Enne asja kallale asumist on mõistlik selgeks teha, mis tüüpi kardinatega on tegu. Ribakardinad on tehtud puidust, metallist või komposiitmaterjalist. Mõned rulood ja roomakardinad on valmistatud aga õrnast kangast, mistõttu vajavad need tavaliselt erihooldust. Sama ka külgkardinatega — kui mõni kangas kannatab lausa pesumasinas pesemist, siis leidub ka materjale, mida on parem ainult tolmuimejaga puhastada.

Puidust või tehispuidust ribakardinad

Puhasta neid nagu puitmööblit ehk pühi tolmu kerge ja puhta lapiga, ideaalne on näiteks mikrofiiberlapp, mis kuivalt pühkides tolmu kenasti enda külge tõmbab. Enne puhastamist lase ribakardin täispikkuses alla, sulge ribad peaaegu täielikult, hoia alumisest servast kinni ja pühi tolmu. Seejärel pööra ribad teistpidi ja korda tegevust. Võid kasutada ka sooja veega niisutatud svammlappi, mis puhastavad ribakardinad suuremast mustusest. Seejärel keera ribad avatud asendisse, et need saaksid kuivada.

Alumiiniumist või plastikust ribakardinad

Lase ribakardinad alla ja sulge ribad peaaegu täielikult, sest muidu ei saa kõik ribad üleni puhtaks. Seejärel võta kinni alumisest servast ja tõmba ribakardin aknast pisut eemale. Kinnita tolmuimejale pehme otsik ja puhasta ribakardinad tolmust. Seejärel kasuta sooja veega niisutatud svammlappi või mikrofiiberlappi puhastamaks kardinad järele jäänud mustusest. Hiljem jäta kardinad avatuks, et need saaksid kuivada.

Rulood

Ruloode puhastamiseks on kõige parem kasutada nõrgal režiimil tolmuimejat. Mõned rulood on valmistatud õrnemast materjalist, mistõttu tuleks olla ettevaatlik. Vastupidavamast materjalist valmistatud ruloosid võib lisaks puhastada ka sooja veega niisutatud mikrofiiberlapiga. Kui ruloo on valmistatud plastikust, võid kasutada ka lahjat vee- ja nõudepesuvahendi lahust. Alusta alt ja liigu üles, kuni terve ruloo on puhas. Hiljem jäta kardin üleni avatuks, et see saaks kuivada. Eriti musti plastikust valmistatud kardinaid võid leotada ka vannis, mis on täidetud vee ja nõudepesuvahendi lahusega. Mustuse saad eemaldada näiteks õrna harjaga.

Külgkardinad

Mõned puuvillased ja sünteetilised kardinad kannatavad pesumasinas pesemist. Kindlasti ei tasuks seda niisama katsetada, vaid veenduda vastava märke olemasolus kardinatel või nende pakendil. Kui ei ole kindel, kas kangas masinpesu talub, on efektiivseks ja lihtsaks meetodiks näiteks auroga puhastamine. Kolmas variant on tõmmata kardinad puhtaks pehme otsiku ja tolmuimejaga. Kui kardinad on valmistatud väga õrnast kangast, mis võivad kergesti rebeneda, siis on mõttekas lasta neid professionaalil puhastada.

Kardinad

Paneel-sisekardinad

Piisab sellest, kui puhastad neid aeg-ajalt tolmuimejaga. Mingit muud erihoolt paneel-sisekardinad ei vaja.

Allikas: goodhousekeeping.com