Ajal, mil potentsiaalselt planeeti risustav uus toode võiks jääda tegemata, tuleks disaineritel keskenduda eelkõige esemetele ja teenustele, mis aitavad lahendada probleemi ja mis teeks elu ohutumaks, mugavamaks ja meeldivamaks. Disaini seostatakse liiga palju ainult esteetika ja glamuuriga. Kuigi hea vorm ja ilu peaks olema hästi funktsioneeriva ja nutika toote lahutamatud kaaslased, tuleks ennekõike toote disainimisel ja tootmisel lähtuda inimeste vajadusest või sotsiaalsest tellimusest. Just seda meelt on vajaduspõhist disaini esindav Ville Kokkonen.

Mida tähendab teie jaoks vajaduspõhine disain?

Iga disainiprojekt hõlmab endas dialoogi kliendiga, kus pannakse paika eesmärgid ja piirid – projekt võib erinevatele osapooltele aja jooksul erinevaid funktsioone pakkuda. Seda silmas pidades võib n-ö puhas kasutuskogemus projektiti suuresti erineda. Me üritame alati hoolikalt vaadelda disaini siseelu, kus funktsionaalsus puutub kokku materjalivaliku ja kasutatavusega. Puhtale vormile esteetilise harjutusena me keskendume vähem.

Kui palju te disainides arvestate jätkusuutlikkuse, keskkondliku mõju ja sotsiaalse tellimusega?

Need valdkonnad ja teemad on käsitletud igas meie otsuses ja seda nõuame ja ootame ka teadlikult kliendilt. Läbipaistvus nendes teemas on midagi, mille kommunikeerimine on suurettevõtetele siiani väljakutse. Meie stuudio keskendub projektiportfooliole, mis tegeleb täiustatud tooteomaduste ning tööviiside ja materjalide karakteristikatega, juhindudes tehnoloogilistest ja teaduslikest avastustest. Meie katsetused hõlmavad muuhulgas teraapilisi valgusinstrumente ja biotransformatiivseid õhupuhastajaid. Loodud tooted on põhjaliku uurimustöö ja potentsiaalsete tuleviku elutingimuste projektsioonide tulemus.

Kui head tööd Soome disainerid teie arust teevad vajaduspõhise disaini alal?

Füüsiliste esemete disaini osas on veel palju paranemisruumi. Mind sageli paneb muretsema see, kui tihti on uue toote või projekti põhjuseks puhas esteetiline või vormiline harjutus. Parimad edulood on tulnud materjaliinnovatsiooni arendusprojektidest, millel on positiivne ökoloogiline fookus.

Ville Kokkonen (1975) on Soome industriaaldisainer, kes on lõpetanud Ontario kunsti- ja disainikolledži ning jätkas õpinguid Aalto ülikooli kunsti- ja disainikoolis. Oma karjääri alguses töötas ta teadurina UIAH tarkade toodete uurimisgrupis, spetsialiseerudes tootekontseptsiooni arendusele ja tuleviku uurimisele. 2004. aastal asutas ta oma isikliku stuudio ning on sellest ajast alates teinud koostööd disaini- ja tehnoloogiavaldkonna juhtivate ettevõtetega, keskendudes strateegilisele disainile ja tootearendusele. Tema klientide hulka kuuluvad Nokia, Iittala, Wärtsilä, Elixair, Ensto, Stora Enso ja UPM. Aastatel 2005 - 2014 juhtis ta Arteki esimest R&D programmi ja alates 2008. aastast on ta ettevõtte disainidirektor. 





  • Kokkonen esineb tänavusel Disainiöö konverentsil “Design for Need / Vajaduspõhine disain". Konverentsi raames astuvad lisaks Kokkonenile üles ka näiteks tuntud Itaalia tööstusdisainer ja ajakirjanik Ubaldo Spina ja avaettekandega esineb Maailma Disainiorganisatsioonide Liidu uus president David Kusuma, kes tutvustab äsja koostöös NASAga läbiviidud Marsi projekti. Eestit esindab Alvar Lumberg Transferwise’i edulugu lahti rääkides ning Maarja Mõtus Kunstiakadeemiast kirjeldab, millised muutused on aset leidmas disainihariduse maastikul ning kui palju kriis on mõjutanud tudengite suhtumist erialade tulevikku.

Konverentsi teine osa keskendubki disainiharidusele laiemalt, otsides vastust küsiusele, millist disainerit vajab uus, probleemiderohke aeg, kus Euroopa on liikumas kliimaneutraalse ringmajanduse poole. Üles astuvad praktikud, teadurid ja õppejõud UAList (University of the Arts London, UK), Polimist (Politécnico di Milano, Itaalia), DSKDst (Designskolen Kolding, Taani) ja Eesti Kunstiakadeemiast. Need ülikoolid on tulnud kokku Erasmus projekti FashionSEEDS raames, et uuesti mõtestada ja parendada disainihariduse õpetamist kliimamuutustest tingitud väljakutsete valguses. Päeva võtab kokku rahvusvaheliste osalejatega paneel, kus püütakse leida vastuseid, kuidas disainiharidus jätkusuutlikumaks muuta.


- 17. septembril toimuva konverentsi ajakavaga saad lähemalt tutvuda SIIN.
- Ville Kokkoneni stuudio tegemisi saab jälgida Intsagramis: @ville__kokkonen