Ideaalne on sellist tööd teha suvel, sest värvieemaldustööks on vaja hästi ventileeritud ruumi. Jah, seda tööd saab teha ka siseruumis, aga siis tuleb avada aknad ja arvestada, et seal saab olema esimese variandi juures palju lihvimistomu ning teise variandi juures mõnevõrra toksilisi ühendeid. Kindlasti ära kasuta värvieemaldit keldris, sest paljud selles sisalduvad kemikaalid on õhust raskemad ning vajuvad maha. Vana värvi tuleb mööbliesemelt eeldatavasti maha üsna palju, on hea nipp siseruumides töötades laotada maha mitu kihti ajalehti. Kui põrand saab sodi täis, võta üks kiht ajalehti ära ning tööpaik on jälle puhas.

Kui mööbliese vajab ka parandamist, tee seda enne vana värvi eemaldamist: keera lahtised kruvid kinni, vaheta katkine lauajalg ära jne. Peale seda eemalda mööblitükilt kõik metalldetailid, mida eemaldada saab: käepidemed, dekoratiivsed elemendid, konksud jm.


Samuti võta välja sahtlid ja kõik muu, mis on mõeldud küljest ära tulema. Selliselt saad ühe suure eseme teha väiksemateks detailideks. Neid on aga kokkuvõttes lihtsam töödelda, kui ühte suurt tükki.
Hea nipp on mööbliesemest ka enne sellega midagi tegemist mõned pildid teha. Lisaks toredale „enne ja pärast“ võrdusele ei teki hiljem kahtlusi, kuhu mõni eemaldatud metallitükk nüüd käiski.

Eemalda vana värv

Selleks kanna poolvedel, geelja konsistentsiga värvieemaldi värvile nii, nagu pakendil kirjas on - tavaliselt 0,5-1 mm kihina. Tee seda kindlasti naturaalharjadest valmistatud pintsliga, sest tihtipeale sööb värvieemaldi sünteetilised pintslid peaaegu hetkega.


Poolvedel eemaldi on paksem ja ei aurustu nii kiiresti ära, seega on seda hea kasutada esimesena. Tänapäeval on saadaval väga efektiivseid värvieemaldeid, mis lahustavad peaaegu kõike tüüpe värve erinevatelt pindadelt.
Värvi eemalduse kiirus sõltub suuresti kemikaalist ja värvist, mida eemaldad. Kui viimane poole tunni jooksul mullitama ja pinna küljest lahti kooruma ei hakka, kraabi värvikihti õrnalt liivapaberiga, et eemaldi saaks puiduni tungida ning sealt värvi üles tõstma hakata.


Kui värv on pinna küljest lahti kobrutanud, lükka see lihtsalt pahtlilabidaga maha ning soovitatavalt ka kogu tööpinna puhtuse huvides pappkasti sisse. Nikerdused ja muud kohad, mis ei ole siledad, kraabi ettevaatlikult erinevate kraapijatega, messingharjaga ja terasvillaga värvist puhtaks. Kui leiad enese mõnda jonnakat värvitükki lahti kangutamas, pea hoogu! Sellega võid kahjustada puitu. Sellisel juhul kanna pintsliga värvieemaldit juurde, oota ja proovi uuesti. Kogu värvieemaldi kasutamise mõte on lasta kemikaalil töö sinu eest ära teha.


Kui kõik kohad tunduvad suuremast värvisodist puhtad, kuid mõningates pragudes on siiski värvi näha, kanna pintsliga peale vedelat värvieemaldit, ning hõõru kõik värvitükid puidult ära.
Hea nipp selleks on võtta üks jäikade harjadega pintsel ning kääridega viimase harjad kahe kuni kolme sentimeetristeks lõigata. Selliselt saad endale suurepärase tööriista värvi eemaldamiseks ebaühtlastelt pindadelt.
Värvi eemaldades töötle kõiki pindu võimalikult ühte moodi. Kemikaalid ja puidu hõõrumine terasvilla ning harjadega muudavad puidu imamisvõimet. Viimane võiks hiljem uut viimistlust peale kandes igal pool ühtlane olla, et viimistlus igal pool ühesugune jääks.


Peale värvi eemaldamist tuleb töödeldud pind ka puhtaks pesta. Tavaline vesi võib asja ära ajada eeldusel, et pesed ja kuivatad eseme kiiresti ära, kuid isegi siis riskid puidu, eriti tapikohtade ja võimaliku vineeri kahjustamisega. Kindlam variant oleks kasutada piiritust ning kogu pind puhta kaltsu või lapiga puhtaks pesta.

Lihvi kõik detailid üle

Selleks kasuta tasastel pindadel 150se liivapaberiga ekstsentriklihvijat. Lihvijatest saad lähemalt lugeda siit.
Ära suru tugevasti peale vaid lihvi tasakesi. Nikerdustel ja muudel ebatasasustel kasuta terasvilla või 150st liivapaberit. Lihvi seni, kuni tulemusega ise rahul oled ja pea meeles, et üle ei tasu lihvida. Peale lihvimist valmista puit viimistluseks ette, pühkides märja lapiga kogu pind lihvimistolmust puhtaks.

Kanna uus viimistlus peale

Soovitatav on viimistleda puitu kohas, kus on vähe tolmu ning keemiliste viimistluste puhul võimalikult palju ventilatsiooni. Valida on värvi, laki, šellaki, polüuretaani, erinevate vahade ja õlide vahel. Vali välja endale meelepärane viimistlus ja kanna see peale nii, nagu pakendil kirjas on.
Tõenäoliselt pead viimistlust mitu kihti kandma ja pärast iga kihi peale kandmist seda ka õrnalt lihvima. Selles ei ole midagi rasket. Pea lihtsalt meeles, et mitu õhukest kihti on palju parem, kui üks paks kiht.

Tööks läheb vaja:

• Pintsliga kantavat värvieemaldit (eelistatavalt nii poolvedelat, kui ka vedelat).
• Soovitud lõppviimistlust (värv, lakk, šellak, polüuretaan, vaha, õli jne...).
• Piiritust.
• Naturaalharjadega pintsleid.
• Pahtlilabidat.
• Erineva kujuga esemeid nikerduste seest värvi maha kraapimiseks.
• Väikest messingharja ja/või terasvilla.
• Kruvikeerajat metalldetailide eemaldamiseks.
• 150st liivapaberit.
• Ekstsentriklihvijat.
• Pappkasti.
• Puhast kaltsu või lappi.
• Kaitseprille.
• Kaitsekindaid (ostes värvieemaldit vaata, et viimane kinnastega keemiliselt ei reageeriks).
• Põlle (nahast keevitajapõll sobib suurepäraselt, kuna ei reageeri värvieemalditega).