Ebareaalsed ootused tulevad puudulikust infost

Oma kodu müügiga alustades püütakse end esmalt kurssi viia võimaliku müügihinnaga. Selleks võetakse appi populaarsed kinnisvaraportaalid ja vaadatakse, mis hinnaga teised sarnast kinnisvara müüvad. Iseenesest tundub selline teguviis ju igati õige. On aga üks probleem — portaalides nähtavad hinnad peegeldavad müüjate ootuseid ega tähenda automaatselt seda, et sellise hinnaga keegi on valmis konkreetset vara ostma.

Tegeliku pildi nägemiseks tuleks aga vaadata ka neid hindasid, millega reaalselt sõlmitakse müügilepinguid. Seda statistikat peab väga detailselt Maa-amet. Häda on aga selles, et see info ei ole avalik ning on kättesaadav vaid suurematele kinnisvarabüroodele.

Jutt kinnisvarahindade tõusust võib olla petlik

Jah, statistiliselt on tõepoolest hinnad jõudsalt kasvanud, kuid sellesse statistikasse tasub veidi sisse vaadata. Ca kolmandik kõikidest Tallinna tehingutest tehakse päris uute korteritega. Sealhulgas on valminud mitmed väga kallid kortermajad, kus hinnatase on 3000 eur/m2 või enam. Piisab sellest, kui mõnes sellises majas vormistatakse hulk müügitehinguid ja statistika näitab kohe, et kinnisvarahinnad on tõusnud. Samal ajal püsivad aga vanemate korterite hinnad paigal.

Uuel ja vanal peab olema tuntav hinnavahe

Kui võtta näiteks Mustamäe linnaosa, kus arendajad pakuvad uusi kortereid hinnaga alates ca 1700 eur/m2, siis tõenäoliselt ei õnnestu müüa korterit vanas majas hinnaga 1500 eur/m2. Uuel varal on vana ees väga palju eeliseid: kaasaegne ruumilahendus, hea sisekliima, väiksemad kulud, abiruumid.

Kui uue ja vana vara hinnavahe on väike, siis on valik ostja jaoks lihtne ja pigem otsustatakse soetada uus korter. Kindlasti ei tee vanemate korterite omanike elu lihtsamaks ka see, et lähiaasta(te)l lisandub turule veel suur hulk uusi kortereid ja on võimalik, et ka soodsama hinnatasemega kui täna.

Küsi nõu asjatundjalt

Oma kodu müüma hakates küsi julgelt nõu usaldusväärselt kinnisvaraspetsialistilt, olgu selleks siis maakler või hindaja. Tema valdab värsket turuinfot ja oskab anda nõu, kuidas oma vara eest võimalikult head hinda saada. Nõnda saad vältida aja- ja närvikulu, mis võib kaasneda vale info põhjal ebareaalsete ootuste loomisega.