Millised on hetke kõige populaarsemad trendisuunad? Millised märksõnad iseloomustavad sisustusmaailma aastal 2022?

Modernne klassikaline stiil on sillutanud tee populaarsele kaasaegsele sajandi keskpaiga stiilile, mida iseloomustavad puhtad jooned, kumerad kujundid, summutatud värvid ja looduslike materjalide kasutamine. Enim oleme kaasaegsete ruumide loomisel tähele pannud erinevate geomeetriliste kujundite ja kompositsioonidega mängimist. Samuti kasutatakse palju ümarate servadega mööblit ning muid tooteid, mis tekitab koju eriti mõnusa ja külalislahke atmosfääri.

Näitusel oli palju näha ka Japandi stiili, mis ühendab endas harmooniliselt Skandinaavia funktsionaalsuse ja Jaapani minimalismi. Sellistes interjöörides tõuseb hästi esile kunst ja looduslähedus, mida iseloomustavad puhtad jooned ja eredad ühevärvilised toonid.

Domineerib looduslähedus ning see väljendub eelkõige maalähedaste toonide, looduslike materjalide ja rohke roheluse ning taimede kasutamises.

Suurem osa kaubamärke ja disainereid võttis toodete valmistamisel kasutatud materjalide või protsesside valikul arvesse ka jätkusuutlikkust ning keskkonnateadlikkust

Millised materjalid on hetkel moes?

Soov end loodusele lähemal tunda ei väljendu mitte ainult maalähedastes toonides, vaid ka looduslike materjalide kasutamises interjööris. See trend on populaarne olnud juba paar viimast aastat, kuid nüüd on lisaks marmorile, täispuidule, rotangile ja kivile veel laialdasemalt kasutusele võetud ka liivakivi, terrakota, savi, keraamika ja nahk.

Sel aastal on eriti populaarseks osutunud just liivakivi, mida kasutatakse nii laudade, diivanilaudade, kummutite, köögiuste kui ka dekoratiivsete seinapaneelide loomisel. Mööbli puhul on väga levinud liivakivi kombineerimine puiduga.

Kuigi bukleekangas on pehme mööbli puhul väga populaarne olnud juba aastaid, siis sel aastal leiab see veelgi rohkem kasutust. Bukleekangast kasutatakse nii toolide, diivanite kui ka tugitoolide puhul ning veluurkangas hakkab tasapisi asenduma sametiga. Veel on järjest enam populaarsust kogumas ka nahast mööbel.

Suur osa mööbliesemetest on valmistatud taaskasutatud materjalidest. Näiteks valmistatakse toole kasutatud kohvikapslitest ning vaipasid teiste ettevõtete lõngaülejääkidest.

Millised värvid on interjööris soositud?

Värvide osas domineerisid tänavusel näitusel kaks paletti: heledad maalähedased toonid nagu pruun, hall, roheline, terrakota, aktsentvärvidega beež ning Bauhausi värviteooria põhitoonid. Viimasesse kuuluvad näiteks harmoonilised matti värvi sinised toonid, sinepikollane, terrakotaoranž, roosa ja lilla.

Võrreldes varasemate aastatega näeb mööblis vähem kuldseid detaile, alles on jäänud vaid kuldsed sajandi keskpaiga stiilis mööblijalad, kuldsed uksenupud ning käepidemed. Veel soositakse puidu ja metallide kasutamist nii köögis kui ka mujal interjööris. Uue trendina saab välja tuua välimuselt restoranikööki meenutavad koduköögid, kus kõik kodumasinad ja mööblipinnad on kaetud kroomiga.

Milliste sisustusaksessuaaridega tasuks enda trendikat kodu värskendada?

Tänu LED-tehnoloogia arengule ja paindlikkusele näeme, et see on integreeritud paljudesse uutesse disainilahendustesse alates mööblist kuni valgusteni.

