Üks võimalus on hankida koju korralik konditsioneer ja lasta sel päevad ja ööd uhada, kuid kui puudub soov suuremat väljaminekut teha ja suuri elektriarveid saada, siis saab ka soodsamalt kodus talutava õhkkonna luua.

Kokka õues

Kui vähegi võimalik, ära pane oma praeahju ja pliiti tööle, vaid grilli õues või söö midagi, mida sa keetma-küpsetama ei pea. Pliit ja ahi on kõige ehtsamad küttekehad ja toa kütmine on viimane asi, mida sa praegu tegema peaksid.

Hoia uksed ja aknad kinni

Palavaga tuleb esimesena pähe mõte kõik aknad lahti teha. Kui aga õhutemperatuur õues on 30 kraadi, tuleb soe õhk pigem hoopis õuest tuppa ja tõstab ka tubast temperatuuri. Seetõttu hoia uksed ja aknad kinni või siis mikrotuulutuses, mis laseb õhul pisut liikuda, aga temperatuuri oluliselt ei tõsta.

Hoia kardinad ees

Aknaklaas, millele päike peale paistab, mõjub kuumal suvepäeval nagu korralik küttekeha. Võta kasutusele lõunamaadele omased nipid ja tõmba akende ette paksud kardinad või keri kõik rulood julgelt alla. Kui elad eramajas, siis ei tasu ka välisust aiatoimetusi tehes lahti unustada.

Tõmba kõik ebavajalikud elektritarbijad seinast välja

Enamik kodumasinaid, mis on elektrivõrku ühendatud, eritavad sooja. Tõmba need seinast välja. Külmkapp ja ventilaator jäta muidugi sisse.

Pane vaip kappi jahedamaid aegu ootama

Kui sul on kodus kivipõrandad, siis tea, et need pakuvad kuumal suvepäeval suurepärast jahutust. Vaibad võid põrandalt rulli keerata ja jahedamaid ilmu ootama jääda.

Kasuta puuvillast voodipesu ja tatrapatja

Jäta satiin ja siid külmemateks aegadeks ning kasuta praegu puuvillaseid linu. Need hingavad ja jahtuvad kiiremini kui mõni muu materjal. Eriti kaval nipp on panna linad enne voodisse minemist mõneks ajaks külmkappi. Iseasi kui kaua need jahedad püsivad, aga uinumist kergendavad nad igal juhul. Ja kui sa siiani tatrapadja usku pole, siis proovi seda nüüd. Tatrapadi ei lähe kuumaks ja sa magad rahulikult hommikuni välja.

Maga põrandal

Kui asi päris hulluks läheb, maga põrandal, kus õhk on pisut jahedam. Saunaski on lava põrandast tükk maad kõrgemal ja samal põhjusel peaksid sa palavaga magamistoa lavalt ehk oma voodist põrandale kolima.

Sama kehtib mitmekorruselise maja kohta – kui su magamistuba on teisel korrusel, siis koli kuumematel öödel alumisele. Iga väike nipp on kuumal ööl abiks, kui pead hommikul tööle minema ja värske näoga koosolekul istuma.

Ning jah – praegu peate armsamaga eraldi voodites magama, sest kahekesi koos tõuseb kehatemperatuur ja teki all on kahekesi veelgi palavam, kui seal üksi oleks. Üksi on voodis ka rohkem ruumi, nii et saad oma kleepuvad jäsemed kenasti laiali laotada.