Haiku nime kandav kodu on arhitekt Marko Simsiö, sisearhitekti Maru Hautala ja maastikuarhitekti Asako Hashimoto tiheda koostöö tulemus. Marko Simsiö on auhinnatud noor arhitekt, kes on spetsialiseerunud jätkusuutlikkust edendavale disainile. Honka jaoks projekteeritud elamu on kaasaegne ühekorruseline palkmaja, mis on inspireeritud jaapanlikust esteetikast. Ka õueala on kujundatud jaapani stilis ning sobitatud kokku põhjamaise maastikuga. Interjöör on samuti inspireeritud Jaapanist - domineerivad rahulikud toonid, lihtsad ja askeetlikud vormid ning naturaalsed puitpinnad.

Honkarakenteeni peaarhitekti Anne Mäkineni sõnul on maja projekteeritud ümbritsevat loodust silmas pidades. “Oleme püüdnud kaitsta krundil olevaid puid ja piirkonnale omaseid kivimeid võimalikult suures ulatuses. Hoonet ümbritsevad terrassid kohanduvad lainelise kivipinnaga. Arvan, et maja on heaks näiteks sellest, kuidas hooneid saab loodusega ühildada.“

Maja puhul avaldavad muljet mitmed nutikad tehnilised lahendused. Ehituses on kasutatud vaid M1 sertifikaadiga madala emissiooniga materjale, uuenduslikku päikeseenergial põhinevat süsteemi ja mitmesuguseid targa maja lahendusi. Mugavusest ega funktsionaalsusest ei jää puudu üheski ruumis, ka mitte jaapani ja soome kultuuri kombineerivas sauna ja vanniga koduspaas.

Tervislik ja jätkusuutlik ehitus annab kindlust tulevikuks

Nii märgadesse ruumidesse kui ka palkkonstruktsioonidele paigaldatud andurid tagavad niiskuse püsimise hoones ohutul tasemel. IoT süsteemi abil saab ennetada varjatud niiskuskahjustusi ja jälgida hoone niiskustaseme muutusi. Targa kodu lahendus aitab juhtida lisaks küttesüsteemile ka valgustust ja kõiki elektriseadmeid.

Honka Haiku õnnestus Mäkineni sõnul eelkõige kahel põhjusel. Esiteks on näitab maja teed keskkonnasõbralikule puitehitusele. Teiseks on kodu looduslik, funktsionaalne ja arhitektuuriliselt huvitav ning vastab jätkusuutlikult tänapäeva elamisnõuetele.