Energiahindade olulist langust pole lähiajal oodata, mis paneb koduomanikke otsima võimalusi, et energiakulukad küttesüsteemid enne järgmist talve säästlikumate vastu välja vahetada. Inbanki grupi tooteüksuse juhi Nele Roostalu sõnul mõistavad inimesed pikemas perspektiivis hinnavõitu, kuid energiakuluka küttesüsteemi väljavahetamine jääb sageli algkapitali puudumise taha.

„Kodumajapidamises on päikesepaneelid parim ja lihtsaim viis hakata ise 100% puhast energiat tootma ning seeläbi elektrikuludelt kokku hoidma. Sääst tuleneb nii elektri-, võrgutasu kui ka riiklike maksude arvelt, kogu ülejääva elektri saab aga võrku tagasi müüa,“ rääkis Eesti Energia Eesti turu juht Dajana Tiitsaar. Ta lisas, et energia hinnad on korrelatsioonis keskkonnasäästlikkusega ehk roheline energia on lõpptarbijale kokkuvõttes soodsam.

Kredexi andmetel pakutakse päikesepaneelide paigaldamiseks väikeeramutele koos katuse või katusefassaadi soojustamisega ka riiklikku toetust, mis jääb 30-50% vahele renoveerimise kogumaksumusest. See toetus on mõeldud majadele, mis on valminud enne 2000. aastat.

Lisaks päikesepaneelidele pakub soodsamat küttehinda näiteks maasoojuspump, mis on elektriküttega võrreldes neli korda efektiivsem. „Kuna maasoojuspump kasutab kütmiseks maapõue salvestunud energiat, on ta vägagi keskkonnahoidlik. Samuti soojendab maaküte tarbevett säästlikumalt kui elektriboiler ning tema kasutusiga küündib 25 aastani,“ rääkis Tiitsaar. Samas tuleb aga arvestada, et maakollektori paigaldamiseks peab maja ümber olema umbes 600 m2 suurune maa-ala ning selle paigaldamine eeldab laiaulatuslikke ehitustöid.

Tiitsaare sõnul sobib väiksema küttevajaduse katmiseks või lisakütteks hästi kas õhk- või õhk-vesisoojuspump. „Näiteks kui keskmine soojuspump toodab 5 kWh soojusenergiat, siis kasutab ta selleks vaid 1 kWh elektrit ning ülejäänu on õhust saadav tasuta soojusenergia. Võrreldes elektriküttega, hoiab soojuspump elektrikuludelt kokku kuni 80%,“ selgitas ta säästmisvõimalust.

Kuigi õhksoojuspump on eeltoodud lahendustest kõige soodsam ja lihtsaim viis küttekeha väljavahetamiseks, tuleb tähele panna, et antud lahendus sobib paremini avatud planeeringuga ruumi ning kuigi õhk-vesisoojuspumpa on võrreldes maaküttega lihtsam paigaldada, eeldab see samuti laiaulatuslikke ehitustöid, et õhk-vesisoojuspumpa radiaatorite või põrandaküttesüsteemiga ühendada.

Päikesejaam tasub end ära umbes 10 aastaga

Inbank grupi tooteüksuse juhi Nele Roostalu sõnul on seoses energiahindade kiire tõusuga suurenenud tarbijate huvi investeerida energiatõhusatesse lahendustesse, et vähendada koduseid energiakulusid, mistõttu hakkas Inbank pakkuma roheenergia laenu: „Rohelise laenuga soovime pakkuda tarbijatele võimalust teha soovitud investeering, mis ühelt poolt aitab igakuiseid kulusid kontrolli all hoida, ent samas muudab ka kodud keskkonnasäästlikumaks.“

Päikesepaneelid

„Inbanki roheenergia laenu saab taotleda taastuvenergia lahenduste rajamiseks, näiteks päikesepaneelide või maakütte paigaldamiseks. Samuti kinnisvara energiatõhususe parandamiseks, näiteks katuse soojustamiseks, akende vahetamiseks, õhksoojuspumba paigaldamiseks ning ka elektriauto laadimispunkti rajamiseks,“ sõnas Roostalu. Tema sõnul võib pikas perspektiivis olla hinnavõit energiakuludelt suurem kui laenuintressidele kuluv summa - kui roheenergia investeering on plaanis, on ratsionaalne see teoks teha pigem kiiremini, kasutades vajadusel ka laenu abi.

Eesti Energia Eesti turu juht selgitas, et hästi projekteeritud päikesejaam tasub end ära umbes kümne aastaga ning kuna päikesepaneelid lähevad aina odavamaks, siis lüheneb ka tasuvusaeg. „Investeeringu suurus sõltub alati konkreetse kodu eripärast. Näiteks päikesepaneelide puhul lisab investeeringukindlust seegi, et taastuvenergiat saab hakata kohe tootma ja tarbima - seeläbi elektriarve väheneb ning energiasõltumatus suureneb,“ lisas Tiitsaar.

Kasulikud nipid kodu elektriarve vähendamiseks:

  • Vahetada senine küttelahendus kuluefektiivsema, nt õhksoojuspumba, õhk-vesisoojuspumba või maakütte vastu välja.

  • Ooterežiimil seaded, mida parasjagu ei kasutata, võiks pistikust välja võtta. Ooterežiimil olevate seadmete energiakulu moodustab kuni 10% elektriarvest.

  • Elektritarbimine väheneb, kui veeboileri, (nõude)pesumasina, põrandakütte, elektril töötava kütteseadme temperatuuri paari kraadi võrra alandada.

  • Mida kõrgem on kodumasina energiaklass, seda vähem ta elektrienergiat tarbib. Seadme ostuhind võib küll kallim olla, kuid see väljaminek tasub end tulevikus ära.

  • Tavalised hõõglambid võiks välja vahetada keskkonnahoidlike ja väiksema energiatarbimisega LED-lampide vastu.

  • Ostes börsihinnaga elektrit, saab tarbimise soodsamatele tundidele ajastada. Mitmed uuemad kodumasinad ja kütteallikad teevad seda juba automaatselt.