Valede terrassilaudade kasuks otsustamine

Terrassi ehitamiseks on saadaval väga erinevas hinnaklassis ja omadustega materjali. Näiteks, kas valida laialtlevinud ja kättesaadavam männi- või kuusepuit või eelistada hoopis kuumtöödeldud või komposiit terrassilaudu. Parima valiku tegemiseks tuleb mõelda ka sellele, mis plaanid terrassiga tulevikus on. Kui on sooviks maja väärtust edasimüümise eesmärgil tõsta, siis kõige eksootilisemate laudade kasuks otsustamine ei ole hea mõte, sest sellega oma investeeringut tagasi ei teeni. Mõistlik lahendus oleks valida soodsama hinnaga männipuit või vastupidavusele rõhku pannes hoopis komposiitpuidust tehtud lauad.

Puidu töötlemata jätmine

Pole vahet, millisest puidust laudade kasuks otsustada, vajavad kõik terrassil kasutatavad puitelemendid töötlemist, et need ilmastikule pikemalt vastu peaksid. Töötlemata puit hakkab kiiresti lagunema ja kaotab peagi oma väljanägemise ning tugevuse mistõttu terrassi eluiga väheneb märgatavalt.

Terrassilaudadele ei jäeta piisavaid vahesid

Juhul kui terrassilaudade paigaldamise ei jäeta neile piisavaid vahesid suurendab see ohtu, et laudadele ei jää ilmastiku olude muutumise käigus ruumi paisumiseks. Lauad surutakse seetõttu ülespoole, mistõttu purunevad ka kruvid. Loomulikult kannatab see tõttu ka aluskarkass. Seega tuleb terrassilaudade vahele jätta alati minimaalselt mõne millimeetri suurused vahed.


Liiga tihedalt kinnitatud terrassilaud on paisumise tõttu surutud ülespoole.

Valesti ehitatud vundament

Terrassi, nagu ka iga ehitise puhul, on vundament väga tähtis. Siin võib juhtuda, et vundament ehitatakse valedest materjalidest, mis mõjutab struktuuri vastupidavust või ei paigaldata tugiposte alla külmumispiiri (ca1,2 m), mistõttu on külmakergete oht.

Kui terrassi vundamendi postid valatakse betoonist ja kasutatakse vorme nagu näiteks ventilatsioonitorud, peab olema kindel, et kasutatakse piisava laiusega torusid. Sellest oleneb, kui suurt koormust terrass talub. Talvel lume ja jääga terrassile pandav koormus suureneb, seega peaksid betoonpostid olema piisavalt tugevad, et selle raskusega hakkama saada.

Pehme pinnas võib samuti terrassi kandekoormust mõjutada. Selleks tekitatakse vormi alla killustikust taldmik, mis poste stabiilselt paigal hoiab. Betooni tugevdatakse armatuuriga, mis suurendab kandevõimet veelgi.

Kandetalade kinnitamine tugipostide külge

Kandetalad on suured horisontaalselt paigaldatud prussid, mis on ühendatud tugipostidega. Parim viis nende fikseerimiseks on kinnitada kandetala postide peal. Kuid on ette tulnud juhuseid, kus inimesed kinnitavad kandetala poltidega tugiposti külge, mis paneb aga liitekohad suure pinge alla ning võib viia üsna kiire terrassi lagunemiseni.

Käsipuu puudumine

Käsipuude lisamine nii treppide kui terrassi ümbrusesse suurendab ohutust ja turvalisust ning jätab esteetiliselt parema mulje. Käsipuu tugede paigaldamisel arvesta ehitustavadega, mis märgivad ära nende kõrguse ja vahed teineteisest. Lisaks tuleb need ka korralikult kinnitada. Kasutades kvaliteetseid kinnitusvahendeid ja kinnitades need otse terrassi raamistiku või liitekohade külge tagab parema ja tugevama lõpptulemuse.

Piirded ja käsipuud lisavad turvalisust.

Valede kinnitusvahendite kasutamine

Kui terrass on valmis, siis on keeruline seal mingeid suuremaid muudatusi teha, seega tuleks kogu ehitis kohe alguses võimalikult kvaliteetselt teha. Seetõttu ei tohiks materjalide valikul koonerdada see puudutab ka kinnitusvahendeid nagu kruvid. Kõik kruvid ei ole ühesugused ning nendel on erinevad omadused. Kruvide valikul pead arvestama, millise kattepinna külge need kinnitatakse (terrassi puhul tavaliselt puit), need peaksid olema roostevabast terasest, et ilmastikule vastu pidada ja piisavalt tugevad, et need koormuse all ei murduks.

Ehitusluba

Terrassi ehitades tuleb arvestada, et maapinnast üle 1 meetri kõrge terrass vajab ehitamiseks ehitusluba. Katuseta terrassid ehitusaluse pinna sisse ei lähe. Ehk teisisõnu kui terrassi kõrgus on üle 1m, siis tuleb esitada KOV-le ehitusteatis. See protsess on vajalik, et tagada ehitise ohutus, seega ei tohiks seda vahele jätta.

Allikas: Hange.ee