Eluruumides kasutatakse palju suurte trükistega tapeete, mille motiivid on sageli inspireeritud loodusest. Kodudes on väga palju taimi ja rohelust. Selle aasta uue aksessuaaritrendina saame välja tuua väga suured taimed – nimelt on inimesed järjest rohkem hakanud endale kodudesse soetama keskmisest tunduvalt suuremaid taimi. Rohelust näeb kõikjal ning see on ka üks oluline aksessuaar, et kodu veelgi looduslähedasemaks muuta.

Näitusel domineerisid lisaks looduslikele ja taastuvatele materjalidele ka mitmed käsitööna valminud ilmega keraamilised või kivist aksessuaarid.

Juba üle aasta on hoogu kogunud trend, et ühe kohvilaua asemel kasutatakse hoopis kaht või kolme erinevat. Need ei ole mitte ainult funktsionaalsed, vaid muutuvad ka interjööris aktsentelemendiks. Erisuguseid laudu kombineerides võib neid valida erinevatest materjalidest ning erinevate värvitoonidega.

Milliseid nutikaid ja innovaatilisi lahendusi võis messil näha? Kas sisustusmaailm üllatab millegi uudse või tehnoloogilisega, mida me varem näinud ei ole või mida pole kodudes nii palju kasutatud?

Nutikate uuenduste hulgas on juhtmevaba köögitehnika nagu näiteks kokteilisegisti, mis lülitub sisse, kui see tööpinnal õigele kohale asetada. Mõned köögitasapinnad võivad vajadusel olla ka pliidiplaadid – spetsiaalsed põletitega kohad küll puuduvad, kuid töölaud soojeneb seal, kus seda vajad. Tööpinna alla paigaldatud induktsioonsüsteem võimaldab köögitasapinda kasutada maksimaalselt, tegemata sealjuures järeleandmisi välimuse osas.

Köögis aitab esteetilist välimust hoida ka lükanduks, mille saab vajadusel erinevate köögimasinate ja majapidamistarvete varjamiseks alla tõmmata. See võimaldab inimestel valida, mida ja millal nad soovivad eksponeerida. Veel üks paindlik lahendus, mis meile silma jäi, aitas ruumi eriti funktsionaalselt ära kasutada – liikuva lauaplaadiga köök, mis peitis ühe liigutusega pliidi ning sellest sai hoopis tavaline töölaud.

Suures plaanis oli näha, et pandeemia avaldas disainitrendidele mõju. Märkasime erinevaid kodukontorile orienteeritud lahendusi päris mitmelt kaubamärgilt. Näiteks oli kombineeritud riidekapp ja kodukontor, mida sai kasutada vastavalt vajadusele ühe või teisena.

Kuidas IKEA maailma sisustustrendidega kaasas käib ja mida uut on oodata IKEA valikusse, mis praeguste trendidega sümbioosis on?

Milano disaininädalal saime juba üle vaadata mõned IKEA tooted, mis järgmisel aastal poodidesse jõuavad ning uusi trende ka järgivad. Näitusel oli IKEAl n-ö pop-up festival, kus viidi läbi mitmeid säästvama eluviisi ja tuleviku parendamisega seotud tegevusi. Samuti mõndade keskkonnasõbralike toodete esitlused, mis aitavad inimestel teadlikumalt kodu sisustada ning planeeti säästa.

IKEA visioon on luua parem igapäevaelu paljudele, seega sobib meie püsivalt soodsate hindadega tootevalik paljude inimeste kodudesse. Suur osa toodetest on täispuidust, rotangist ja muudest looduslikest materjalidest. Samuti mängivad meie toodetes suurt rolli erinevad maalähedased toonid. Meie kliendid leiavad toodete seast laia valiku kaupu, mis on valmistatud taaskasutatud materjalidest, näiteks taaskasutatud pudelitest valmistatud köögimööbli uksed, taaskasutatud polüestrist tehtud vaibad, kardinad jne.