Võrgustiku asutajateks on Eesti Vabaõhumuuseumi maaarhitektuuri keskus ja MTÜ Vanaajamaja koostöös ligi kümne partneriga.

EVMi maaarhitektuuri keskuse juhataja Elo Lutsepa sõnul sündis võrgustik olukorras, kus huvi ehitusalase nõustamisteenuse vastu kasvab järjest, kuid seni nappis võimalusi viia kokku abivajajat ja aitajat.

„Uuelt veebilehelt on võimalik leida nõustaja võimalikult kodu lähedalt. Spetsialist tuleb kohapeale ja vaatab majapidamise üle, räägib, mis seisukorras hooned on, millest tuleks töid alustada ja missuguseid materjale tasub kasutada. Võimalus on küsida nõu ja vahetada mõtteid hoonete taastamistööde osas,“ rääkis Elo Lutsepp.

Pärandehituse nõustajate võrgustik plaanib koostööd ka vastutustundlike renoveerimisettevõtjatega, et muuta vanade hoonete taastamise keerulist ning aeganõudvat protsessi majaomanike jaoks sujuvamaks ja kvaliteetsemaks. Esialgu on pärandehituse meistrite rubriik kodulehel veel tagasihoidlik, kuid andmed täienevad pidevalt.

Kui majaomanikul on huvi vana maja taastamine ise ette võtta, aga oskusi napib, siis tasub silm peal hoida ka pärandehituse koolituskalendril. Kodulehele on koondatud kõikide võrgustiku partnerite poolt korraldatavad koolitused, mida saab näha nii kalendri kujul kui ka Eestimaa kaardile paigutatuna.

Kodulehelt leiab ka vajalikku lugemist — nii juhendmaterjale, artikleid kui ka raamatuid.

Pärandehituse nõustajate võrgustiku käivitamist toetavad Kultuuriministeerium ja Siseministeerium koos Kodanikuühiskonna Sihtkapitaliga.

Vaata lähemalt maamaja.eu