Hipersi ja Weltemi diislitoitel soojuskiirgurahjud on saastevabad ja lõhnatud ning äärmiselt vaiksed, kõigest 32–40 dB. Need on väga madala ülalpidamiskuluga, ökonoomsed (kütusekulu kuni 3–4 liitrit päevas) ahjud, mis tarbivad elektrienergiat vaid 50 W. Kütuseks võib kasutada tavalist diislit, talvisel ajal talvediislit. Seadmel on pumbaga kütusepõleti, mis paneb kuuma gaasi keraamilise kattega torudes ringlema, andes välja infrapunasoojust. Kolmekordne põletusprotsess tagab täielikult puhtad jääkgaasid. Kuna ahi ei vaja suitsutoru, kasutatakse kogu põlemistulemus soojendamiseks. Loe soojuskiirgurahjudest rohkem Velteksperdi kodulehelt.

Kuidas levib ahjust eralduv soojus?

Soojus kandub ruumi ahju küttekoldest. Ruumis olevad materjalid või esemed soojenevad ja annavad peagi soojusenergiat ruumi tagasi. Infrapunasoojus jõuab ühtlaselt kõikidesse suundadesse ja tundub meeldiv ka ahju kõrval seistes. Soojus kandub ka suurtes ruumides palju ühtlasemalt laiali kui ventilaatorpuhuritega, mis tekitavad liigset õhuringlust, mis omakorda põhjustab olmetolmu õhku paiskumist. Tavalised soojapuhurid on väga energinõudlikud ning õhu soojendamine palju kulukam ja aeganõudvam kui soojuskiirgurahjuga.

Kõige popularsemad mudelid eratarbijatele 36–88 m2 pindade soojendamiseks on Hipers DHOE90 ja Weltem WHO070. Olgu ka mainitud, et kõige võimsam ahi, 40,7 KW DHOE350F, suudab olenevalt hoone soojapidavusest kütta 330 m2. Tegelikult on ahi võimekamgi ja seda mudelit kasutatakse ka palju suuremates hoonetes, näiteks ladudes, tootmishoonetes, veoautode hooldustöökodades. Selle seadme puhul pole mingit vajadust eraldi suitsutoru või ventilatsioonitrassi järele. Samuti on seda mugav ühest kohast teise liigutada.

„Kui köetavaks pinnaks on näiteks normaalselt soojustatud 250 m2 ruum, välistemperatuur on 0 °C ja soovitud sisetemperatuur 10 °C ning kasutame kütmiseks Hipers WHO135 24 KW soojuskiirgurahju, tarbib see kõigest neli liitrit kütust päevas. Peame siinkohal silmas tavapärast tööpäeva pikkust. Täpne kütusekulu oleneb mitmest tegurist. Näiteks ruumide soojapidavusest ja samuti sellest, kas ahi töötab termomeeter-režiimis või non-stop-režiimis ehk Timer-režiimis.

Kui ahi on näiteks termomeeter-režiimis soovitud +10 °C saavutanud, siis kütmistsükkel peatub. Kui temeperatuur langeb ruumis 2 °C võrra, käivitub ahi taas automaatselt ja alustab kütmist.

Soovitud temepratuuri on võimalik määrata vahemikus 0 °C kuni +40 °C. Ja nagu eespool juttu oli, on võimalik panna seade töötama pidevalt või jälgima ruumi temperatuuri.

Kui diislikütus on lõpuni põletatud, ei jäta see lõhna ega kahjulikke jääkaineid. Ahi vajab puhtaks põlemisprotsessiks hapnikku, mida on suuremates hoonetes piisavalt. Ruumi viivatest ustest käimine tuleb täiendava hapniku saamiseks ainult kasuks.

Ahju eelis on ka teisaldamise võimalus. Seda on väga kerge kasutusse võtta, sest see ei vaja püsivat paigaldust nagu statsionaarselt paigaldatavad õhksoojuspumbad. Ahjudel on vastupidavad rattad, mis teevad nende liigutamise väga lihtsaks. Ahjusid saab käivitada ka sõiduki sigaretisüütajast (vajalik vähemalt 300 W inverteri olemasolu) või kohtades, kus elektrivoolu võimsus on piiratud ja üldsusele rohkem tuttavaid elektrilisi soojapuhureid kasutada ei saaks.

Puhur ei ole ka nii tõhus kui soojuskiirgurahi, sest puhur soojendab õhku ja selleks kulub palju energiat. Soojuskiirgurahi on uudne küttelahendus ja ideaalne küttekeha kodugraaži, suvilasse, tööstushoonetesse, töökodadesse, katusealustesse, catering-teenust pakkuvatele firmadele seadme edasi rentimiseks, tallidesse, maakodudesse, PVC-st peotelkidesse, PVC-st põllumajandustehnika hoiustamise hallidesse, terrassidele, avalikele üritustele, messihallidesse, kirikutesse, lautadesse, ehitusobjektidele betooni kiireks kuivatamiseks ja ajutist kiiret kütmist vajavatele pindadele. Ahju on võimalik kasutada ka õues. Tutvu võimalustega SIIN.

Kasutajad
Tõnis Ennok, Balti Puurkaev OÜ


Kasutab Weltemi soojuskiirgurit ligi 500-ruutmeetrise puutöömasinate remontimise kaarhallis. Tema sõnul on toode end suurepäraselt õigustanud. „Suurim pluss selle toote puhul on mobiilsus. Meil on alati olnud probleem, et kogu ruumi kütmine võtab meeletult aega. Weltemi ahi aga on mobiilne, nii et vastavalt sellele, kus ruumi otsas me masinaid parasjagu remondime, sinna ka ahju tööle paneme ja hetkega on tööala soe.”


Harri Koiksaar elektroonikaettevõttest Aveton OÜ


Kasutab ahju 30-ruutmeetrise töökoja kütmiseks. „Panen tund enne tööpäeva algust ahju tööle ja selle ajaga kütab see ruumi töösoojaks. Muidu on töökojas sama temperatuur nagu õues. Olen ahjuga rahul – täidab oma eesmärki.”


Köögimööblitootja Baltic Interior OÜ
 

Kasutab soojuskiirgurit üle 500-ruutmeetrises hallis. „Ahju võtsime põhiküttele abiks töötajate töökohtade soojendamiseks,” kiidab ettevõtte juht Peeter Post uuenduslikke lahendusi.

Võta ahi prooviks rendile!

Soojuskiirgurahi 95 € päevas (+km). Loe rohkem.

Kui ahi vastab ootustele ja soovid seda oma majapidamisse, arvestatakse makstud rent ahju hinnast maha.

Ahjude rentimisega peotelki tegelevad aga funrent.ee ja telgirent24.ee. Ahjude renditingimusi loe SIIT.

Hipersi ja Weltemi infrapunaahjudega saab lähemalt tutvuda lehel veltekspert.ee.

Jaga
Kommentaarid