Noblessner – Tallinna mereäärseim elukvartal

Mis võiks olla võimsam algus päevale, kui hommikul silmad avada, et oma pilk aknast avanevale merevaatele libistada? Mitte kusagil mujal Eestis pole võimalik selle loodusjõu ilu ja kargust nõnda lähedalt nautida kui Noblessneri Kodusadamas – lained loksuvad vastu kaid kõigest seitsme meetri kauguselt.

Noblessneri kvartali ajalugu on põnev ja dramaatiline, ulatudes otsapidi 20. sajandi algusesse, mil Tsaari-Venemaa asus siin oma sõjalaevastikku ette valmistama. Ettevõtmise tähtsusest annab aimu seegi, et tsaar isiklikult tuli siinsele sõjasadamale nurgakivi panema. Tõsi, valmis said küll ainult Erika tänava punased kasarmud ja sadama tuumikala ehk miinisadam, kus käivad praegu restaureerimistööd. Noblessneri laevaehitustehasele panid aluse aga kaks Peterburi ettevõtjat – Nobeli preemia rajaja Alfred Nobeli vennapoeg Emanuel Nobel ja Gustav Lessner. Just Emanuel Nobeli ja Gustav Lessneri nimedest kujuneski tänase sadamalinnaku nimi – Noblessner.

Ent peagi on siia kujunemas sootuks teine maailm – tõeliselt põnev, terviklik, merele avatud, jahisadama ning uue väljakuga elu-, äri- ja vabaajakeskkond, kus on hea toit ning suurepärased kultuurielamused alati garanteeritud. Inspiratsiooni selleks on ammutatud Euroopa suurlinnadest. Nii võibki mööduda päevi, enne kui tekib põhjus oma nina Noblessnerist välja pista, et näiteks siinsamas lähedalasuvasse Kalamajja või vanalinna jalutada. Ka Lennusadam ja Arsenali keskus on ainult mõnusa jalutuskäigu kaugusel.

Kokku valmib Kodusadamas neli kortermaja, lisaks büroo- ja kaubanduspinnad. Neljast kõige merepoolsem, aadressil Staapli 4 asuv 66 korteriga elumaja on juba valmis ning viimased 15 kodu veel ka müügis. Selle aasta lõpus valmib aadressil Staapli 3 teinegi, 103 korteriga elamu ning kogu kvartalit ühendav maa-alune parkla.

Tark kodu mugavust hindavale inimesele

Kuigi ülekaalus on suuremad, avaruse ja kõrgete lagedega lummavad perekorterid, leiab siit oma unistuste kodu ka üksi kulgeja. Sõltumata tubade arvust ning ruutmeetritest on Staapli 4 kodud varustatud tõeliselt moodsa targa kodu süsteemiga, mis pakub lisaks märkimisväärsele mugavusele olulist kokkuhoidu nii kütte- kui ka ventilatsioonikuludes. Tegemist on praktilise terviklahendusega, mille kaudu on võimalik juhtida ja reguleerida nii erinevaid läbipääse korterini, liiklemist parklakorrusel (numbrituvastuse süsteem) kui ka turvalisust. Pilti küllatulijast näidatakse korteri seinal olevas juhtpuldis või selleks seadistatud mobiilis ning külalisega on võimalik samal ajal ka suhelda.

Targa kodu süsteemi abil saab reguleerida toapõhiselt ka temperatuuri ja ventilatsiooni – eelistab ju enamik inimesi magamistoas pisut jahedamat elu, samas kui vannituba võiks olla mõnusalt soe.

Kui enamasti peab suurde kortermajja kolides naabri igat sammu taluma, siis Kodusadamas seda muret pole. Ka korterite siseseinad on tavapärasest helikindlamad, lisaks on eraldi toimiva ventilatsiooniga master bedroom eraldatud ülejäänud korterist alla laskuva lävepakuga varustatud helikindla uksega.

Pelgama ei pea sedagi, et siinsed tuulised sügised ja külmad talved end koduseinte vahel tunda annavad, sest lisaks korralikule helikindlusele on siin suurt rõhku pandud soojapidavusele. Toad teeb soojaks vesipõrandaküte, mis pakub peale mõnusa olemise võrratut vaadet maast laeni ulatuvast aknast.

Veerenni – äärelinlikult roheline ja turvaline elukeskkond kesklinnas

Merko asub peagi arendama teistki Tallinna üht suurimat elukeskkonda – Veerenni, Vana-Lõuna ja Tehnika tänavate vahel paiknevat kinnistut. Järgneva kümne aasta jooksul on plaanis siia luua täiesti uus, pargilik ja rohelusest lokkav linnaosa.

Veerenni kodud on mõeldud eelkõige peredele, kes unistavad elust äärelinlikult rohelises ja turvalises kohas, soovides samas vältida lõputut logistikat ning pikki sõite töö ja kodu vahet. Arendusala asub suurtest peatänavatest eemal, vaikses ja rahulikus naabruskonnas, mistõttu on sest kujunemas noorte perede üks ihaldusväärsemaid elupiirkondi.

Esimeses etapis valmib Baltika kvartali kõrval 12 maja, millest 6 kolmekordset jäävad Veerenni tänava äärde, 4 kuuekordset paiknevad paralleelselt Vana-Lõuna tänava pool ning nelinurkset kompleksi jäävad otsast piirama neljakordsed elamud. Kui kolmekorruselistes majades on avarad, läbi hoone paikevad ligi 120-ruutmeetrised terrassidega perekorterid, siis ülejäänud hoonetest leiab tavapärasemaid, nii suuri kui ka väiksemaid planeeringuid.

Sisehoov, mille ümber majad kerkivad, saab olema rohelusest lokkav ning mõeldud selle kõikidele elanikele. Lisaks lastealale, kus on tore turnida ja lustida, saavad siin olema kõnniteed, kus mõnus sõbrannaga patseerida, samuti pergolad, kuhu päikese eest raamatut lugema varjuda. Kuna parkimine on viidud maa alla, jagub rohkelt rohelust, parke ja alleesid kindlasti ka sisehoovidest väljapoole, teistegi hoonete vahele.

Kvartalisse rajatakse uued tänavad Pille ja Tiiu. Neid ääristavate majade esimestele korrustele tuleb hulganisti äripindu. Sestap saabki paljud oma toimetused siinsamas korda ajada ilma, et peaks kuhugi ekstra sõitma. Oma koha võtavad siin sisse nii kohvikud, poed, galeriid, kuid kindlasti ka elu praktilisema poole korraldajad keemilisest puhastusest maniküürini. Lastevanemate suureks rõõmuks on kvartalisse plaanis ka lasteaed rajada.

Veerenni esimene etapp valmib järgmise aasta lõpus, kuid müüki planeerib Merko alustada juba selle aasta suvel. Rohkem infot leiab siit. Kindlasti tasub tutvuda Merko teistegi arendustega. Näiteks tõelist eksklusiivsust hindavatele koduotsijatele pakub kindlasti huvi peagi Kalaranna teel valmiv ning otse merele vaatav RAND linnavillade projekt, mille mõned korterid on veel müügis. Ka sisuliselt Harku järve kõrvale rajatava ligi 300 korteriga Pikaliiva kodudel tasub silma peal hoida. Selle esimese etapi ehitusega alustatakse juba tänavu, et järgneva paari aastaga siia turvalisse eramajade piirkonda üks mõnus perekeskne ning looduslikult kaunis elukeskkond luua.

Jaga
Kommentaarid