Visegrád Grupi diplomitööde väljapanek
Lõputööde projektide ülevaatenäitus on toimunud juba aastast 2002 ning rahvusvaheliseks muutus see kuus aastat tagasi. Näitusele võivad oma töid esitada bakalaureuse­ ja magistriõppe lõpetajad Tšehhi Vabariigist, Ungarist, Poolast ja Slovakkiast, samuti nende riikide kodanikud, kes elavad välismaal. Auhinna on seni pälvinud kakskümmend 2D ja kakskümmend 3D projekti.

Idee maksab
Väljapanekul tutvustame seni kiivalt saladuses hoitud põnevaid materjale. Nimelt on õnnestunud “rääkida pehmeks” nii mõnedki Eesti disainimaastiku kõvad tegijad, kes läbi sketšide ja prototüüpide tutvustavad toodete sünnilugusid. Näitus oma hariva sisuga on ka julgustajaks oma ideede elluviimisel.

Charlotte Piene „Sise- ja välisterritooriumide helilained“
Heli hõljub kui vedelik ja vibratsioon kannab selle maapinna kaudu sinu kehasse. Sinu ja heli vahel puudub piir. Kõik, mis meid ümbritseb, mõjutab meid. See muudab tajumismeeli ning käitumist erinevates olukordades. Disainer Charlotte Piene (s 1985, Norra) püüab ühendada kujuteldavat kuuldavust sotsiaalse atmosfääriga, kasutades heli, teksti, etendust ja joonistust.

Hüpe/Hype
Hype on näitus aksessuaaridest, mis kasvas välja ühest kursusest kunstiakadeemias. Näitusel on esindatud noored disainerid, kelle eesmärgiks on kunsti ja disaini abil luua erinevaid aksessuaare. Toote kujundamisel kasutatakse uudseid ja huvitavaid materjale ning ootamatuid lahendusi, et toode hakkaks hiljem ise elama. Tööde autorid: Aivar Reidla, Denizay Apusoglu, Federica Cogliandro, Hannes Tõnuri, Kadi Adrikorn, Kadi Kibbermann, Kristina Puz, Maria Kahnwailer, Maria Naur, Marta Vaarik, Moonika Kase, Piret Mägi, Toomas Mäelt, Viktorija Domarkaite

Martin Rästa “Sana Sancta”
Heliinstallatsioon “Sana Sancta” tegeleb pühaduse otsimisega helis. Kombineerides erinevaid helisid, on installatsiooni kasutajal võimalik ära tunda erinevate religioossete helide ühisosa/pühadust või siis hoopis tekitada kaost.

Organiseeritud kaos
Disaineri ülesandeks on lihtsate lahenduste leidmine keerulistele probleemidele. Meie infotehnoloogilises ühiskonnas on kaose korrastamine võimalik vaid arvuti abiga. Tudengid õppisid looma algoritmide kogumeid ehk skripte, mille abil luua etteantud kuubi piires kaootilisena näivat geomeetriat ning teostada seda vabalt valitud materjalis.

Ostmise ja müümise tulevik
Rakendusdisaini tudengid on viimase viie kuuga üritanud siduda omavahel arengusuunad ja probleemid tööstuses tänapäeva tehnoloogiliste suundumuste ja võimalustega. Fookuses on kolm erinevat valdkonda — tervis, mood ja toit. Et kitsamalt neile gruppidele läheneda, on projektipartneritena kaasatud Baltika Grupp ja välisministeerium.

Raua jõud
“Raua jõud” on interaktiivne heliskulptuur, mis ootab puudutamist, füüsilist kontakti. Teos kujutab endast massiivset vibreerivat süsteemi 144 vardast ja nende otsa kinnitatud kelladest. Vardaid katsudes ja kõigutades põrkuvad nad omavahel kokku, vibreerides igaüks veidi erineval sagedusel. Kokku moodustub nendest helidest väli, mida valitseb raud.

“Taevavõlv II”
„Taevavõlv II“ on TÜ Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö eriala kolme esimese lennu üliõpilaste tööde näitus, kus on väljas traditsioonilised sepised, ehted ja metallvormitööd, aga ka kaasaegsetes tehnoloogiates valminud objektid. Loodud ekspositsioonis on iga ese justkui oma orientiiril liikuv täht galaktikas, osake suurest taevavõlvist.

Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledž
Oleme pööranud oma näo ja tegemised ühiskonnas toimuvate protsesside kaardistamisele ja valupunktidele võimalike lahenduste väljatöötamisele. Laiemas pildis on tootekeskse loomingu märksõnadeks säästlik ja mõtestatud materjali kasutus, taaskasutus ja loomingulisus. Disain on elukvaliteedi oluline määraja, mis mõjutab meid kõiki igas pisiasjas ja tegevuses.

Tartu Kõrgem Kunstikool
Tartu Kõrgema Kunstikool (TKK) on rakenduslik kõrgkool, kus nelja aasta jooksul on võimalik omandada teadmised ja oskused disaini valdkonnas. Väljapanek tutvustab värskelt kaitstud lõputöid. TKK disainisuuna üliõpilased otsivad oma projektides võimalusi elukeskkonna parandamiseks, rakendades tuttavaid tehnoloogiaid uudsete lahenduste leidmisel.

Värviemotsioonid
Mis on reaalsus ja mis vaid meie oma meelte peegeldus? Värviemotsioonide näitus, mida kureerib rahvusvaheliselt tuntud stilist ja disainer Sara Garanty, püüab leida sellele küsimusele vastust. Väljapanek aitab meil saada teadlikuks omaenese meelte tajumisest reaalsuses. Sageli tajume oma meeli kui midagi staatilist, selle asemel, et näha neid pidevas muutumises.

PROTO
Kolmedimensioonilist varju luues disainisiti valgusallikas, mille kupliga varjutatud alad loovad uusi ruumikvaliteete. Modelleerimisprogrammide abil moodustasiti komplekssed vormid ja „laserdati“ need välja kohalikust toormaterjalist spoonist. Kombineerides vineerist vormi ja valguse, loodi prototüüp ehk füüsiline kehand algsest inspiratsiooniallikast — varjust.

Pakendivaba pood Paljas Pala
Kas teadsid, et maailma meredes on paiku, kus plastikut on vees rohkem kui planktoni? Paljas Pala on pakendivaba pood, kust saab soetada nii toitu, kosmeetikat kui ka pesuaineid ilma plastikpakendita, mis on maailma kõige suurem reostaja. Tänu pakendivabadusele saad säästa nii raha, loodust kui ka tervist. Osta toitu, mitte pakendit!

Heliodisaini väljapanekud (Sauna 7) on avatud 14.-18.09 kl 12-18. Sissepääs tasuta!