Vale ehitusfirma valimine

Nagu paljud ehitusega kokku puutunud inimesed väga hästi teavad on korraliku ehitusfirma valimine kvaliteetse töö aluseks. Ehitusfirma kontrollib kõike, mis on ehitusega seotud, seega peavad firma esindajad olema head suhtlejad, alati saadaval ja projekti pärast elevil. Enne ehitusfirma valimist tuleks tutvuda selle firma eelnevate töödega ja varasemate klientide hinnangutega. Kindlasti võiks tutvuda ka ehitusettevõtte taustaga. Küsi hinnapakkumisi, võrdle hindu ja jälgi, mis olukord on ehitusturul. Ehitusfirmast oleneb väga palju ja on oluline teha koheselt õige valik.

Vale asukoht

Olenemata sellest, kas plaanid uue kodu ehitada olemasolevale maatükile või mõnda enda jaoks tundmatusse kohta on asukoha valimine väga oluline. Külasta asukohta mitmel korral ja võimalusel eri aastaaegadel, jaluta ringi ja tee pilte, sest see võimaldab paremini mõista, milline on sealne valgus, liiklus, naabrid ja müra. Tulevikku ei ole võimalik ette näha ja kunagi ei tea, mis muudatusi hilisemalt ette võib tulla. Seetõttu, enne kui ostad maatüki ja ehitad sinna oma kodu tuleb veenduda, et saad seda maksimaalselt nautida.

Eeltöö tegemata jätmine

Paljud inimesed ei tee uut kodu ehitades piisavalt eeltööd ja alustatakse planeerimisega teadmata, kas see kõik ka hilisemalt vajalikuks osutub. Enne kodu planeerimist võiks internetis inspiratsiooni koguda või ajakirju sirvida, et näha, mis valikud üldse olemas on. Tuleb uurida, millised on hinnad, kui praktiline ja jätkusuutlik soovitu on ja kas ehitis üldse piirkonda sobitub. Kindlasti tasub konsulteerida arhitektiga. Kui liiga hilja mõistetakse, et tehtud on vale valik, siis on juba raske midagi muuta.

Ratsionaalsuse puudumine

Kahjuks on neid olukordi palju, kus inimesed muutuvad uut kodu planeerides ebaratsionaalseks. Eelarve osas peab mõistlik olema, sest kulud võivad muutuda ka ehitamise ajal ja reeglina maksab selle kinni tellija. Suhtu ehitusele kuluvasse aega mõistvalt, sest majad ei valmi üleöö ja ehitamise kiirus oleneb paljudest teguritest. Ära unusta, et isegi piiramatute majanduslike vahenditega ei ole võimalik saada kõike, sest ehitusel peab arvestama ka seaduste ja erinevate regulatsioonidega.

Tormakas suhtumine

Üldjuhul tahavad inimesed võimalikult kiiresti oma uude koju sisse kolida, mistõttu võidakse teha vigu. Isegi kui oled leidnud enda jaoks parima ehitusfirma, kiputakse kiirustama, kui asi puudutab materjale, paigutust või pealtnäha ebaolulisi detaile. Kiirustades ei mõelda korralikult läbi näiteks seda, kas magamistuppa paistab päike hommikul või õhtul. Võib-olla soovitakse tulevikus mõnele toale anda hoopis teine funktsioon kui algselt planeeritud ja siis võib tekkida küsimus, kas see on võimalik. Need on detailid ja otsused, mille peab korralikult läbi mõtlema.

Vale materjali kasutamine

Ehitusfirmad teavad, kuidas saada kõige asjakohasemaid materjale parima hinnaga. Tuleb mõista, et graniidist tasapinnad, puidust põrandad või kivist kaminad võivad olla kallid. Pole otstarbekas osta midagi, mida viie aasta möödudes soovitakse juba välja vahetada. Mõtle hoolega läbi, mis koormusele peavad kasutatavad materjalid vastu pidama, kui kiiresti hakkavad kuluma või kui mugav on neid puhastada.

Omanikujärelevalvet ei maksa alahinnata

Ehitamise planeerimisel ja ka tööde ajal on väga palju erinevaid detaile, millel tuleb silma peal hoida. Tasub meeles pidada, et omaniku kohus on tagada ehitise ehitamise üle asjatundlik omanikujärelevalve ja ehitusloakohustusliku ehitise üle võib omanikujärelevalvet teostada vaid kvalifikatsiooninõuetele vastav isik. Kindlasti tasub kaaluda omanikujärelevalve kaasamist ka ehituseelsetesse protsessidesse, et järelevalve spetsialist saaks olla abiks nii planeerimisel kui ka ehitaja leidmisel jms.

Suhtlemise puudumine

Kodu ehitamiseks on vaja ehitajaid, järelevaatajaid, elektrikuid, maalreid, paigaldajaid jne. Ole nendega pidevas suhtluses, eriti ehitajaga, kes vastutab kõikide detailide eest. Võib-olla tekib ehituse ajal mingeid probleeme, millega on vaja kohe tegeleda ja selleks peavad mõlemad pooled olema kergesti kättesaadavad.

Mugavustega koonerdamine

Eestlased on võrdlemisi tagasihoidlikud ja sagedasti soovitakse oma kodu rajamise maksumust mugavuste arvelt alandada. Oma kodu peaks pakkuma siiski teatud luksust, kuna see on siiski koht kus end hästi tunda ja lõõgastuda. Näiteks oma majale ehitusjärgne ventilatsiooni, rõdu, sauna, basseini vms rajamine võib hilisemalt olla kordades keerukam ja kallim.

Allikas: Hange.ee