Millised on kvaliteetse katuse eelised, mis aitavad algse investeeringu suurusest hoolimata aastakümnete jooksul kokku hoida?

Väiksemad igakuised eluasemekulud

Uue aastatuhande algusest on kulutused energiale ja sellest lähtuvalt ka jooksvad eluasemekulud peaaegu kahekordistunud. Kuna katus laseb soojust rohkem läbi kui seinad, on korralik katus ja selle soojustamine üks tõhusamaid vastumeetmeid soojakadu tekkimisele. Halvasti isoleeritud katus maksab raha. Päevast päeva. Kuust kuusse. Kvaliteetne katus kaitseb soojuslekete eest ning aitab suvel hoida temperatuuri jahedamana. Kvaliteetse katusega saavutad kulude kokkuhoiu oodatust kiiremini, tõstes samal ajal oma kinnisvara väärtust.

Vastupidav nii leitsakule kui ka pakasele

Meie kliimas peab katusekate olema vastupidav nii päikese ultraviolettkiirgusele, õhutemperatuuri kõikumistele –35 kraadist +35 kraadini, tuulele, vihmale, pakasele kui ka lumele.

Katuse ebapiisav isolatsioon võib tekitada talvel lume liialt kiiret sulamist ja jääpurikaid, isegi miinuskraadidega. Purikad tekivad, kui majast tungiv soe õhk sulatab osa lumest, vesi voolab alla räästa servani, kus külmub uuesti. Teraskatus on ideaalne just põhjamaisesse kliimasse ja ka Ruukki pinnakatted on välja töötatud kestma just neis oludes.

Vastupidavuse tagab tervik, mitte ainult katuseprofiil

Katus ei koosne pelgalt katuseprofiilist. Kõik katuse osad alates kruvidest kuni turvatoodeteni on olulised. Igal osal on tähtis roll, et tagada katuse ohutus, vastupidavus ja stiilne välisilme.

Toimiva katuse eelduseks on erinevate osade hoolikas valimine ning nende osade omavaheline funktsionaalne ja visuaalne sobivus. Katusesüsteem peab vastama erinevatele ja mitmekülgsetele vajadustele isolatsiooni, hüdroisolatsiooni, ventilatsiooni ja vastupidavuse osas.

Aluskonstruktsioon, tuulutus, aluskate, sarikad, roovitus ja kõik muu peab olema korralikult tehtud. Kui paigalduse käigus on tehtud vigu, võivad ajahetkel x ilmneda olulisi kulutusi kaasa toovad probleemid.

Katusealune peab olema hea ventilatsiooni ja vettpidava aluskonstruktsiooniga, kuna soojustuse ja katusematerjali vahele tekkinud kondensaat ei tohi tekitada kahjustusi. Niiskuse ilmumisel võivad kannatada mitte ainult puidust sarikad ja mantlielemendid, vaid ka soojust säilitav kiht.

Kvaliteetne katus kaitseb soojuslekete eest ning aitab suvel hoida temperatuuri jahedamana.

Kvaliteediga kaasnev garantii

Katust valides tuleks võrrelda ka materjali ja paigalduse garantiitingimusi ning vastupidavuse esteetilist (üle värvimise vajadus) ja tehnilist poolt. Sõltuvalt katusekattematerjalist ja kvaliteediklassist on tootjate garantiiajad erinevad. Ruukki katuste puhul on tehniline garantii sõltuvalt kvaliteediklassist 30 kuni 50 aastat. See katab toodet läbiva korrosiooni, mis tähendab, et garantiiajal ei teki tootesse roostest põhjustatud auke. Lisaks kehtib garantii kõikidele toote pinnakatte kvaliteeti puudutavatele tootmisvigadele. Esteetiline garantii katab toote pinnakatte kestendamise, pragunemise või koorumise ja/või olulise ning ebaühtlase värvimuutuse.

Katus kui keskkonnasõbraliku energia tootja

Tänapäeval võib igast katusest saada keskkonnasõbraliku energia tootja. Päikesepaneelide puhul on tegemist ühekordse investeeringuga, mis aitab hoida hoone ülalpidamiskulusid madalamal tasemel ja selle pealt isegi tulu teenida. Lisaks saab päikesepaneelidega suurendada oma energiasõltumatust, et elektrikatkestuse ajal vool siiski säiliks.

Paneelid saab lisada kas pärast katusepaigaldust või siis kaaluda juba katusekattematerjali sisse integreeritud päikesepaneele. Viimast lahendust pakub innovaatiline Roofit.solar, kelle päikesepaneelidega katus on visuaalselt äärmiselt nauditav. Eemalt vaadates ei saagi aru, et katus elektrit toodab!

Taaskasutus pärast eluea lõppu

Mõelge ka sellele, mis saab siis, kui katus on oma elu ära elanud. On teatud katusematerjalid, mida ei tohi visata teiste ehitusjäätmete või olmeprügiga ühte konteinerisse. Näiteks tuleb olla valmis eterniitkatuse utiliseerimisel kaasnevateks lisakulutusteks. Pealegi tuleb jälgida piirkondi, kus erinevaid materjale nende eluea lõpus vastu võetakse. Samal ajal on turul materjale, mida saab taaskasutada ja uuesti ringlusse lasta. Näiteks teraskatust saab müüa ümber töötlemiseks vanametalli kokkuostu.

PRAKTILINE NÕUANNE! Jälgi kvaliteediklassi abil katusematerjali vastupidavust

Katuse paigaldamise maksumus ja kestvus sõltuvad suuresti valitud katusematerjalist. Mida kõrgem on kvaliteediklass, seda kauakestvam on ka lahendus. Ruukki katusetooted on jaotatud nelja klassi vastavalt tehnilistele omadustele.

Nendeks on näiteks:

  • ultraviolettkiirguse (UV) taluvus, mis tagab värvitooni säilimise;

  • kriimustuskindlus, millest sõltub värvkatte eluiga;

  • korrosioonikindlus;

  • temperatuuritaluvus;

  • pinnakatte paksus ja struktuur;

  • püsivus puhtana ehk hooldusvajadus;

  • esteetiline ja tehniline garantii;

  • materjali poorsus.

Ruukki abiga võite olla kindel, et teie katusevahetus saab olema lihtne, kiire ja meeldiv. Kui soovite, et teeksime teile katuse hinnapakkumise, täitke siin vorm ja me võtame teiega ühendust.

Jaga
Kommentaarid