Nõuandeid terrassi paigaldamiseks

Terrass peaks arvestama päikese liikumisega, et püüda kinni võimalikult palju päikesekiiri.

Kuldne reegel terrassi planeerimisel: terrass peaks arvestama päikese liikumisega, et püüda kinni võimalikult palju päikesekiiri. Veel peaks vaatama, et terrass ei jääks tuulekoridori, sest jaheda tuule käes ei taha keegi pikalt aega veeta. Samuti tasub terrassi ehitamisel mõelda maapinnale – kui pehme see on, kas vajub raskuste all jne. LIFTO terrassikandur sobib ideaalselt kohtadesse, kus maapind on terrassi paigaldamiseks liiga ebaühtlane, kuna kandurit on võimalik reguleerida millimeetri täpsusega. Kuni 295 mm kõrguste erinevuse puhul saab kasutada vaheadaptereid ehk kõrgendusi, mis pakuvad nii kokkupanekul kui ka ladustamisel maksimaalset paindlikkust. X-kujulise alusplaadi asendit on võimalik muuta vastavalt vajadusele ja spetsiaalne vorm võimaldab servade lähedast paigutamist, näiteks seina vastu või paralleelsete talade tihedat asetamist laua otste ühendamiseks.

Terrassikandur LIFTO

Vali õige materjal

Hetkel on terrassiehituses trend kasutada kõvapuitu, sest on aru saadud, et termosaar, lehis ja mänd, mida terrassi ehituses tavaliselt kasutatakse, on oma tiheduselt keskpärased ja jäävad vastupidavuselt alla kõvapuidust puiduliikidele nagu ipe, cumaru ja garapa. Näiteks männi, lehise ja termosaare erikaal on ca 300–600 kg/m³, tammel ca 600 kg/m³. Eksootilistel puiduliikide, nagu ipe, cumaru ja garapa aga lausa 900–1100 kg/m³. Lisaks puuduvad väärispuidust terrassimaterjalil oksakohad, need ei aja pindu ega vaiku ja neid ei immutata kemikaalidega.

Terrassimaterjal Red Cumaru

Kinnitussüsteeme on erinevaid

Sama oluline, nagu on terrassimaterjali valik, on ka õige kinnitussüsteem. Aeg on edasi läinud ja turule on jõudnud väga palju erinevaid häid terrassi kinnitussüsteeme nagu klamberkinnitus, distantsvahe kinnitussüsteem jne. Klamberkinnituse vaieldamatu eelis on, et terrassi pealmisele poolele ei jää ühtegi kruvi. ASi MASS tootevalikus on saadaval varjatud terrassi kinnitussüsteem DILA nii mustade kui ka roostavabast terasest klambritega.

Terrassiklamber DILA

Üldised paigaldamise reeglid

1. Läbi laua kruvikinnituse puhul soovitame kruviaugud ette puurida versengpuuriga, kuna eksootiline puit on väga kõva ja vastasel korral võib kruvi murduda.
2. Jäta piisav vahe puidu paisumiseks (soovitame ca 8–10 mm terrassilaua vaheks). Seda selleks, et tagada piisav paisumise ruum ja õhuringlus, mis soodustab terrassi kiiret kuivamist.
3. Aluslaagiks soovitame kasutada eksootilist väärispuitu, näiteks Angelim Pedrat või Mandioqueira Escamozat. Siis on eksootilise terrassipuidu paisumine ja kahanemine võrdne aluslaagi paisumise ja kahanemisega.
4. Aluslaagi sammuvaheks võiks jääda 350–500 mm.

Väga hea abimees terrassi ehitamisel on veel GUMO D kummiriba, mis on mõeldud piisava õhutusvahe tagamiseks aluslaagi ja terrassilaua vahel. Kummiriba saab kasutada tavameetodil läbi terrassilaua kruvimisel. 15 mm laiune kummiriba fikseeritakse aluslaagi keskkohta. GUMO D kummiriba kaitseb kruvisid kõverdumise eest, mis võib juhtuda terrassilaua paisumisel ja kahanemisel. Kummiriba peab vastu tugevale survele ja absoreerib kruvi kinnitamisel erinevast tõmbetugevusest tekkida võivad terrassipinna ebatasasused.

GUMO D kummiriba

Terrassi hooldus

Väärispuidust terrassimaterjalil oksakohad praktiliselt puuduvad, need ei aja pindu ega vaiku ja neid ei immutata kemikaalidega.

Selleks, et uus terrass vastu peaks ja kaunina püsiks, peab seda aeg-ajalt ka hooldama. Väärispuidust terrassi tuleb hooldada spetsiaalse eksootilise väärispuidu õliga, sest eksootilise puidu tihedus on suurem ja õli imenduvus on teistsugune kui Euroopas kasvavatel puudel. Terrass tuleb enne kasutuselevõttu puhastada ja õlitada 3–4 korda järjest. Pärast õlikihi pealekandmist tuleks oodata 20–30 minutit, kuni õli on puidu sisse imendunud. Kui puidul on pärast õli kuivamist niiskust hülgav kiht (veepiisad moodustavad materjali peal tilgad), siis on see täielikult terrassiõliga küllastunud. Üleliigne õli tuleks puuvillase lapiga ära pühkida. Kui üleliigne õli pinnale jätta, siis jääb terrass laiguline. Selleks, et terrass püsiks aastakümneid ilus tuleb terrassi õlitada kaks korda aastas. Parim aeg selleks on varakevadel, kui õhutemperatuur on üle +10 kraadi. Ilm võiks olla tuulevaiksem ja mitte vihmane, sest kui värskelt õlitatud pinnale sajab vihm, jäävad hiljem näha veelaigud.

Eksootilisest puidust terrassid kestavad aastakümneid, aga selleks, et nende värv ja ilme ei tuhmuks, soovitame aeg-ajalt (näiteks 5–8 aasta tagant) terrassipind lihvpaberiga üle lihvida. Lihvimiskordade vahel tuleb terrassi pinnalt ära pühkida tolm, kasutades selleks spetsiaalset pehmet lappi, ja viimaks enne õlitamist puhastada pind korralikult ning seejärel terrass 2–3 korda õlitada.

NB! Kasutatud lappe mitte jätta terrassile vedelema. Lapid tuleb kindlasti kokku korjata ja panna veeämbrisse või õhukindlasse anumasse, kuna õliga imbunud lappidel on isesüttimise oht!

AS MASS on üks suurimaid puitmaterjalide edasimüüjaid Balti regioonis, kust leiad kõik vajaliku terrassi ehitamiseks.

Nende laokompleksid ja müügipunktid asuvad Tallinnas Kalda tänaval ja Tartus.

Jaga
Kommentaarid