Kõnnitee rajamine pole üldsegi nii keeruline, kui algul tuntuda võib. Kui sissetallatud rajad on juba ees, jääb ära ka suurem planeerimine, kuhu mida rajada. Enamasti on isetekkelised rajad kujunenud kõige käidavamatesse kohtadesse - peamaja ja kuuri või sauna vahele. Kui oled uue tee rajamise plaani võtnud, siis mõtle läbi, kui laia teed soovid, kas sinna ulevad äärekivid või mitte ning millised materjalid saavad aluskihiks. Kindlasti võta arvesse ka täiendavat materjalikulu, kui teele on vaja rajada sajuvee äravooluks kaldeid.

Kui teerada on vaimusilmas paika pandud, siis märgi asukoht ka õuel ära ning märgista see näiteks puidust tokkide ja nööriga. Seejärel on aeg kaevamistööde kallale asuda! Auto sissesõiduteeks tuleb teha sügavam süvis, soovitatavalt vähemalt 20 sentimeetrit, kõnnitee puhul piisab üldiselt ka 10 sentimeetrist, kuid kõik sõltub paljuski pinnase olemusest. Süvise põhi peab soosima vee äraliikumist, mitte selle kogunemist. Mida sügavam on süvis, seda kindlam võib olla, et pinnas ei hakka aastaaegade vaheldumisel külmumise ja sulamise mõjudel mängima.

Seejärel täida kaevik killustikuga ja tihenda plaatvibraatoriga. Kruusasillutisele võiks paigaldada ka geotekstiili, mis takistab umbrohu kasvamist kivide vahele. Geotekstiili peale kantakse tasandusliiva, mille paksus võiks olla 3 sentimeetri ümber ning see tuleb korralikult tasandada, sest vastasel juhul võib tee hakata laienatama. Alles seejärel saab kivide pagaldamise kallale asuda. Et kõnnitee servas asuvad kivid ajapikku vajuma ei hakkaks, oleks hea kasutada ka äärekive. Kruusast või killustikust alusega tuleks arvestada ka äärekivide puhul - nende alla võiks planeerida 10 sentimeetri kõrguse aluspadja. Kõige lõpus tuleb kogu tee veel uuesti liivaga üle käia, et vihmavesi hiljem kivide vahele pahandust tegema ei pääseks.

Lahendusi on liivavuukide kõrval muidugi teisigi - naturaalsema ilme saab ka dekoratiivse peenkillustikust vuugi või hoopis kivide vahele jäävate mururibadega. Ka kivide paigutus on juba maitse asi ja igaühe enda fantaasia vili. Ja traditsiooniliste sillutiskivide või plaatide asemel saab kasutada hoopis muid põnevaid lahendusi. Kivid võib lauda vaid äärde ja kasutada keskel killustikku. Või vastupidi. Võimalusi on lõputult!

Vaata inspireerivaid näiteid klikkides galeriil: