Maja on nii kaugel, et terve esimese korruse põrand on välja lammutatud. 24-aastase ehituskogemusega spetsialist ütles, et selleks kulub kaks päeva. Ei kulunud. Selleks kulus viis tervet tööpäeva, üks läbipõletatud autosidur ja palju närve, aga tehtud see ometi sai! Välja said lõhutud kõik uksed-piidad-lengid ja põrandalt ära pühitud iga viimne kui betoonipudi.

Põrand lammutatud, nüüd vaja käed käima panna ja labidat lükata!

Paralleelselt käivad elektritööd ja nüüdseks on eemaldatud peaaegu ka kogu vana torustik. Ja nii mul ei jäägi üle muud, kui oodata.. ja iluleda ehk teha asju, mis on lihtsad, ilusad, ODAVAD (!) ja nunnud. Asju, mille puhul ma ei tunne, et puudu jääb jõust, pikkusest ja süleruumist. Seepärast ongi „ilulemine“ mu lemmikosa. Olen saanud üksjagu pahteldada, koristada ja veelkord koristada, aias toimetada ja mõne DIY-projektigi korda saata.

Kuna mul kasvuhoonet pole, aga keldris oli vanast omanikust hulk puidust kaste, tegin väiksed peenrakastid, kus on hea maitserohelist, salatit ja muid taimi kasvatada. Nii mul kasvavadki neis kastides nüüd lehtpeet, basiilik, koriander, rukola, kirsstomatid ja suvikõrvits. Tagaaias vohab igasuguseid erinevaid taimi, mille nimesid ma ei tea ja üks päev näiteks avastasin, et peenra sees on peidus kivitrepp. Selle platsi kordategemine tundub aga pigem järgmise kevade muusika. Unistan, et ehk on siis juba võimalik lihtsalt näpud mulda surgata ja kiirustamata aia kallal toimetada. Loodetavasti jõuan selleks ajaks end aiateemadel rohkem harida, sest alles eelmine nädal pidasin naistenõgest mingiks mündiliseks ja päevaliiliaid kaugelt vaadates iiristeks. Vähemalt ma õpin. Iga päev midagi väikest.

Üks suur asi, mis tuleb veel selle suve jooksul kindlasti ära teha, on ülemise korruse vannitoa laialivõtt. Seal on vaja WC ja vannitoa vahelt ära lõhkuda sein, võtta üles põrand ja laiendada vannituba veelgi ühe magamistoa seinaniši arvelt. Tegin natuke algust, aga ega see lihtne olema saa. Keset vannituba tahab hiidtorusse joosta katusevesi ja nagu allolevast videost näha, tahab see aeg-ajalt ka lekkida. See toru läheb alla keldrisse ja sealt edasi maapinda, kus ta mõnusalt ülesmäge jookseb, et kõik kogunev mittevesi nagu lehed ja muu jama seal torus kinni istuda saaks. Sellepärast see toru mingil ajahetkel umbe on läinud ja veekahjustus oli lihtne tulema. Igal juhul tuleb vannituba laiali võtta, uuesti kokku ehitada, põrandaküttetoru maha panna ja betoon peale valada.

Sama ootab ka alumise korruse põrand. Kui see valatud saab, teen esmalt korda WC, mis tuleb ikka minule omaselt kirjumirju. Panin isegi pinnapealse moodboardi kokku. Tapeedi tellisin -15% jaanisoodukaga, IKEA segisti ja pinnapealse valamu leidsin Facebooki Marketplace'ist, kokku 80€ eest. Voodrilauad on olemas kunagisest laeteost, need on vaja pooleks lõigata ja sinakasroheliseks võõbata. Lamp ja peegel on IKEA valikust, neid mul veel pole ja valamukapi otsingutel olen samuti. Kapp saab kindlasti olema taaskasutus, sest kellegi vana on ikka kellegi uus. Eks siis näha ole, milline lõpptulemus olema saab!

Ettekujutus Segasummakodu värvikirevast WC-st.

Lemmikprojektiks aga siiani on mu magamistoauks. Kogu majas olid tegelikult samasugused puituksed, korralikud, aga lihtsalt koledad. Vähemalt minu maitsele. Altkorruselt tuli need ära võtta, aga teisel korrusel plaanin neid lihtsalt silmale ägedamaks tuunida. Igasugune uste ja seinte liistudega ülelöömine on praegu ülipopulaarne ja kusjuures Valmiera Depos oli selliste DIY-projektide jaoks lausa eraldi sektsioon. Sealt sai igas mõõdus kandilisi ja ümaraid liiste ja isegi terveid paneele, millega näiteks sahtlite esikülgi katta. Minu uks sai selline!

Magamistoas on tegelikult ära veetud uued elektrijuhtmed ja suurem osa seinast on mul ka pahteldatud. Põrandate ja lagedega ma esialgu midagi ei tee, see jääb tulevikku. Võimalik, et värvin kumbagi. Tapeet on juba soetatud ja ootab seinapanekut. Tuleb veel seinad ära lihvida ja tundub, et leidsingi just siin kirjutades endale järgmise projekti, mida põranda- ja torutööde saateks teha. Saaks veel nüüd nii, et ei peaks tööl käima, aga samas saaks palka ja et igas päevas oleks vähemalt 50 tundi. Küll siis saaks hea.