1. Kaeva ainult siis, kui seda on väga vaja

Umbrohuseemned on igal pool mullas. Kaevamisel pääsevad sügavamal olevad seemned kõrgemale ja nii on neil lihtsam kasvada tugevaks umbrohutaimeks, sest nad saavad rohkem valgust ja vett. Kui kaevad aias, siis ära jäta ühtegi kohta lahtiseks. Istuta sinna kohe midagi või kata auk kohe kinni.

2. Kasuta multši

Kui katad mulla multšiga, ei saa umbrohuseemned piisavalt päikesevalgust ja umbrohi ei hakka kasvama. Multšikiht võiks olla umbes 5 cm paksune. Oluline on aeg-ajalt olemasolevale kihile uut multši lisada, sest aja jooksul multšikiht kulub ja valgus paistab sellest rohkem läbi. Mida rohkem valgust, seda paremini saab ka umbrohi kasvama hakata.

Kui soovid kindel olla, et multš liiga palju valgust läbi ei laseks, siis kata muld enne selleks mõeldud kattega ja pane multš kattele. Kohad nagu puude ja põõsaste ümbrus on tõenäoliselt sellised, kus kaevamist tuleb harvem ette. Sinna tasuks panna tugev kangas. Samas on tähtis jälgida, et riidele ei koguneks liialt mulda või teisi orgaanilisi aineid, sest muidu hakkab seal kasvama umbrohi seemnetest, mis on sattunud sinna lindude väljaheidetega.

3. Kõpla, kui on kuiv, ja tõmba, kui on märg

Kui õues on vihma sadanud ja maapind on märg, siis võta kindad ja korv ning mine umbrohtu juurima. Mõningaid umbrohusorte on väga hea välja juurida vana kahvliga, orasheina ja võililli on millegi muu, kui labida või kühvliga võimatu kätte saada.

Kui õues on kuiv ja lõikad pinnal oleva umbrohu juure juurest maha, siis see kuivab ja sureb ära. Kui pinnasel on rohkelt multši, kasuta vana lihanuga, et kahjustada umbrohu juuri. Peale noaga toimetamist kata koht multšiga kinni.

NIPP: Umbrohu komposteerimisel loeb kuumus. Pane välja juuritud umbrohi kompostihunnikusse või prügikasti. Võid kasutada ka musta prügikotti ja asetada selle kohta, kus sellele paistab päike peale. Oluline on see, et keskkond oleks kuum, sest nii välja juuritud umbrohul on seemned ja nendest võivad idaneda järgmised kurja juured. Samas võid välja juuritud umbrohu ka lõkkes ära põletada.

4. Lõika pea maha

Kui juurimine pole mingil põhjusel võimalik, lõika umbrohul pea maha. Nii on juured sunnitud kasutama oma varusid ja see takistab neil levimist. See aitab näiteks ambroosia ja kassitapu puhul. Umbrohu eemaldamiseks on mõistlik kasutada umbrohunäpitsat või teravat nuga, mis lõikab umbrohu hästi lühikeseks.

5. Istuta taimed lähestikku

Nii on võimalikult suur osa mullast päikese eest varjatud. Kui mingid taimed soovitatakse istutada kõrvuti, siis võid need tegelikult istutada neljandiku võrra üksteisele lähemale. On tähtis, et kui taimed kasvavad suuremaks, ei varjaks nad üksteist ega kasvaks teineteise peale.

6. Ära kasta umbrohtu

Kui paigaldad multši alla niisutustoru, saad sättida selle nii, et soovitud taim saaks niisutatud ja umbrohi jääks veeta. Enamasti väheneb umbrohu levik kohas, kus umbrohi ei saa piisavalt vett, umbes 50-70 protsenti. Samas ulatuvad kassitapu ja orasheina juured väga sügavale. Seetõttu on neil kergem vett imada.

Teadlaste sõnul levitavad umbrohutaimed vähem seemneid, kui muld on toitainetest läbi imendunud. Miks see on nii, on teadlastele lõpuni selgusetu. Ühe teooriana pakutakse, et kui pinnases on rohkelt toitaineid, tajuvad umbrohuseemned, et neil pole justkui ülesannet

Allikas: finegardening.com