Boonusena saad saad järgnevatel aastatel kingituseks maksimaalsed saagid kõikidelt oma viljapuudelt, marjapõõsastelt ja kasvuhoonekultuuridelt. Ja tasub ka teada, et mesilasi pole põhjust karta — kõik metsikud mesilased ja erakmesilased on inimesele ja lastele täiesti ohutud. Maamesilased küll suudavad teoreetiliselt nõelata aga teevad seda ainult väga ekstreemses olukorras. Nende torge pole sugugi valusam kui kodumesilase torge. Maa-mesilasi võib isegi julgesti pihku püüda ja õrnalt ilma pigistamata peos hoida ja nad ei nõela ka selle peale. Aga nüüd nippide juurde, mille abil mesilinnud oma aeda meelitada!

1. Loo oma aeda metsiku looduse nurk

Kui sinu aias on lõuna suunas avanev nurk, siis võid kaaluda selle jätmist puutumatu metsiku nurgana. Sellest võib kujuneda suurepärane looduslik elupaik päikest armastavatele erakmesilastele. Võid ainult kõrgekasvulised rohupuhmad eemaldada ja siis nurga aastateks puutumata jätta.

2. Paku neile turvalist varjunurka

Liikumisradadest kõrvale jäävad varjulised aianurgad on eriti atraktiivsed just sumisevatele maamesilastele. Lisa maapinnale paar tagurpidi pööratud vana keraamilist lillepotti ja paradiisinurk ongi loodud.

Kõige tõhusam ja praktilisem on paigaldada aeda mesilase ja kiletiivaliste majad, sest neid asustavad putukad kõige meelsamini ja nad kestavad palju aastaid.

Võid mesilindude hotelli omale osta, aga ka ise teha. Näiteks võid võtta tammepuust või saarepuust klotsi ja puurida sinna sisse erineva läbimõõduga auke (mitte lõpuni läbi). Augud võivad olla alates 5mm kuni 10mm läbimõõduga. Samuti võid siduda kokku pundi peenikesi bambuse varsi. Riputa need majad näo kõrgusele päikesepaistelisele kohale.

Kui koht neile sobib, siis kolivad sinna sisse nn üksikmesilased ehk metsikud mesilased. Need on sellised väikesed mesilased, keda me tavaliselt ei märka ja kes elavad mitte suurte kolooniatena, vaid üksikute peredena. Paraku sõltub just nende mesilaste tolmeldamisest kogu planeedi taimestiku ja ka inimkonna saatus.

NB! Kui tahad teha sel teel suurema sammu ja pakkuda lastele erilist põnevust, siis paigalda aeda üks või paar spetsiaalset maamesilase taru. See on väga vajalik maamesilastele aga see on ka uskumatult põnev hobi. Oled nagu mesinik, aga ei pea selleks ise suurt tegema. Ainult jälgid koos lastega põnevat protsessi.

3. Istuta õitsvaid taimi

Hoolitse selle eest, et sinu aias õitseks kogu kevade jooksul kogu aeg midagi. Pea meeles, et üliaretatud topeltõielised uudissordid ei sisalda nektarit ja seega putukate jaoks pole neil mingit väärtust. Eelista looduslikke taimi ja vanu sorte- nii põõsaid kui püsikuid ja lilli. Selline ümberkorraldus muudab aia ainult põnevamaks ja õiterikkamaks.

Suvistest õitsejatest isegi olulisemaks peetakse kevadise nektarisaagi olemasolu. Tolmeldajatele on ülioluliseks üllatuslikul kombel pajud. Lillede istutamisel kehtib lihtne reegel - mida lõhnavam õis, seda rohkem nektarit. Eriti armastavad mesilinnud monardasid ja akakapsaid − need on head taimed eelkõige pika õitseja tõttu. Heaks valikuks on ka kurerehad ja kurekellad, kukeharjad ja vägiheinad, bergeenia, ogaputk, kassisaba ning tähtpea, Head mummumagnetid on ka maitsetaimedena tuntud liivatee, pune ja salvei.

4. Vali peenrasse õiged putukasõbralikud lilleliigid

Järgmine kord kui aianduskeskust külastad, siis liili valides mõtle nagu mesilane. Paljud aretatud uudisliigid on väga tihedate topeltõitega, mis ei võimalda mesilasel kuidagi õie sisu kallal epääseda. Ära neid vali. Vali avatud õieehitusega lilli ja õitsevaid taimi. Vahest on aiandis lausa siltidel märgid peal, millised lilled on mesilaste sõbralikud. Siis on asi väga lihtne. Küsi ka müüjalt nõu.

5. Istuta potililli ja potis õitsevaid püsikuid

Kui sul on tõeliselt väike aed või on kasutada kõigest rõdupind või terrass, siis istuta õitsevaid taimi pottidesse ja konteineritesse. Nii on kergem väikesel pinnal organiseerida ja ära õitsenud õitega taimede potte tahaplaanile ümber tõsta. Rõdul või terrassil riputa kiletiivaliste majad otse maja seinale või rõdu piirdele.

6. Ärge unustage jootmist

Isegi putukad peavad jooma. Suurtes kivides olevad väikesed lohud või linnuvannid, mille sisse on paigutatud suur kivi ja mis on veega täidetud, loovad mesilastele koha, kus nad päikeselisel päeval juua saavad. Samuti on aiatiigid paljudele loomadele ja putukatele vajalikud veeallikad. Muide, kas teadsid, et paljud mesilased vajavad vett mitte ainult joomiseks, vaid eelkõige oma pesade ehitamiseks? Nad kasutavad vett kärgede kaanetamiseks.

Ja lõpuks võib olla kõige tähtsam soovitus:

7. Loobu oma aias igasugustest taime- ja putukamürkide kasutamisest

Kõik keemilised taimekaitsevahendid hävitavad putukaid, liblikaid ja mesilasi. Mõnede toime võtab veidi rohkem aega aga nad kõik tapavad. Kõige kurvem on see, et nad ei lagune ega kao ka pinnasest mitte kuskile. Eesti mesilastest leiti sellel aastal tehtud proovides üle paarikümne erineva mürgi mida kasutati viimane kord Eestis üle 40 aasta tagasi.

Kasuta kavalaid looduslikke vahendeid kahjurite kontrollimiseks. Kui teatud taimerühmi koos kasvatada, siis hoiab kahjurid lihtsalt eemal. Näiteks tagetesed tomatite kõrval kasvades hoiavad eemal lehetäid, kilptäid ja teised erinevad tomatikahjurid; Küüslaugud rooside vahel hoiavad eemal villtäid jne. Vaata lähemalt aiandusteatmikest. Väga tõhusad on erinevad taimeleotised profülaktika mõttes nagu näiteks nõgesevarte leotis ja teised. Samuti pane oma aeda heldelt pesakaste lindudele ja samuti varjendeid kiilassilmadele ja kõrvaharkidele. Viimased hoiavad lehetäid ja punased kedriklestad aias kontrolli all.

Allikad: Rodoaed.ee blogi, Maakodu arhiiv, Husqvarna