Varikatust tasub planeerida, kui terrassil on välimööblit, mida on tüütu iga vihmasaju korral tuppa või kuuri alla vedada. Kui tahad oma terrassil näha pehmeid diivaneid, patju, pleede ja vaipu, siis muudab varikatus kindlasti elu lihtsamaks ja mugavamaks. Samamoodi pakub varikatus kaitset lõõskava päikese eest. Ja miks mitte kasutada varjulist terrassi hoopis suvise kodukontorina. Kui päikese käes on arvutitöö võimatu, siis pergola abil võib terrassist luua multifunktsionaalse õuetoa, kus nii tööd teha kui ka vaba aega veeta.

Varikatuse planeerimine

Varikatus ise ehitusluba ei vaja, kuid korralik projekt ei tee paha, seda eriti suuremate ja eraldiseisvate varjualuste puhul. Oluline on, et pergola peaks vastu ka tormisele ilmale ning talvel mõningasele lumele, ega kukus raskuse all kokku.

Üks variant on ehitada pergola maja külge. Teine variant on luua iseseisev pergola. Tänapäeval leidub hulgaliselt tasuta plaane ka internetiavarustes, samuti on olemas planeerijaid-programme, mis teevad ise vajaminevad arvutused ja nende järgi oma varjualust ise projekteerides ei pea kartma, et konstruktsioon nõrk saab või mõni muu apsakas ette tuleb. Näiteks on hea lehekülg iseseisvaks plaani joonistamiseks Pergola Planner, mis asub SIIN. Selles programmis saab joonisele lisada ka mööblit ning katsetada kuidas varjualune koos erinevate taimede ja muude lisandustega välja näeks. Tasuta valmisplaane koos vajamineva materjali nimekirjaga ja samm-sammult juhistega leiad aga ka SIIT. Häid ja kasulikke lehekülgi leiab internetiavarustest ohtralt.

Mõned nipid varikatuse ehitamiseks

  • Varikatuse ehitamisel arvestata maja, terrassi ja üleüldise aiakujundusega ning lähtuvalt sellega vali suurus, disain ja materjalid.

  • Ehita terrassi varikatuse kandekonstruktsioon liimpuidust. Kui enamasti kasutatakse liimpuidust talasid ja kandekonstruktsioone suurte avadega hoonete katusekonstruktsioonide, seinakarkasside ning sildade ehituses, siis liimpuidust taladest saab ehitada ka terrassi ja rõdukonstruktsioone, varikatuste konstruktsioonielemente, vahetalasid ja tugiposte. Seega sobib liimpuit väga hästi ka terrassi varikatuse kandekonstrutsiooni ehitamiseks. Hea valiku varikatuse ehitamiseks vajalikeks konstruktsiooni- ja kattematerjalideks leiab näiteks Puumarketist.

  • Kuna tegemist on väliskonstruktsiooniga, on oluline, et kõik kinnitusdetailid oleksid roostekindlad. Need võivad olla kaetud tsingi kaitsekihiga (tsingitud) või töödeldud muu roostevastase materjaliga või olla valmistatud roostevabast terasest.

  • Pergola ehitamine on ideaalis kahe inimese töö, kuna pikad lauad ja prussid tuleb paika tõsta ja kindlalt hoida. Ka reguleeritavad klambrid võivad olla abiks, kui need hoiavad talasid kinnitusdetailide paigaldamise ajal paigal.

  • Kokkupanek läheb palju sujuvamalt, kui lõikate kõik tugipostid ja lauad enne kokku panemist õigesse mõõtu. Selle asemel, et lõigata esimest posti, paigaldada see ja seejärel lõigata teine, säästate kõvasti aega, kui teil on kõik kokkupanekut ootamas.

  • Katuseks on hea valida laineprofiiliga läbipaistvad katteplaadid. Nii ei jää varjualune pimedaks. Poodidest võib leida nii akrüülplaate, PC valguskatuseid kui ka polükarbonaadist plaate. Neid valides tasub edasimüüjalt uurida UV-kiirguse kaitsekindluse kohta. Mõni on pikaajalisele UV kiirgusele vastupidavam, mõni materjal mitte nii väga. Hea variant on ka kvaliteetne klaasist varikatus. Klaasil on katusematerjalina mitmeid eeliseid - kindlasti on see õhulisem ja elegantsem kui akrüülist katus, samal ajal ka tugevam. Samas on klaas jälle raskem ning nõuab suurema katuse puhul tugevamat konstruktsiooni.

Ammuta inspiratsiooni klikkides galeriil: