. Põhja puhastuseks tõmba alumine riiul välja. Nii pääsed ligi masina sellele osale, mis tihtipeale jäetakse hooleta.

  2. Järgmisena tuleks eemaldada põhjas olev filter ja sõel. Neid võiks puhastada nõudepesumasina aktiivse kasutuse korral vähemalt kord kuus. Neid saab pesta kraani all, kuni on näha, et need mõlemad on piisavalt puhtad.

  3. Väga oluline on ka äravoolu puhastamine. Kui sinna koguneb liiga palju mustust ja rasva, ei pruugi masin enam pesuvett välja lasta. See võib viia aga juba suuremate probleemideni, hullemal juhul masina rikki minemiseni või uputuseni köögis. Seega tuleb äravool puhastada igasugustest ummistustest. Igaks juhuks võiks äravoolule kord kuus pilgu peale heita. Võib juhtuda, et see ei vaja suuremat puhastust või hoopis vastupidi, on juba ummistuse äärel.

  4. Lisaks tasuks üle tõmmata ka uksetihendid, kuna ka sinna kipub mustust kogunema. Pööra tähelepanu uksenurkadele ja - hingedele, mis on raskemini ligipääsetavad. Ning kui juba koristamiseks läks, siis võib ka restid puhtaks teha.

Puhastusvahendid

Lapiga sisepesuks võib kasutada tavalisi üldpuhastusvahendeid. Nende puhul peab olema aga hoolikas - enne pesumasina uuesti käima panemist peab kogu masin puhastusvahendist vaba olema. Kuigi pealtnäha võib nüüd masin puhtusest läikida, ei ole töö veel läbi. Pärast käsitsi tehtud sisepesu peaks masina tühjalt läbi pesema, et puhtaks saaksid ka need kohad, kuhu enne ei ulatunud. Selleks on soovitatav kasutada poest ostetud nõudepesumasina puhastamiseks mõeldud vahendit.
Iga paari kuu tagant tuleks nõudepesumasin läbi uhada spetsiaalse puhastusvahendiga. Puhastusvahendeid on müügil nii tavakaupluses kui ka netipoodides. Nende kasutamisel tuleb jälgida juhist ning valida masinal õige töötsükkel.
Kui aga pesuvahendit pole parasjagu käepärast, on olemas kodune vahend, mis on väga efektiivne. Selleks on äädikas ja sooda. Nendega nõudepesumasina puhastamiseks toimi nii:

  1. Kalla nõudepesumasina põhja tassitäis äädikat või aseta see restile nõudepesukindla tassiga. Vali kõige kuumem pesuprogramm ja lase sel lõpuni käia. Äädika lõhn ei ole küll meeldiv, aga see eemaldab omakorda masinast kogu halva lõhna ja märkamata jäänud toidujäägid. Äädikale võib lisaks pigistada ka sidrunit, mis neidi neutraliseerib äädika teravat lõhna, aga jälgi, et sidruniseemned masinasse ei jääks.

  1. Kuna äädikalõhnases köögis ei soovi keegi olla, võiks masina veel omakorda soodaga üle pesta. Soodat võib kasutada ka eelnevalt lapiga pesemise etapis. Äädikapesu lõppedes pane masina põhja seekord tassitäis soodat ning vali võimalikult kuum, aga kindlasti lühike programm.

Igakuise puhastuse tegemisel piisabki tihtipeale äädikast ja soodast. Siiski oleks vajalik aeg-ajalt ka professionaalseid vahendeid vaja kasutada, mis hävitavad sellise mustuse, millega äädikas ja sooda hakkama ei saa.

Puhas nõudepesumasin

Nõudepesumasina puhastamine pikendab selle eluiga. Sellega väldid ummistusi, mis hiljem võivad hoopis suuremaid probleeme ja kalleid remondiarveid tuua. Samuti hävitab puhastamine erinevad bakterid, mis muidu iga pesutsükliga nõudel oleksid. Kõige paremini on aga nõudepesumasina pesemise vilju näha nõude enda pealt. Puhtast masinast tulevad säravad, plekkideta nõud. Nõudepesumasin on tänuväärt moodne abiline köögis ning selle eest tuleb hoolitseda.

Allikas: 1a.ee